Νέοι λεονταρισμοί ένθεν κακείθεν ή ορατός πλέον κίνδυνος για επέκταση του πολέμου και στο θερμό μέτωπο του νοτίου Λιβάνου -πέραν της μαρτυρικής Λωρίδας της Γάζας- ή ακόμα και γενίκευσή του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανησυχία διεθνώς ολοένα και φουντώνει μετά τις απειλές του Ισραήλ ότι θα εξαπολύσει νέο «ολοκληρωτικό πόλεμο» και εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, καθώς οξύνεται διαρκώς η διασυνοριακή και συχνά φονική βία ανάμεσα στους δύο άσπονδους εχθρούς, με καθημερινές ανταλλαγές πυρών σε αντίποινα προηγούμενων πληγμάτων. Απαντώντας στις ισραηλινές απειλές, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, φοβέρισε χθες όχι μόνο το Ισραήλ αλλά για πρώτη φορά και την Κύπρο.
Με τηλεοπτικό διάγγελμα τόνισε ότι αν οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κλιμακωθούν σε πόλεμο και κατά της Χεζμπολάχ, τότε 100.000 και πλέον μαχητές της οργάνωσης θα αγωνιστούν «χωρίς κανόνες» και «χωρίς περιορισμούς», έχοντας προετοιμαστεί για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Το Ισραήλ «γνωρίζει ότι πρέπει τώρα να μας περιμένει στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα», απείλησε με τη σειρά του, υποστηρίζοντας ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα υπάρχει ασφάλεια. Εκανε μάλιστα λόγο ακόμα και για πιθανούς στόχους στη Μεσόγειο. «Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων για τον Ισραηλινό εχθρό με στόχο τον Λίβανο σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει γίνει μέρος του πολέμου και η αντίσταση [η Χεζμπολάχ] θα την αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου», απείλησε επίσης ο Νασράλα.
«Η Κύπρος δεν είναι γνωστό ότι προσφέρει οποιεσδήποτε χερσαίες υποδομές ή βάσεις στον ισραηλινό στρατό, αλλά στο παρελθόν έχει επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τον μεγάλο εναέριο χώρο της (FIR) για να διεξάγει περιστασιακά αεροπορικές ασκήσεις, ποτέ όμως στη διάρκεια σύγκρουσης», σημείωνε το Reuters. «Οι κυρίαρχες βρετανικές στρατιωτικές βάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις στη Συρία και πιο πρόσφατα στην Υεμένη. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει λόγο επί του θέματος. Υπάρχουν δύο βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, η οποία ήταν αποικία μέχρι το 1960». «Η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν συνάψει διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας οι [δύο] χώρες διεξάγουν κοινές ασκήσεις», ανέφερε η Guardian.
Η Χεζμπολάχ είχε δημοσιοποιήσει την Τρίτη βίντεο από drone που καταγράφει πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές στο λιμάνι της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, υπονοώντας ότι είναι σε θέση να τους επιτεθεί. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή της απόφασης για αλλαγή των κανόνων κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου. Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα πληγεί σοβαρά», απάντησε απειλητικά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς. Λίγο αργότερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι «εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στον Λίβανο», με τη Χεζμπολάχ να αψηφά τις απειλές και να εξαπολύει χθες μπαράζ ρουκετών στην πόλη Κιριάτ Σμόνα του βόρειου Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει θύματα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αντεπιτέθηκαν με αιματηρές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
Με βάση καταμέτρηση του AFP, από το ξέσπασμα του γενοκτονικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο τουλάχιστον 473 είναι οι νεκροί στη λιβανέζικη πλευρά, οι περισσότεροι μαχητές αλλά και 92 άμαχοι. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 στρατιώτες και 11 πολίτες. Πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στον Λίβανο λόγω των εχθροπραξιών, ενώ παραμεθόριες περιοχές στο βόρειο Ισραήλ έχουν εκκενωθεί από δεκάδες χιλιάδες κατοίκους τους.
Παρέμβαση ΗΠΑ
Σε ρόλο πυροσβέστη, ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Αμος Χόχσταϊν, μετέβη σε Ισραήλ και Λίβανο, ζητώντας «επείγουσα» αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Λευκός Οίκος πάντως δήλωσε άγνοια για τις δημόσιες καταγγελίες του -εξαιρετικά στριμωγμένου πανταχόθεν- Μπενιαμίν Νετανιάχου, που χαρακτήρισε «αδιανόητο» για τις ΗΠΑ να «παρακρατούν όπλα και πυρομαχικά» από το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, ζητώντας κυνικότατα την άμεση παράδοσή τους ώστε «να τελειώσουμε γρήγορα τη δουλειά» στη Λωρίδα της Γάζας.
Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσαν ότι παραμένει υπό εξέταση «ένα συγκεκριμένο φορτίο πυρομαχικών» και δη «βόμβες των 2.000 λιβρών, λόγω των ανησυχιών μας για χρήση τους σε πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Ράφα». Ο Μπλίνκεν πάντως ξεκαθάρισε ότι άλλες αποστολές όπλων προχωρούν κανονικά κι ότι η Ουάσινγκτον «διασφαλίζει πως το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», έχοντας να λαμβάνει αμερικανικό οπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν μέσω χθεσινών αναφορών για νέους φονικούς βομβαρδισμούς σε περιοχές όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι άμαχοι αλλά και για νέα σφαγή τουλάχιστον εννιά Παλαιστινίων κοντά στη Ράφα στη νότια Γάζα, την ώρα που περίμεναν κομβόι φορτηγών με ζωτικές προμήθειες μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ -παρά την εξαγγελθείσα από τον ισραηλινό στρατό ανθρωπιστική «παύση» επιθέσεων για 11 ώρες κάθε μέρα- η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στηλίτευε την ισραηλινή χρήση μεγάλων βομβών, όπως οι προαναφερθείσες των 2.000 λιβρών, σε πολιτικές υποδομές πυκνοκατοικημένων περιοχών κατά παράβαση των κανόνων του πολέμου.
Παράλληλα η επικεφαλής της Επιτροπής Ερευνας του ΟΗΕ, Ναβί Πιλάι, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για «εξόντωση» των Παλαιστινίων, επικαλούμενη την τεράστια κλίμακα των ανθρώπινων απωλειών και δη τους περισσότερους από 37.400 καταγεγραμμένους νεκρούς στη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύρραξης. Επανέλαβε δε ότι με βάση τα ευρήματα επίσημης έκθεσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη βδομάδα, τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, υπογραμμίζοντας όμως ότι μόνο το Ισραήλ ευθύνεται για ακόμα πιο σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, που ανάγονται σε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας