Εναν χρόνο μετά την αιματηρή επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ με τους 1.200 νεκρούς Ισραηλινούς και τη συνεχιζόμενη «επιχείρηση που θα αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής» διά της γενοκτονίας Παλαιστινίων και της καταστροφής του λεγόμενου «Αξονα της Αντίστασης», όπως προανήγγειλε υπερφίαλα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ισραήλ έχει ανοιχτά όλα τα πολεμικά και διπλωματικά μέτωπα και τα προβλήματά του γιγαντώνονται.
Τηρουμένων των αναλογιών, τον Μάρτιο του 2003 μισαλλόδοξοι νεοσυντηρητικοί των ΗΠΑ, με όργανο τον πρόεδρο Μπους υιό και υπηρέτη τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, εισέβαλαν παράνομα στο Ιράκ διακηρύσσοντας κάτι αντίστοιχο. Οτι κάνουν «το πρώτο βήμα για την επικράτηση της δημοκρατίας [σ.σ.: κοινοβουλευτικής, δυτικού τύπου] στη Μέση Ανατολή». Εισέπραξαν θύελλες - με πιο σαρωτικές τον ISIS και τον εμφύλιο στη Συρία.
Χωρίς στρατηγικό όραμα
«Καθώς το Ισραήλ βυθίζεται σε μια διευρυνόμενη σύγκρουση, είναι άγνωστο αν αποφύγει αυτό που ο Αντονι Φαφ, καθηγητής στην αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ, αποκαλεί “η παγίδα της κλιμάκωσης”. Κερδίζει μεν τακτικές νίκες, αλλά δεν διαθέτει στρατηγικό όραμα, ένα όραμα που θα ενοποιούσε τα επιμέρους πολεμικά μέτωπα» γράφει ο Πίτερ Μπόμοντ, ανταποκριτής της εφημερίδας Guardian στην Ιερουσαλήμ.
Στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τους 41.802 καταγεγραμμένους νεκρούς, ανάμεσά τους εκατόμβες αμάχων, πυρήνες ενόπλων της Χαμάς παραμένουν ενεργοί και δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι άφαντοι.
Στον Λίβανο, παρά την εντυπωσιακή φυσική εξόντωση δεκάδων στελεχών της οργάνωσης Χεζμπολάχ, το δίκτυο άμυνας των σιιτικών χωριών, με χιλιάδες πυραύλους, είναι ανέπαφο και στις πρώτες μάχες σώμα με σώμα σκοτώθηκαν Ισραηλινοί κομάντος.
Τα «μέτωπα» δεν περιορίζονται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη Συρία. Μεταφέρονται και στο εσωτερικό του Ισραήλ, με ένοπλες επιθέσεις εναντίον πολιτών στα τυφλά, όπως αυτή στη Γιάφα όπου έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ελληνας φοιτητής Ιωνάς Καρούσης.
Τι δείχνουν οι δορυφόροι
Η «μακράς αποστάσεως» σύρραξη με το Ιράν των 90 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά και με τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, μπορεί να εξελιχθεί σε πόλεμο φθοράς. Εδώ καραδοκεί ένας κίνδυνος. «Μακροπρόθεσμα, αν αρχίσουν να μειώνονται οι στρατιωτικές δυνατότητές του, το Ιράν ίσως αναγκαστεί να λάβει απεγνωσμένα και απρόβλεπτα μέτρα [σ.σ.: με χαρακτηριστικά τρομοκρατίας] για να διασφαλίσει αξιόπιστη ισχύ αποτροπής» εκτιμά η Νικόλ Γκρατζέφσκι, διδάσκουσα Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Το Ιράν απέδειξε ότι, αν θέλει, μπορεί να πλήξει βαριά το Ισραήλ» διαπιστώνει ο Αμερικανός αναλυτής Ντέκερ Ιβελεθ, ο οποίος μελέτησε δορυφορικές εικόνες από την επίθεση της Τεχεράνης με 180 βαλλιστικούς πυραύλους την Τρίτη 1η Οκτωβρίου. «Τα στρατιωτικά αεροδρόμια είναι στόχοι που δεν συνοδεύονται από μεγάλες απώλειες. Αν οι Ιρανοί διάλεγαν ένα στρατόπεδο γεμάτο φαντάρους ή μια κατοικημένη περιοχή του Τελ Αβίβ, θα υπήρχαν πολλοί νεκροί», εξηγεί.
Αλλο ένα πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος της μακροχρόνιας ανταλλαγής επιθέσεων («tit for tat»). Τα αντιαεροπορικά βλήματα του «σιδηρού θόλου» («iron dome») της ισραηλινής αεράμυνας δεν είναι φτηνά, ούτε ανεξάντλητα, ούτε αντικαθίστανται γρήγορα. Η ραγδαία χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει κενά και να εκθέσει σε κίνδυνο πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους στο εβραϊκό κράτος.
Στη διπλωματική και επικοινωνιακή αρένα, αν η «στρατηγική αυτοσυγκράτηση» της Τεχεράνης ήταν λάθος γιατί θεωρήθηκε αδυναμία, η απόφαση των Ισραηλινών να προκαλέσουν στρατιωτική εμπλοκή του Ιράν είναι, λένε πολλοί αναλυτές, ακόμη μεγαλύτερο λάθος.
Το Ισραήλ ξαναδιδάσκει, τρόπον τινά, όλη τη Μέση Ανατολή να το μισεί, με άλυτο το Παλαιστινιακό. Ανατρέπει τα δεδομένα 30 ετών, από τις (νεκρές) Συμφωνίες του Οσλο μέχρι πέρυσι τέτοιον καιρό, τότε που η υπόθεση της Παλαιστίνης είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα στην ατζέντα των αραβικών κυβερνήσεων.
Πυροβολώντας έναν 12χρονο
«Η άγρια ισραηλινή επιθετικότητα είναι η καλύτερη θεραπεία για τον βαθύ διχασμό που κληροδότησε στον αραβικό κόσμο η “αντεπανάσταση”, δηλαδή η καταστολή της Αραβικής Ανοιξης» σχολιάζει ο Ντέιβιντ Χιρστ, αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού ιστότοπου www.midleeasteye.net.
Με μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ -στα ίδια μέρη όπου σημειώθηκε η επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου 2023- σηματοδότησε την επέτειο η Χαμάς.
Στη Δυτική Οχθη Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο μόλις 12 ετών γιατί συμμετείχε σε ομάδες νεαρών που πετούσαν πέτρες στους κατακτητές.
Το απόγευμα της Δευτέρας ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν περίπου 120 σημεία στον Λίβανο δολοφονώντας, μεταξύ άλλων, δέκα πυροσβέστες την ώρα που έπρατταν το καθήκον τους. Και το υπουργείο Αμυνας του Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο τον οποίο εκτόξευσαν εναντίον του κεντρικού Ισραήλ οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης, από απόσταση 1.800 χιλιομέτρων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας