Αιφνιδιασμό, απορίες αλλά και αναπτέρωση των όποιων ελπίδων για εκεχειρία στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε χθες το απόγευμα η ανακοίνωση της Χαμάς ότι ο ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου πως έγινε δεκτή η πρότασή τους για κατάπαυση πυρός. «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της ισραηλινής κατοχής, αν θα συναινέσει στη συμφωνία εκεχειρίας ή θα την εμποδίσει», δήλωσε αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η αποδοχή της πρότασης από πλευράς Χαμάς γνωστοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου άρχιζε πρακτικά η αντίστροφη μέτρηση για την ολέθρια χερσαία επίθεση των ισραηλινών στρατευμάτων και στη Ράφα, ύστατο καταφύγιο για πάνω από τον μισό πληθυσμό των 2,5 εκατομμυρίων της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο και ταυτόχρονα ζωτικό πέρασμα για τη μεταφορά ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας στους λιμοκτονούντες άμαχους του παλαιστινιακού θύλακα.
«Παρότι η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία στους διαμεσολαβητές», ανέφερε αργά το βράδυ το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου. Οπως αποφασίστηκε ομόφωνα, «το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου». Μιλώντας στο Reuters, άλλος αξιωματούχος του Ισραήλ υποστήριξε ότι η Χαμάς αποδέχτηκε μια «ηπιότερη» εκδοχή αιγυπτιακής πρότασης, που περιέχει «μακρόπνοες» προβλέψεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από δικής τους πλευράς. «Αυτό φαίνεται να είναι τέχνασμα, που αποσκοπεί να κάνει το Ισραήλ να μοιάζει σαν η πλευρά που αρνείται μια συμφωνία», ισχυρίστηκε. Η πρόταση μελετάται, είπε ένας τρίτος Ισραηλινός αξιωματούχος στο Associated Press, επισημαίνοντας όμως ότι το σχέδιο που ενέκρινε η Χαμάς «δεν είναι το πλαίσιο που πρότεινε το Ισραήλ».
Οι πληροφορίες που έφταναν μέχρι αργά χθες το βράδυ για το περιεχόμενο της πρότασης ήταν εντελώς συγκεχυμένες. Το σχέδιο που ενέκρινε η Χαμάς περιλαμβάνει τρεις φάσεις, 42 ημερών η καθεμία, σύμφωνα με το Al Jazeera, η λειτουργία του οποίου απαγορεύτηκε στο Ισραήλ από την εξτρεμιστική κυβέρνηση Νετανιάχου, που βάφτισε το καταριανό δίκτυο «απειλή για την εθνική ασφάλεια» επειδή δυσφορεί με τη φιλοπαιλαιστινιακή του στάση και την ασταμάτητη κάλυψη των κατά συρροή εγκλημάτων πολέμου που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα. «Ο Χαλίλ αλ Χάγια [σ.σ. ηγετικό στέλεχος της Χαμάς] επιβεβαίωσε στο Al Jazeera ότι υπάρχουν τρία στάδια στη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, συμπληρώνοντας ότι οι διαμεσολαβητές είπαν στην οργάνωση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύεται να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας. Από την αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε επιβεβαίωση γι’ αυτό. Ο Αλ Χάγια είπε ακόμα ότι η πρώτη φάση θα προβλέπει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων της Γάζας στις εστίες τους και τη ροή βοήθειας, καυσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Πρόσθεσε ότι θα απελευθερωθούν 50 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι για κάθε γυναίκα όμηρο που κρατά η Χαμάς σε αυτή την πρώτη φάση. Στη δεύτερη φάση, η Χαμάς θα απελευθερώνει άντρες ομήρους για απροσδιόριστο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων».
«Η εκεχειρία θα ξεκινούσε στην πρώτη φάση μαζί με την αποχώρηση του Ισραήλ από τον διάδρομο Νετζαρίμ, που χρησιμοποιεί για να χωρίζει τη βόρεια και τη νότια Γάζα. Μια δεύτερη φάση θα περιλάμβανε την έγκριση μόνιμης παύσης στρατιωτικών και εχθρικών επιχειρήσεων και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Η πρόταση συμπεριλαμβάνει επίσης όρο για έγκριση τερματισμού του αποκλεισμού της Γάζας στην τρίτη φάση», υποστήριζε επίσης το καταριανό δίκτυο. Η κυβέρνηση Νετανιάχου απορρίπτει ώς τώρα κάθε συζήτηση για πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και τερματισμό του εφτάμηνου γενοκτονικού πολέμου, απειλώντας ότι θα προχωρήσει και σε χερσαία εισβολή στη Ράφα για τη δήθεν ολοκληρωτική εξάλειψη της Χαμάς, με ή χωρίς συμφωνία για κατάπαυση πυρός. Στο άκουσμα της ανακοίνωσης για αποδοχή της πρότασης από την οργάνωση, κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, ενώ την έγκρισή της από την ισραηλινή κυβέρνηση απαίτησαν με τη σειρά τους οι συγγενείς των ομήρων.
«Είναι μια τεράστια απόφαση για το Ισραήλ, πραγματικά τεράστια», εκτιμούσε ο Ισραηλινός πρώην διπλωμάτης Αλόν Λιέλ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση συμφωνίας πολλοί στη χώρα «θα φοβηθούν ότι χάσαμε τον πόλεμο ή ότι η Χαμάς θα παραμείνει στη Γάζα». Αν ο Νετανιάχου «δεχτεί μια συμφωνία, μπορεί να είναι το τέλος της πολιτικής του καριέρας. Αν δεν δεχτεί όμως, θα έχουμε σειρά από αποφάσεις εναντίον μας στα διεθνή δικαστήρια, στον ΟΗΕ, από διάφορες κυβερνήσεις, κυρώσεις, αναγνώριση της Παλαιστίνης. Οπότε το βλέπω ως ιστορική απόφαση για τον Νετανιάχου». Η άμεση απάντηση του Ισραήλ χθες βράδυ ήταν να εντείνει τους βομβαρδισμούς στη Ράφα και μάλιστα στις ανατολικές γειτονιές της από τις οποίες είχε διατάξει μόλις λίγες ώρες νωρίτερα να φύγουν περίπου 100.000 κάτοικοι, με προορισμό υποτιθέμενη «ανθρωπιστική ζώνη» στις ακτές της Γάζας. Την αντίθεσή τους στη χερσαία εισβολή στη Ράφα επανέλαβαν και οι ΗΠΑ, πιθανότατα και μέσω της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου.
Την «απάνθρωπη» εντολή μαζικής εκκένωσης και τα σχέδια επίθεσης στη Ράφα στηλίτευσε κι ο ΟΗΕ, ενώ οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν δραματικά για νέο λουτρό αίματος και κατάρρευση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στους λιμοκτονούντες της Γάζας, αν κλείσει και το πέρασμα στη μεθόριο με την Αίγυπτο. Το Ισραήλ πάντως συνέχιζε να αδιαφορεί για την κατακραυγή που πυροδοτούν οι εξωφρενικές του προθέσεις ακόμα και μεταξύ των στενότερων Δυτικών συμμάχων του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας