Σύγχυση προκαλούσαν χθες οι αντικρουόμενες πληροφορίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας. Οπως ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση της Χαμάς, η οργάνωση εξέταζε την τωρινή πρόταση για εκεχειρία με «θετικό πνεύμα», σύμφωνα με τον ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια, που μίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Καμέλ. Ωρες νωρίτερα, ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς έλεγε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η απάντηση της οργάνωσης ήταν προς το παρόν «αρνητική», αλλά οι συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση Αιγύπτου, Κατάρ και ΗΠΑ συνεχίζονταν. Σύμφωνα δε με τρίτο αξιωματούχο, στόχος της Χαμάς παραμένει ο «τερματισμός» του γενοκτονικού πολέμου που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Γάζα, «αν και αυτό δεν θα γίνει με οποιοδήποτε κόστος», αφού η οργάνωση «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σηκώσει λευκή σημαία ή να παραδοθεί στους όρους του ισραηλινού εχθρού».
Είναι πιθανό η απόκλιση των δημόσιων δηλώσεων να οφείλεται σε παρασκηνιακές διαφωνίες μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. «Οι διαμεσολαβητές έχουν προτείνει μια συμφωνία που θα σταματούσε τις μάχες για 40 μέρες και θα αντάλλασσε Ισραηλινούς ομήρους με δυνητικά χιλιάδες Παλαιστίνιους φυλακισμένους, βάσει λεπτομερειών που δημοσιοποίησε νωρίτερα η Βρετανία», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Χαμάς ζητάει ανένδοτα την ολοκληρωτική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα καθημαγμένα εδάφη της Γάζας, αξίωση που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη χερσαία εισβολή στην –ξέχειλη από 1,5 εκατομμύριο λιμοκτονούντες εκτοπισμένους– Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, που ετοιμάζει ο πολεμοκάπηλος Μπενιαμίν Νετανιάχου, ώστε να ικανοποιήσει τους εξτρεμιστές κυβερνητικούς του εταίρους και να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία, παρά τη λαϊκή κατακραυγή εναντίον του με μπροστάρηδες τους συγγενείς των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς. «Θα μπούμε στη Ράφα και θα εξαλείψουμε τα τάγματα της Χαμάς εκεί, με ή χωρίς συμφωνία εκεχειρίας», απείλησε εξάλλου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εντός της εβδομάδας, αποπειρώμενος πρακτικά να ξαναβάλει μπουρλότο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, ώστε να αποτύχουν, ο πόλεμος να συνεχιστεί κι εκείνος να εξασφαλίσει την πολιτική και δικαστική του επιβίωση, άγνωστο για πόσο.
Πάνω από 34.500 νεκροί
Οι καταμετρημένοι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα είχαν ξεπεράσει πλέον τους 34.500, ενώ σοκ προκαλούν και οι υπολογισμοί υπηρεσιών του ΟΗΕ για το μέγεθος του υλικού ολέθρου από τον σχεδόν επτάμηνο πόλεμο. «Οι αρχικές εκτιμήσεις του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την ανοικοδόμηση... της Λωρίδας της Γάζας υπερβαίνουν τα 30 δισ. δολάρια και θα μπορούσαν να φτάσουν τα 40 δισ. δολάρια», δήλωσε χθες ο βοηθός γ.γ. του ΟΗΕ, Αμπντάλα αλ Νταρντάρι.
«Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο και πρωτοφανές», συμπλήρωσε. «Πρόκειται για μια αποστολή με την οποία η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει ασχοληθεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»... Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η ανοικοδόμηση της Γάζας μπορεί να χρειαστεί «80 χρόνια» για να ολοκληρωθεί. «Τα πρωτοφανή επίπεδα ανθρώπινων απωλειών, καταστροφής κεφαλαίου, κι η απότομη αύξηση της φτώχειας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρθηκε, «θα επιταχύνουν μια σοβαρή αναπτυξιακή κρίση, που βάζει σε κίνδυνο το μέλλον των επόμενων γενεών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας