Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - 13 παιδιά ανάμεσά τους - και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.
Τουλάχιστον 62 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον μαρτυρικό θύλακα, το τελευταίο 24ωρο και 220 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Υγείας της Γάζας. Τουλάχιστον 42.289 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 98.684 τραυματίστηκαν στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ, από τον Οκτώβριο του 2023, προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο αριθμός των νεκρών από τον πόλεμο που χρόνισε πριν λίγες ημέρες, είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος με χιλιάδες πτώματα θαμμένα στα ερείπια της τεράστιας καταστροφής σε όλη την παλαιστινιακή επικράτεια.
Παλαιστίνιοι διασώστες δήλωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε κέντρο διανομής τροφίμων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στα θύματα περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.
Ο ισραηλινός στρατός σφίγγει τον κλοιό γύρω από την Τζαμπάλια, μια πόλη στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι διαλύει «οχυρά της Χαμάς».
Ο μεγαλύτερος από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς Παλαιστινίων σφυροκοπάται από τις ισραηλινές δυνάμεις από αέρος και ξηράς. Ιατρικές προμήθειες εξαντούνται, εγκαταστάσεις υγείας δεν έχουν επαρκή καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών ρεύματος.
«Είμαστε υπό πολιορκία από το Ισραήλ», λέει ο Χουσάν Αμπού Σαφίγια, διευθυντής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στη Μπέιτ Λαχία, μια γειτονική πόλη. «Υποφέρουμε από αποκλεισμό σε παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων, ιατρικών προμηθειών, ακόμη και καυσίμων που έρχονται από το νότο προς το βορρά. Το ιατρικό προσωπικό είναι εξαντλημένο, έχουν μείνει ελάχιστοι γιατροί», σημειώνει.
Πάνω από 20 είναι οι νεκροί σε σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της, σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα. «Το σχολείο επλήγη από οβίδες του ισραηλινού πυροβολικού, με απολογισμό 22 νεκρούς και 80 τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μαχμούντ Μπασάλ, συμπληρώνοντας ότι ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) αναφέρουν ότι «εξετάζουν τις αναφορές» για το περιστατικό.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), το σχολείο αυτό επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας.
Η UNRWA καταδίκασε επίσης την επίθεση του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο Αλ Άκσα, στο κέντρο της Ντέιρ αλ Μπάλαχ, που προκάλεσε δεκάδες θύματα όταν ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε καταυλισμό σκηνών.
Τέσσερις άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν και περίπου 70 τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν καταυλισμό που στεγάζει εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο προαύλιο του Νοσοκομείου, με τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται ότι θα αυξηθεί, καθώς οι συνεχίζονται οι προσπάθειες των ομάδων διάσωσης στον καταυλισμό που παραδόθηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου, τα περισσότερα θύματα είναι γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, με εκτεταμένα εγκαύματα τρίτου βαθμού.
Εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας της Γάζας διευκρίνισε ότι αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον «σκηνών εκτοπισμένων στο εσωτερικό» αυτού του νοσοκομείου.
Χωρίς να αναφέρεται σε αριθμό θυμάτων, ο IDF ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε κέντρο διοίκησης της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, ανέφεραν ότι έπληξαν κτίριο στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ (στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα), το οποίο λειτουργούσε στο παρελθόν ως νοσοκομείο. Το κέντρο «χρησιμοποιήθηκε από τρομοκράτες της Χαμάς για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων» εναντίον του Ισραήλ, υπογραμμίζεται στην ενημέρωση που κοινοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram.
«Πρόκειται για ακόμη ένα παράδειγμα της συστηματικής κατάχρησης μη στρατιωτικών υποδομών από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», συμπληρώνουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κάνοντας λόγο για «πλήγμα ακριβείας» και διαβεβαιώνοντας ότι είχαν λάβει μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για τους αμάχους.
► Στο μεταξύ, σε αθρόες συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προχωράει το Ισραήλ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, συνελήφθησαν
- 10 άτομα στην πόλη Τζάμπα, νότια της Τζενίν,
- τέσσερα στο χωριό Kafr Malek, ανατολικά της Ραμάλα,
- δύο άτομα στην πόλη Γιαμπάντ, νότια της Τζενίν,
- δύο στην πόλη Ναμπλούς και
- 25 σε διάφορες τοποθεσίες στην περιοχή της Βηθλεέμ
Το φονικότερο πλήγμα της Χεζμπολά κατά του IDF
Τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 67 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων επτά σοβαρά, κατά την επίθεση με drones που εξαπέλυσε το βράδυ της Κυριακής η Χεζμπολά εναντίον στρατιωτικής βάσης στη Μπινγιαμίνα του βόρειου Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).
Πρόκειται για το φονικότερο πλήγμα στο Ισραήλ από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο στις 23 Σεπτεμβρίου, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε η σιιτική οργάνωση, αφιερώνοντας το στη μνήμη του πρώην ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό και απείλησε το Ισραήλ με περισσότερα πλήγματα εάν συνεχίσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο.
Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολά διαμηνύει ότι «η αντίσταση υπόσχεται στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφας ήταν μόνο μια πρόγευση του τι τον περιμένει, εάν αποφασίσει να συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας».
Σε άλλη ανακοίνωση σήμερα, το σιιτικό κίνημα έκανε λόγο για μια «περίπλοκη επιχείρηση». Εξήγησε ότι εκτόξευσε ταυτόχρονα δεκάδες πυραύλους εναντίον διάφορων στόχων στις επαρχίες Ναχαρίγια και Άκρα, με στόχο «να αποσυντονίσει τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας». Με αυτό τον τρόπο τα drones «κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητα από τα ραντάρ της αντιαεροπορικής άμυνας και να φτάσουν στον στόχο τους, στο κέντρο εκπαίδευσης», εξήγησε η Χεζμπολά.
Σήμερα, η Χεζμπολά ανακοίνωσε ότι μαχητές της χρησιμοποίησαν οβίδες νωρίς το πρωί εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων που προσπάθησαν να «διευσδύσουν» στον νότιο Λίβανο, ενώ στοχοθέτησαν και άλλους Ισραηλινούς στρατιώτες σε άλλη περιοχή στη μεθόριο.
«Όταν δύναμη του πεζικού του εχθρού προσπάθησε να διεισδύσει στο λιβανέζικο έδαφος», κοντά στα μεθοριακά χωριά Μαρκάμπα και Μαρούν αλ Ρας, οι μαχητές της Χεζμπολά τη στοχοθέτησαν «με οβίδες του πυροβολικού», επεσήμανε στην ανακοίνωσή του το σιιτικό κίνημα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μαχητές του εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και σε άλλες μεθοριακές περιοχές, κυρίως στην επαρχία Λαμπουνέχ, στα δυτικά.
Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν άλλωστε στο κεντρικό Ισραήλ, λόγω ενός αριθμού βλημάτων που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας.
Στο μεταξύ το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε ισραηλινή ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα. «Παραμένουμε σε εγρήγορση και είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολά.
Εξάλλου χθες, Κυριακή, το απόγευμα, το λιβανέζικο κίνημα επεσήμανε ότι πολεμά «με αυτόματα όπλα» και «ρουκέτες» εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, σε τουλάχιστον τέσσερα μεθοριακά χωριά και ότι έστησε ενέδρα σε στρατιώτες που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο έδαφος του Λιβάνου.
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για «μάχες σώμα με σώμα». Πρόσθεσε επίσης ότι αιχμαλώτισε μαχητή της Χεζμπολά σε τούνελ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων.
Μετά τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μετέφερε το μέτωπο του πολέμου στον Λίβανο, λέγοντας ότι στόχος του είναι η επιστροφή των περίπου 60.000 ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ, λόγω των ρουκετών και των πυραύλων που εκτοξεύει καθημερινά η Χεζμπολά σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς.
Στον Λίβανο, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν την προηγουμένη από τα ισραηλινά πλήγματα, ανεβάζοντας σε περισσότερους από 1.300 τον αριθμό των νεκρών από τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP. Την ίδια περίοδο, σχεδόν 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, με βάση τον ΟΗΕ.
Το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ενέτεινε χθες τα πλήγματά της εναντίον χωριών στον νότιο Λίβανο, αφού έπληξε το Σάββατο αγορά στην πόλη Ναμπατίγια.
Αντιδράσεις για τις επιθέσεις στη Unifil
Τις «σοκαριστικές ισραηλινές παραβιάσεις» εναντίον θέσεών της, κατήγγειλε στο μεταξύ, η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο (UNIFIL), αφού την Παρασκευή είχε κάνει λόγο για «επαναλαμβανόμενα» ισραηλινά πυρά εναντίον της, ένα συμβάν που προκάλεσε έντονες διπλωματικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τη UNIFIL, χθες Κυριακή το πρωί δύο ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν «βιαίως» σε μία από τις βάσεις της, ενώ ακολούθησαν πυρά που «προκάλεσαν καπνό» εξαιτίας του οποίου «15 κυανόκρανοι παρουσίασαν ερεθισμούς στο δέρμα και γαστρεντερικές διαταραχές».
Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι μαχητές της Χεζμπολά εκτόξευσαν αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, τραυματίζοντας 25 στρατιώτες. Η επίθεση, εξήγησε η ίδια πηγή, σημειώθηκε πολύ κοντά σε βάση της UNIFIL και ένα άρμα μάχης, που βοηθούσε στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των τραυματιών, δέχθηκε πυρά και κάνοντας όπισθεν έπεσε στη βάση της UNIFIL.
«Δεν υπήρξε εισβολή σε βάση. Δεν υπήρξε προσπάθεια να εισέλθουμε σε βάση. Επρόκειτο για ένα άρμα μάχης που δεχόταν σφοδρά πυρά, σε ένα περιστατικό με πολλαπλά θύματα, που έκανε όπισθεν για να γλιτώσει από τον κίνδυνο», δήλωσε ο Ναντάβ Σοσάνι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε καλέσει τον ΟΗΕ να αποσύρει «αμέσως» τη UNIFIL από τις περιοχές των συγκρούσεων, κατηγορώντας τους κυανόκρανους ότι χρησιμεύουν ως «ανθρώπινες ασπίδες» για τη Χεζμπολά, κάτι που αρνείται η σιιτική οργάνωση.
Να αποσυρθεί κάλεσε σήμερα τη UNIFIL και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Έλι Κοέν, κατηγορώντας την ότι είναι μια περιττή δύναμη που απέτυχε να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες από τις επιθέσεις της Χεζμπολά.
«Το κράτος του Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του και, αν ο ΟΗΕ δεν μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον θα πρέπει να μην παρεμβαίνει και να απομακρύνει το προσωπικό του από τις ζώνες μαχών», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτίμησε χθες ότι οι «επιθέσεις» εναντίον των κυανόκρανων ενδέχεται να αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».
Οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) είναι «απαράδεκτες» και αντίθετες προς τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες. «Είναι αντίθετες από ό,τι αναμένουμε από κάθε μέλος των Ηνωμένων Εθνών, που ουσιαστικά είναι ένας οργανισμός ο οποίος προστατεύει την παγκόσμια ειρήνη», είπε στους δημοσιογράφους πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο και ξεκαθάρισε ότι μόνο τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να διατάξουν την απομάκρυνση των δυνάμεων της UNIFIL.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, υπογράμμισε την ανάγκη να λάβει το Ισραήλ όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο και του λιβανέζικου στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε επίσης πως είναι αναγκαία μια άμεση μεταστροφή στη στρατηγική του Ισραήλ, από τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο προς την αναζήτηση διπλωματικής επίλυσης της κρίσης, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τους πολίτες και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Ο Όστιν δεν παρέλειψε να εκφράσει στον Γκάλαντ τα συλλυπητήριά του για τους ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση με drone που εξαπέλυσε χθες η Χεζμπολά του Λιβάνου εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα.
Του είπε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.
Χθες πάντως, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει στο Ισραήλ ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD, προκειμένου να το προστατεύσουν έναντι πιθανής νέας επίθεσης από την Τεχεράνη.
Ο πόλεμος στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας, έναυσμα για τον οποίο αποτέλεσε η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχει εξελιχθεί και σε σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, με τους Ισραηλινούς ηγέτες να απειλούν να απαντήσουν στην ιρανική επίθεση με πυραύλους, της 1ης Οκτωβρίου.
Αυτοκριτική από Βρυξέλλες
Οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν «απολύτως απαράδεκτες» όλες τις επιθέσεις κατά των αποστολών του ΟΗΕ και εκφράζουν ιδιαίτερα σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις επιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κατά της UNIFIL στον Λίβανο (UNIFIL), οι οποίες προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών ειρηνευτικών δυνάμεων, τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. καθυστέρησαν υπερβολικά να τις καταδικάσουν .
«Πρέπει να είμαστε εναντίον των ισραηλινών επιθέσεων κατά της UNIFIL. Οι στρατιώτες μας βρίσκονται εκεί, πολλοί στρατιώτες είναι εκεί», είπε ο ίδιος σήμερα στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.
«Αυτού του είδους οι επιθέσεις εναντίον κυανόκρανων συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι απολύτως απαράδεκτες. Αυτές οι επιθέσεις θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Η Ε.Ε. καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον αποστολών των Ηνωμένων Εθνών. Εκφράζει την έντονη ανησυχία της ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κατά της UNIFIL στον Λίβανο (UNIFIL), οι οποίες προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών κυανόκρανών».
Χώρες της Ε.Ε. με επικεφαλής την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία συμμετέχουν με χιλιάδες στρατιώτες στην ειρηνευτική αποστολή στο νότιο Λίβανο, που αριθμεί συνολικά 10.000 στρατιώτες και η οποία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι έχει δεχτεί επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Με πληροφορίες από AlJazeera, Reuters, Associated Press, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας