Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ολοκλήρωσε άλλη μία περιοδεία στη Μέση Ανατολή, χωρίς για την ώρα ουσιαστικό αποτέλεσμα αναφορικά με τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τον Μπλίνκεν να τονίζει ότι συνεχίζει τις προσπάθειες.
Ο IDF συνεχίζει το σφυροκόπημα, της νότιας Λωρίδας της Γάζας σήμερα, με ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επί του πεδίου να μεταδίδει τις πρώτες πρωινές ώρες ότι το πυροβολικό και ελικόπτερα εξαπέλυαν εντατικά πλήγματα στον τομέα της Ράφας, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιθέσεις από αέρος, ξηράς και θαλάσσης σε καθορισμένη ανθρωπιστική ζώνη στο Αλ Μαουάσι, με τον IDF να διαψεύδει τις αναφορές.
Στη Δυτική Όχθη, ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες καταστρέφουν κτίρια και υποδομές στην πόλη και στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το AlJazeera, νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν έναν Παλαιστίνιο καθώς εισέβαλαν στην Τζενίν, ενώ επιτέθηκαν και στους διασώστες καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στον τραυματία, με την κατάστασή του να παραμένει άγνωστη.
Χθες η λιβανική Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς, εξαπέλυσε βροχή ρουκετών εναντίον του βόρειου Ισραήλ και διεμήνυσε πως θα κλιμακώσει τις επιθέσεις για να εκδικηθεί τον θάνατο στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα μια ημέρα νωρίτερα, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο.
Νωρίς σήμερα ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούν για επίθεση με ρουκέτες για ακόμη μια φορά στο βόρειο Ισραήλ, γνωστοποίησαν οι ένοπλες δυνάμεις. Ενώ στην Υεμένη, οι αντάρτες Χούθι, επίσης σύμμαχοι της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε σοβαρή ζημιά σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο, υποστηρίζοντας πως «συνδεόταν» με το Ισραήλ.
Ολοκληρώνοντας στη Ντόχα την τετραήμερη περιοδεία του στην περιοχή, που συμπεριέλαβε σταθμό στο Ισραήλ, ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του, μαζί με τους άλλους μεσολαβητές (το Κατάρ και την Αίγυπτο), συνεχίζει να εργάζεται για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Όσο περισσότερο διαρκεί αυτό (σ.σ. ο πόλεμος), τόσο περισσότερος κόσμος θα υποφέρει (...) είναι καιρός να τελειώνουμε με τα παζάρια», δήλωσε.
Προχθές Τρίτη, η Χαμάς ανακοίνωσε πως επέδωσε στο Κατάρ και την Αίγυπτο την απάντησή της στην πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Το σχέδιο προβλέπει, στην πρώτη του φάση, «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Δεν το βλέπει η Χαμάς πως είμαστε εξαντλημένοι; Σκοτωθήκαμε, καταστραφήκαμε (...) Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει με κάθε τίμημα. Δεν μπορούμε άλλο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Σακίρ, κάτοικος της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του υπό πολιορκία από τον ισραηλινό στρατό θύλακα. «Αρκετά! Είμαστε εξαντλημένοι! Κάθε μέρα αναγκαζόμαστε να εκτοπιστούμε, δεν έχουμε ούτε τροφή ούτε νερό για τα παιδιά μας», φώναζε ο Εζεντίν αλ Μπελπίσι στον καταυλισμό Μπουρέιτζ (κεντρικά).
Το περιεχόμενο της απάντησης της Χαμάς δεν έχει αποκαλυφθεί. Ο Μπλίνκεν είπε πάντως στη Ντόχα πως «κάποιες αλλαγές» που ζητεί το κίνημα είναι «πραγματοποιήσιμες», άλλες «όχι». «Νομίζω πως τα χάσματα μπορούν να γεφυρωθούν», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «τις προσεχείς εβδομάδες στοιχεία κλειδιά» για την επόμενη μέρα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων «στέρεων ιδεών» για «τη διακυβέρνηση», για «την ασφάλεια» και την «ανοικοδόμηση» στη Λωρίδα της Γάζας.
Όταν παρουσίασε το σχέδιο ο Τζο Μπάιντεν, είχε πει πως πρόκειται για ισραηλινή πρόταση. Όμως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει πάψει να δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου ηττηθεί η Χαμάς.
Ο Μπλίνκεν «συνεχίζει να μιλάει περί συμφωνίας του Ισραήλ στην τελευταία πρόταση (για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός), αλλά δεν έχουμε ακούσει κανέναν ισραηλινό αξιωματούχο να εκφράζεται για το θέμα αυτό», σχολίασε τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ανακοίνωσή της η Χαμάς. «Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τον κ. Μπλίνκεν και την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκήσει πίεση απευθείας» στο Ισραήλ, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, ενήμερη για την απάντηση της Χαμάς, η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση πρότεινε «τροποποιήσεις» στην πρόταση που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν, ιδίως «χρονοδιάγραμμα για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας».
Οι αλλαγές που ζήτησε η Χαμάς «δεν είναι σημαντικές» και περιλαμβάνουν την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, δήλωσε σήμερα στο Reuters ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος που επισημαίνει ότι, μεταξύ των αλλαγών που ζητεί είναι να παρουσιάσει έναν κατάλογο με 100 Παλαιστίνιους που εκτίουν μεγάλες ποινές σε ισραηλινές φυλακές και οι οποίοι θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Παράλληλα, η Χαμάς ζητεί την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι τροποποιήσεις που κατέθεσε το παλαιστινιακό κίνημα προβλέπουν επίσης αίτημα να υπάρξουν τρεις «αλληλένδετες και συνεχείς φάσεις» στο σχέδιο εκεχειρίας. «Δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές που, σύμφωνα με την ηγεσία της Χαμάς, να δικαιολογούν τις ενστάσεις», κατέληξε το στέλεχος της οργάνωσης.
Το Φόρουμ των Οικογενειών, συλλογικότητα των συγγενών των ομήρων, κάλεσε την κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία το ταχύτερο, καθώς «οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο» τη ζωή τους.
«Καταστροφική πείνα» με πάνω από 8.000 παιδιά σε κίνδυνο
Στη Γενεύη, επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ εκτίμησε χθες ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ιδίως το έγκλημα της «εξόντωσης», στον παλαιστινιακό θύλακο. Κατηγόρησε επίσης επτά ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, πως έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ισραήλ στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη αντέδρασε κατηγορώντας την επιτροπή για «συστηματικές διακρίσεις» σε βάρος του Ισραήλ.
Ο ΟΗΕ δεν παύει να εκφράζει ανησυχία πως θα ξεσπάσει λιμός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 1,7 εκατ. από τα 2,4. εκατ. του πληθυσμού έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα εξαιτίας του πολέμου που διανύει τη 251η ημέρα του. Εξάλλου, αξιωματούχοι στη Γάζα επισημαίνουν ότι 15.694 παιδιά σκοτώθηκαν και 17.000 έχουν μείνει ορφανά μετά από 250 ημέρες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Πάνω από 8.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών στη Λωρίδα της Γάζας διαγνώστηκε πως πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και τους προσφέρθηκαν φροντίδες, ανάμεσά τους «1.600 παιδιά με ακραίο οξύ υποσιτισμό», ενώ 28 παιδιά κάτω των πέντε ετών —και συνολικά 32 άνθρωποι— πέθαναν από πείνα, αποκάλυψε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μόλις χθες, στο νοσοκομείο Άλ Ακσά, πέθανε από υποσιτισμό ένα οκτάχρονο κορίτσι.
Στο δε βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο AlJazeera, οι ελλείψεις τροφίμων έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν, με τα περισσότερα να έχουν εξαντληθεί.
Τουλάχιστον 37.202 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 84.932 τραυματίστηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αναθεωρημένος απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς, ανέρχεται σε 1.139, με δεκάδες ανθρώπους να κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι στη Γάζα.
Με πληροφορίες από AlJazeera και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας