Δεν είναι λίγες οι φορές που η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει βρεθεί υπόλογη αυτόν τον ένα χρόνο των σφαγών για επιθέσεις κατά του ΟΗΕ και ενέργειες που δυσχεραίνουν τον ρόλο των υπηρεσιών στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Όμως η κατάσταση κλιμακώνεται συνεχώς και μοιραία, πέρα από την παντελή αδιαφορία του Νετανιάχου για το Διεθνές Δίκαιο, στο μυαλό πολλών έρχεται η ρητορική κλιμάκωση που αποφάσισε το Τελ Αβίβ μετά τις δηλώσεις Γκουτέρες για την επίθεση του Ιράν.
Ζητούν την προστασία των κυανόκρανων
Τις τελευταίες ημέρες οι επιθέσεις είναι συνεχείς, ενώ μόλις χτες έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκε ακόμη ένας κυανόκρανος. Ο ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι η UNIFIL δεν αποχωρεί από τις θέσεις της στον Λίβανο όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο περισσότερες από 40 χώρες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν εκφράζοντας τη στήριξή τους στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL/FINUL) και προτρέποντας στην προστασία των μελών των ειρηνευτικών αυτών δυνάμεων, έξι από τα οποία τραυματίστηκαν μέσα σε 48 ώρες.
«Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν την παρουσία της UNIFIL/FINUL, η οποία συνεπάγεται την εγγύηση της ασφάλειας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων της, ανά πάσα στιγμή», έγραψαν 34 χώρες που συνεισφέρουν σε αυτή τη Δύναμη του ΟΗΕ στην οποία προστέθηκαν έξι άλλα κράτη, σύμφωνα με επιστολή που αναρτήθηκε στον λογαριασμό Χ της πολωνικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.
Ανησυχία για την κατάσταση εξέφρασε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ προς τον Ισραηλινό ομόλογό του. Ο Λόιντ Όστιν τόνισε στον Γοάβ Γκαλάντ πως πρέπει να προστατευθεί η ασφάλεια της αποστολής των κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο.
Συνεχίζει τη βεντέτα
Δηλώσεις, όμως, είχαμε από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών και για την απόφαση να χαρακτηρίσει «persona non grata» τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, μετά τις δηλώσεις του για την επίθεση του Ιράν.
Ο Ίσραελ Κατζ δεν πήρε πίσω λέξη από τα όσα είχε αναφέρει, παρά την επιστολή 100 κρατών-μελών του Οργανισμού που διαμαρτυρήθηκαν στην απόφαση αυτή από το Τελ Αβίβ.
Ο Κατς απάντησε με τρόπο απαξιωτικό στην επιστολή, γράφοντας στο X ότι η απόφαση για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στιβ Γκουτέρες υποκινήθηκε από την άρνησή του να καταδικάσει την πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ παράλληλα με την «αντισημιτική και αντι-ισραηλινή συμπεριφορά του».
Μετά την ανακήρυξή του «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο Γκουτέρες δήλωσε ότι «όπως θα έπρεπε να ήταν προφανές χθες στο πλαίσιο της καταδίκης που διατύπωσα - καταδικάζω και πάλι έντονα τη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ».
Τότε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είχε πει πως «οποιοσδήποτε δεν μπορεί να καταδικάσει κατηγορηματικά την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Έχουμε να κάνουμε με έναν αντιισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους».
Στον ίδιο τόνο σήμερα ο Κατς υποστήριξε αρχικά ότι σχεδόν το 90% των Ισραηλινών συμφωνεί με την απόφασή του και ότι «ο Γκουτέρες μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί να συλλέγει υπογραφές προς υποστήριξη (του) από κράτη μέλη του ΟΗΕ (αλλά) η απόφαση δεν θα αλλάξει».
Θέλουν να απαγορεύσουν και την UNWRA
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο «χτύπημα» του Ισραήλ προς τα Ηνωμένα Έθνη ήρθε μέσω επιθέσεων στην υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στη σκιά της γενοκτονίας στη Γάζα.
Τώρα η ισραηλινή κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για να απαγορεύσει στην UNWRA να λειτουργεί στο Ισραήλ, κάτι που θα φέρει μείωση στην ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει στην κατεστραμμένη Γάζα.
Χθες ήρθε η χλιαρή αντίδραση από την Ε.Ε., με τον Ζοζέπ Μπορέλ να τονίζει την ανησυχία της Ευρώπης για αυτές τις εξελίξεις.
«Η UNWRA προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, αλλά και σε Λίβανο, Συρία και Ιορδανία και είναι πυλώνας σταθερότητας για την περιοχή» υποστήριξε ο Μπορέλ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας