Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ραμαζάνι στη βομβαρδισμένη Γάζα
AP Photo/Fatima Shbair
Συνάντηση στην Ουάσιγκτον για «εναλλακτικές προσεγγίσεις» σε μια χερσαία επίθεση στη Ράφα

Αχνό φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων UPD

«Ανθρωπογενής» ο λιμός στη Γάζα, «καρφώνει» το Τελ Αβίβ ο Γκουτέρες ● «Χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο» καταγγέλλει ο Ζοζέπ Μπορέλ ● Νέα έκκληση και από τον Τέντρος του ΠΟΥ

Με φόντο τις εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός και την εμμονή Νετανιάχου να διεξαγάγει ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρησης στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν παγιδευτεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, υπάρχουν σήμερα κάποιες ενδείξεις ότι προχωρούν οι συνομιλίες για μια ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με απώτερο στόχο την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και παλαιστινίων φυλακισμένων.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, ο πρωθυπουργός του Κατάρ και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αναμενόταν να συναντηθούν χθες στη Ντόχα για να το συζητήσουν, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενήμερη σχετικά.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, έγιναν «θετικές» συζητήσεις και οι ισραηλινοί διαπραγματευτές θα παραμείνουν στη Ντόχα για να συνεχιστούν «λεπτομερείς» συνομιλίες με μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του ανακοίνωσε σήμερα πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη στη Σαουδική Αραβία και μεθαύριο Πέμπτη στην Αίγυπτο για να συνεισφέρει στην προσπάθεια να αρθούν εμπόδια.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή, πως θα έστελνε αντιπροσωπεία στη Ντόχα, χωρίς να διευκρινίσει το πότε. Η εξέλιξη ακολούθησε τη φερόμενη συμβιβαστική πρόταση της Χαμάς, δηλώνοντας διατεθειμένη να αποδεχθεί ανακωχή έξι εβδομάδων, ενώ για καιρό αξίωνε οριστική κατάπαυση του πυρός.

«Δεχθήκαμε να υπάρξει μερική αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Λωρίδα της Γάζας, πριν γίνει οποιαδήποτε ανταλλαγή και, μετά την αρχική φάση, πλήρης αποχώρηση», είπε χθες εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν. Στην πρώτη φάση «θα υπάρξει πλήρης διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συνομιλίες που ενδέχεται να συνεχιστούν για «μερικές ημέρες» ακόμη.

Στο μεταξύ, στη Γάζα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα ανακοίνωσε σήμερα πως τουλάχιστον 31.819 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 73.934 τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου. Γυναίκες και παιδιά στη μεγάλη πλειονότητά τους τα θύματα. 

Στα προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς συγκαταλέγονται το καθεστώς των ομήρων και οι ταυτότητες των παλαιστινίων φυλακισμένων που πρόκειται να ανταλλαχθούν με αυτούς. Πάνω από 130 άτομα παραμένουν αιχμάλωτα στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους όμως 32 θεωρείται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με πηγές στο Ισραήλ, που απαιτεί ονομαστικό κατάλογο όσων παραμένουν στη ζωή.

Ωστόσο, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αντιτείνει πως δε γνωρίζει ποιοι είναι «ζωντανοί ή νεκροί» και από την πλευρά του ζητεί να του δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσει εκείνο ποιοι θα είναι οι παλαιστίνιοι φυλακισμένοι που θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται μεγάλη πίεση από μερίδα των οικογενειών των ομήρων, που αξιώνουν να κλείσει συμφωνία άμεσα, κι από την άλλη από ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησής του, που απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο να συμφωνήσουν να αποφυλακιστεί μεγάλος αριθμός παλαιστινίων κρατουμένων.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, της πρώτης έπειτα από έναν μήνα και κάτι, με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Νετανιάχου επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να «επιτύχει όλους τους στόχους του πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης «της εξάλειψης της Χαμάς».

Παρά τις διεθνείς πιέσεις, το Ισραήλ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στην οποία έχουν βρει καταφύγιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι, πολλοί πάνω από μια φορά.

93 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 142 τραυματίσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Λωρίδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 20 σε τρεις κατοικίες στη Ράφα και στην κεντρική Γάζα σύμφωνα με το Al Jazeera.

Η διεξαγωγή μείζονος χερσαίας επιχείρησης στην πόλη θα ήταν «λάθος», δήλωσε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, σημειώνοντας πάντως πως το Ισραήλ δε θα προχωρήσει προτού γίνουν, «τις προσεχείς ημέρες», συνομιλίες για αυτή.

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να πάει στην Ουάσιγκτον ισραηλινή αντιπροσωπεία για να συζητηθεί το πώς θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο η Χαμάς, «χωρίς να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter). Επανέλαβε εξάλλου πως θέλει άμεση κατάπαυση του πυρός για «αρκετές εβδομάδες», στο πλαίσιο συμφωνίας που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων και την αύξηση «της βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Η μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος και ο λιμός, που ακόμη επικεντρώνεται στον βορρά, αλλά απειλεί το σύνολο του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, εγείρουν μεγεθυνόμενη ανησυχία.

Το Ισραήλ επιβάλλει απόλυτη πολιορκία τη Λωρίδα της Γάζας από τις πρώτες μέρες του πολέμου και ελέγχει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Φθάνει κυρίως μέσω Αιγύπτου στη Ράφα, είναι όμως εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι πελώριες ανάγκες του πληθυσμού. Κι είναι πολύ δύσκολο να φθάσει στον βορρά, όπου βρίσκονται το τρέχον διάστημα κάπου 300.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε άμεση δράση για να αποφευχθεί ο λιμός στη βόρεια Γάζα, μια καταστροφή που περιέγραψε ως «εξ ολοκλήρου» ανθρωπογενής, κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Ο ένας στους δυο κατοίκους της Γάζας —ή αλλιώς 1,1 εκατ. άνθρωποι— βιώνει «καταστροφική» επισιτιστική κατάσταση, ειδικά στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, προειδοποίησαν χθες υπηρεσίες του ΟΗΕ, με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους να κάνει λόγο για «άμεσα επικείμενο λιμό».

Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Zoζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως ο λιμός «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο».

Στην καρδιά της πόλης της Γάζας ξέσπασαν χθες Δευτέρα σκληρές μάχες κι έγιναν βομβαρδισμοί στον χώρο γύρω από και μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο του θύλακα, που ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη καταλάβει εξ εφόδου τη 15η Νοεμβρίου, προτού αποσυρθεί.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως σκότωσε δεκάδες παλαιστίνιους μαχητές και ότι συνέλαβε «πάνω από 200» στο πλαίσιο της επίθεσης που ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε εξαιτίας «πληροφοριών» κατά τις οποίες «υψηλόβαθμοι» της Χαμάς το χρησιμοποιούσαν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τη Δευτέρα, αφέθηκε ελεύθερος ο ανταποκριτής του Al Jazeera Ismail al-Ghoul, αφού κρατήθηκε για 12 ώρες και ξυλοκοπήθηκε άγρια ​​από τις ισραηλινές δυνάμεις, μετά τη σύλληψή του στο νοσοκομείο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Εξάλλου, η Ουάσιγκτον ανέφερε πως επιβεβαιώνει τον θάνατο την περασμένη εβδομάδα του υπαρχηγού του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς Μαρουάν Ίσα, του πιο υψηλόβαθμου στελέχους της που έχει σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου.

Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ενέκριναν «ομόφωνα» κυρώσεις κατά βίαιων Ισραηλινών εποίκων που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα περίχωρα της Δαμασκού

Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, βάζοντας στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να προκληθούν κάποιες «υλικές ζημιές», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Συρίας.

Κατά την ίδια πηγή, συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν ισραηλινούς πυραύλους και «κατέρριψαν κάποιους».

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, αφότου ξέσπασε η εξαιρετικά περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στη χώρα αυτή, το 2011.

Οι επιχειρήσεις του είδους πολλαπλασιάστηκαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβριο του 2023. Στο στόχαστρο του Ισραήλ μπαίνουν οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, πάνω απ’ όλα η λιβανική Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς, καθώς και Ιρανοί αξιωματικοί που βρίσκονται στη συριακή επικράτεια σε ρόλο συμβούλων.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ σπανίως σχολιάζει δημόσια τις επιχειρήσεις στη Συρία, διαμηνύει ωστόσο πως δε θα επιτρέψει το Ιράν - ορκισμένος εχθρός του εβραϊκού κράτους - να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει τα ερείσματά του στα σύνορά του.

Ο IDF (ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) ανακοίνωσαν επίσης ότι χτύπησαν κτίριο της Χεζμπολάχ και στελέχη της στον νότιο Λίβανο.

Πριν από μια εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως έπληξε «περίπου 4.500» θέσεις «της Χεζμπολά» στον Λίβανο και τη Συρία, ανάμεσά τους «πάνω από 1.200» από αέρος, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αχνό φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας