Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 17.6°
1 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 16.5°
1 BF
69%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 16.0°
3 BF
69%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
80%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
15°C
16.9° 14.8°
3 BF
77%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 17.9°
1 BF
44%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
2 BF
37%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
17°C
16.8° 16.8°
0 BF
74%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
1 BF
59%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
5 BF
89%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 17.2°
1 BF
54%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 14.3°
0 BF
72%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.5° 17.5°
1 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
Netanyahu
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Jack Guez/Pool Photo via AP

Η Χαμάς είπε «ναι» για εκεχειρία, το μπαλάκι ξανά στον Νετανιάχου

Συναίνεση στο ψήφισμα των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα έδωσαν Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ.

«Ελπιδοφόρο σημάδι» χαρακτήρισε χθες ο Αντονι Μπλίνκεν το αρχικό καλωσόρισμα από τη Χαμάς του τραγικά όψιμου ψηφίσματος των ΗΠΑ για εκεχειρία στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας, που πέρασε τη Δευτέρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αποχή της Ρωσίας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε ξανά στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της όγδοης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα – πολέμου που έχει μπει στον ένατο μήνα σπέρνοντας καθημερινά τον θάνατο, με τους καταγεγραμμένους νεκρούς Παλαιστινίους να ξεπερνούν τους 37.160, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, χωρίς να προσμετρώνται οι πάνω από 10.000 αγνοούμενοι στα ερείπια του καθημαγμένου θύλακα.

Αργά το βράδυ, Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ εξέφρασαν σε κοινή τους ανακοίνωση «ετοιμότητα» να καταλήξουν «θετικά» σε μια συμφωνία τερματισμού του πολέμου, υποβάλλοντας την απάντησή τους στους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου. Κατά δήλωση του Μπλίνκεν νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του» στο σχέδιο για εκεχειρία τριών φάσεων, χωρίς να έχει γίνει επίσημα δεκτό. Το σχέδιο, θύμιζε η Guardian, «παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στα τέλη Μαΐου. Ο Μπάιντεν το εμφάνισε ως ισραηλινή πρωτοβουλία, παρότι ο Νετανιάχου έχει υπάρξει στην καλύτερη περίπτωση αμφίθυμος, λέγοντας πως οποιαδήποτε πρόταση για κατάπαυση πυρός προτού καταστραφεί η στρατιωτική και διοικητική ικανότητα της Χαμάς “δεν αποτελεί σημείο εκκίνησης”. Η θέση αυτή φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τους όρους του σχεδίου, το οποίο προβλέπει μια αρχική ανταλλαγή ηλικιωμένων, ασθενών ή γυναικών ομήρων με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, στη διάρκεια μιας πρώτης διακοπής των μαχών για έξι βδομάδες».

Κι ενώ ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αντιφατικά και θολά παραμένουν αρκετά σημεία του ορφανού σχεδίου, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί καν αν είναι αμερικανικό ή «ισραηλινό», όπως επιμένουν οι φαρισαϊκές ΗΠΑ. Η Χαμάς από την πλευρά της επιμένει σε οριστικό τερματισμό του πολέμου και πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα. Η στήριξη πάντως της Παλαιστινιακής Αρχής στο ψήφισμα των ΗΠΑ απέτρεψε Ρωσία και Κίνα από το να ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Μπλίνκεν –αφού συναντήθηκε και με τους ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ και Μπένι Γκαντς, λίγες μέρες μάλιστα μετά την αποχώρηση του τελευταίου από την εξτρεμιστική κυβέρνηση Νετανιάχου– μετέβη στην Ιορδανία ώστε να συμμετάσχει σε διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τη Γάζα.

Εκεί έταξε ξεδιάντροπα κάπου 400 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια. Την ίδια ώρα βέβαια οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανέχονται την κατάληψη και το κλείσιμο του –ζωτικού για την είσοδο ειδών πρώτης ανάγκης– συνοριακού περάσματος στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, μολονότι ο άμαχος και πολλαπλώς εκτοπισμένος πληθυσμός της Γάζας παραμένει αντιμέτωπος με λιμό και αδιανόητες κακουχίες. Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση της –δαιμονοποιημένης από τον σύμμαχό τους Ισραήλ– υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες (UNRWA), ενώ παρέχουν στην ισραηλινή κυβέρνηση 3,8 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια κάθε χρόνο.

Τις θηριωδίες του Ισραήλ στη Γάζα επαληθεύει και η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, που δημοσιοποιείται σε λίγες μέρες. Οπως επισημαίνει, καταγράφεται «πρωτοφανής κλίμακα» πιθανών εγκλημάτων πολέμου και άλλων παραβιάσεων κατά των παιδιών στην εμπόλεμη Γάζα, την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και το ίδιο το Ισραήλ σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Μιανμάρ, της Σομαλίας, της Νιγηρίας και του Σουδάν. Η έκθεση αναγνωρίζει μάλιστα πως δεν έχει καν καταγραφεί η πλήρης κλίμακα των εγκλημάτων κατά ανηλίκων στη Γάζα «λόγω σοβαρών δυσκολιών πρόσβασης», ενώ εντάσσει για πρώτη φορά το Ισραήλ στη μαύρη λίστα των κρατών που ευθύνονται για κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Χαμάς είπε «ναι» για εκεχειρία, το μπαλάκι ξανά στον Νετανιάχου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας