Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή
AP Photo/Bilal Hussein

Έκκληση ειδικών του ΟΗΕ: Αναγνωρίστε το παλαιστινιακό κράτος, για να γίνει ειρήνη

«Η λύση των δύο κρατών είναι ο μοναδικός δρόμος προς την ειρήνη και την ασφάλεια Παλαιστινίων και Ισραηλινών», τονίζουν οι ειδικοί του ΟΗΕ • Η Αίγυπτος προειδοποιεί ότι το πέρασμα της Ράφα δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο εκεί βρίσκονται οι ισραηλινές δυνάμεις

Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτος θα αποτελέσει σημαντική αναγνώριση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του για ελευθερία και ανεξαρτησία, επισημαίνει ομάδα ειδικών του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη. Την ώρα που η κυβέρνηση Νετανιάχου παραπαίει, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε συμφωνία για εκεχειρία με τη Χαμάς, με βάση την πρόταση του Τζο Μπάιντεν, η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ καλούν όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, ώστε να διασφαλίσουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Λιγότερο από μία εβδομάδα έχει περάσει από όταν η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία -και ακολούθως η Σλοβενία- αναγνώρισαν επισήμως το παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ, οι ειδικοί του ΟΗΕ τόνισαν ότι η αναγνώριση αυτή «αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ειρήνη στην Παλαιστίνη και σε όλη τη Μέση Ανατολή – ξεκινώντας από την άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και καμία περαιτέρω στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα».

«Η λύση των δύο κρατών παραμένει ο μοναδικός δρόμος, στον οποίο συμφωνεί η διεθνής κοινότητα, προς την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο για την Παλαιστίνη όσο και για το Ισραήλ και μια έξοδος από τον κύκλο βίας και έχθρας που διαρκεί πολλές γενιές», πρόσθεσαν επισημαίνοντας ότι στόχος της απόφασης της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ήταν να επιταχυνθούν οι προσπάθειες να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Και οι τρεις χώρες επεσήμαναν ότι ελπίζουν η απόφασή τους να ωθήσει και άλλες χώρες της Ε.Ε. να πράξουν το ίδιο, παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της Δανίας απέρριψε πρόταση να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης. Υπενθυμίζεται ότι πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει Παλαιστινιακό Κράτος, κάποια από τα οποία στην Ευρώπη. Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης το 2014 και έγινε το πρώτο μέλος της Ε.Ε. στη Δυτική Ευρώπη που αναγνώρισε ένα παλαιστινιακό κράτος. Άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει Παλαιστινιακό Κράτος προτού ενταχθούν στην Ένωση: Πρόκειται για τις Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Ρουμανία.

36.479 νεκροί

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι μετά και τις τελευταίες ισραηλινές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, και από την έναρξη του πολέμου, τουλάχιστον 36.479 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 82.777. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, 40 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και 150 τραυματίστηκαν.

Ο αριθμός των νεκρών είναι μία μόνο παράμετρος της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ελάχιστη βοήθεια που φτάνει δεν επαρκεί ούτε για τα απολύτως στοιχειώδη σε τρόφιμα και φάρμακα και χιλιάδες άνθρωποι πεινούν και διψούν, ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε καν σε στοιχειώδη στέγαση.

Εξαιτίας μάλιστα των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, έχει κλείσει το πέρασμα από την Αίγυπτο, ενώ σύμφωνα με την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι. Άμαχοι, οι οποίο είχαν καταφύγει εκεί για να προφυλαχθούν από τις επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων σε άλλες περιοχές της Γάζας.

Από τις αρχές Μαΐου, που ο ισραηλινός στρατός διεξάγει αυτό που χαρακτηρίζει «περιορισμένη επιχείρηση» στη Ράφα για να εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς, έχει πει σε αμάχους να μετακινηθούν σε «διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη» σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων. Ωστόσο, ούτε εκεί είναι ασφαλείς, καθώς επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί και εκεί. 

Όπως καταγγέλλουν, είναι ευάλωτοι σε ισραηλινές επιθέσεις όπου κι αν πάνε, και μετακινούνται συνεχώς σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με την UNRWA, την οποία το Ισραήλ θέλει να εντάξει στις «τρομοκρατικές οργανώσεις», χιλιάδες οικογένειες βρίσκουν τώρα καταφύγιο σε υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί στην πόλη Χαν Γιούνις, όπου η υπηρεσία παρέχει βασικές υπηρεσίες παρά τις «αυξανόμενες προκλήσεις».

Κάιρο: Πρέπει οι ισραηλινές δυνάμεις να φύγουν από τη Ράφα

Εν μέσω συγκρούσεων και ανθρωπιστικής κρίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, προειδοποίησε ότι το σημείο διέλευσης της Ράφα, κρίσιμης σημασίας για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει αν το Ισραήλ δεν παραδώσει και πάλι τον έλεγχό του στους Παλαιστίνιους. Το πέρασμα έχει καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό πριν από ένα μήνα, όταν άρχισε την επιχείρηση στην πόλη, μη επιτρέποντας να περάσει ίχνος βοήθειας.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος, από τη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τόνισε ότι «είναι δύσκολο να συνεχίσει να λειτουργεί το πέρασμα της Ράφα χωρίς παλαιστινιακή διοίκηση», τονίζοντας ότι η ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με το Ισραήλ το 1979 αποτελεί «στερεή βάση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και όλοι θα πρέπει να σκεφτούν να λάβουν υπεύθυνα μέτρα ώστε να διατηρηθεί αυτή η σημαντική συμφωνία».

Οι σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, πέρασαν τα σύνορα την ώρα που καταδίωκαν Παλαιστίνιους.

Το θέμα του περάσματος της Ράφα τέθηκε και σε συνάντηση που είχαν την Κυριακή Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ωστόσο, παρά τα θετικά σχόλια, δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την επαναλειτουργία του.

Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία σημείωσε στη διάρκεια της συνάντησης ότι το Κάιρο θα ήταν ανοικτό στην παρουσία Ευρωπαίων παρατηρητών στα σύνορα, ώστε να επιβλέπουν τη λειτουργία του περάσματος της Ράφα στην παλαιστινιακή πλευρά, εφόσον οι παλαιστινιακές αρχές συμφωνήσουν να επαναλάβουν το έργο τους της διαχείρισης του σημείου διέλευσης. Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να καταστρέψουν τις σήραγγες μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, τις οποίες χρησιμοποιεί η Χαμάς για να περάσει λαθραία όπλα στον παλαιστινιακό θύλακα ή για να ξεφύγει από τον πόλεμο. Η Αίγυπτος έχει διαψεύσει την ύπαρξη τέτοιων τούνελ.

Από τη Μαδρίτη, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση τόσο στη Χαμάς όσο και στο Ισραήλ να δεχθούν την πρόταση που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, προσθέτοντας ότι τα αρχικά σχόλια της παλαιστινιακής οργάνωσης ήταν θετικά. «Τώρα περιμένουμε την ισραηλινή απάντηση», εξήγησε.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Έκκληση ειδικών του ΟΗΕ: Αναγνωρίστε το παλαιστινιακό κράτος, για να γίνει ειρήνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας