Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε την Τρίτη ότι ο ισραηλινός στρατός πρόκειται να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, «δυναμιτίζοντας» για μία ακόμη φορά τις προσπάθειες εκεχειρίας.
Σε δήλωσή του στο X, ο Κατζ ανέφερε ότι η θέση του για τη Γάζα παραμένει σαφής: «Αφού νικήσουμε τη στρατιωτική και κυβερνητική δύναμη της Χαμάς στη Γάζα, το Ισραήλ θα έχει τον καθολικό έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα». Διευκρίνισε πως πρόκειται για προσωπική του άποψη, ωστόσο ο νεοδιορισμένος υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου μοιάζει αμφίβολο να εκφράζει «προσωπικές απόψεις» για τον πόλεμο, δίχως συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.
Ο Ισραέλ Κατζ ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ θα έχει «πλήρη ελευθερία δράσης», εξηγώντας ότι η διακυβέρνηση της Γάζας θα πρέπει να είναι «ακριβώς όπως της Ιουδαίας και Σαμάρειας», εννοώντας την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη.
Ο Κατζ, ο οποίος είναι γνωστός για την αντιπαλαιστινιακή του στάση, τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει «την επιστροφή στην πραγματικότητα πριν από την 7η Οκτωβρίου».
Το ζήτημα της διακυβέρνησης της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου αποτελεί θέμα διαρκών συζητήσεων και τριβών εδώ και μήνες, με τους Παλαιστίνιους να επιθυμούν να φύγει πλήρως η στρατιωτική ισραηλινή παρουσία από τα κατεχόμενα εδάφη.
Αυτή ήταν η αιτία ρήξης με τον Γιόαβ Γκάλαντ;
Υπενθυμίζεται πως στις 21 Νοεμβρίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.
Ο προκάτοχος του Ισραελ Κατς, ο Γιόαβ Γκάλαντ, ήταν αντίθετος με την προοπτική άσκησης από το Ισραήλ μακροπρόθεσμου ελέγχου επί του παλαιστινιακού θύλακα.
Τον Νοέμβριο, ο Νετανιάχου απομάκρυνε τον Γκάλαντ εξαιτίας διαφωνιών για την διαχείριση του πολέμου στην Γάζα και διόρισε στην θέση του τον Ισραελ Κατς που θεωρείται από πολλούς ισραηλινούς πολιτικούς σχολιαστές πρόθυμος να ασπασθεί τις απόψεις του πρωθυπουργού.
Ο ισραηλινός στρατός ασκούσε κατοχή επί της Λωρίδας της Γάζας από το 1967 έως το 2005, όταν αποσύρθηκε μονομερώς, εκκενώνοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις δια της βίας, τους εβραϊκούς οικισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που κέρδισε τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές το 2006, ανέλαβε την εξουσία στην Γάζα το 2007, έπειτα από πολύμηνες συγκρούσεις με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, κυρίως την Φάταχ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας