Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Palestianians-detainees
Φωτογραφία αρχείου. Ισραηλινοί στρατιώτες δίπλα σε ένα φορτηγό γεμάτο με δεμένους και με δεμένα τα μάτια Παλαιστίνιους κρατούμενους, στη Γάζα, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023. | AP Photo/Moti Milrod, Haaretz, File

Έκθεση-φωτιά: Εκτεταμένα βασανιστήρια Παλαιστινίων σε κέντρα κράτησης

Ξυλοδαρμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις αφορούν οι καταγγελίες κρατουμένων. Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες.

Μια εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ περιγράφει εκτεταμένη κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων στα ισραηλινά κέντρα κράτησης, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, επιθέσεων σκύλων, παρατεταμένης χρήσης στάσεων άγχους και περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, τονίζει σε σχετικό δημοσίευμά του ο Guardian.

Η έκθεση συντάχθηκε από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη (UNRWA) και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις Παλαιστινίων κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι στο σημείο διέλευσης Kerem Shalom από τον Δεκέμβριο, όταν το προσωπικό της UNRWA ήταν παρόν για να παράσχει ανθρωπιστική υποστήριξη.

Η έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε στα Ηνωμένα Έθνη και περιήλθε στη γνώση του Guardian, αναφέρει ότι λίγο περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, εκτιμά ότι περισσότεροι από 4.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν συγκεντρωθεί στη Γάζα από την έναρξη της τρέχουσας σύγκρουσης, που ξεκίνησε μετά τις επιδρομές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες σκότωσαν περίπου 1.200 Ισραηλινούς.

Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες κακοποίησης, τις οποίες περιέγραψε ως προπαγάνδα εμπνευσμένη από τη Χαμάς. Κατονόμασε 12 στελέχη της UNRWA που ισχυρίζεται ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και ισχυρίζεται ότι 450 από τους 13.000 εργαζόμενους της υπηρεσίας στη Γάζα είναι μέλη της Χαμάς ή άλλων ομάδων μαχητών.

Οι ισχυρισμοί, οι οποίοι εξετάζονται από δύο ξεχωριστές έρευνες του ΟΗΕ, δεν έχουν μέχρι στιγμής τεκμηριωθεί. Η έκθεση της UNRWA αναφέρει ότι οι υπάλληλοί της έχουν τεθεί υπό κράτηση, πολλοί ενώ εκτελούσαν έργο βοήθειας, έχουν υποστεί κακοποίηση και έχουν δεχτεί πιέσεις να συκοφαντούν την υπηρεσία.

Οι Ισραηλινοί δεσμοφύλακες τους, ισχυρίζεται, «μέσω ξυλοδαρμών και άλλης κακομεταχείρισης και απειλών, προσπάθησαν να αποσπάσουν επιχειρησιακές πληροφορίες και αναγκαστικές ομολογίες».

Η έκθεση της UNRWA αναφέρει ότι μεταξύ των 1.002 κρατουμένων που απελευθερώθηκαν από τον Δεκέμβριο στο πέρασμα Kerem Shalom, υπήρχαν 29 παιδιά ηλικίας έως έξι ετών (26 αγόρια και τρία κορίτσια), 80 γυναίκες και 21 υπάλληλοι της UNRWA. Μερικοί είχαν χρόνιες παθήσεις όπως Αλτσχάιμερ ή ήταν ασθενείς με καρκίνο.

«Οι κρατούμενοι ανέφεραν ότι μεταφέρθηκαν με φορτηγά σε μεγάλους αυτοσχέδιους στρατώνες που στέγαζαν 100-120 άτομα ο καθένας, όπου κρατούνταν, συχνά για εβδομάδες κάθε φορά, μεταξύ των περιόδων ανάκρισης σε μια κοντινή τοποθεσία», ανέφερε το έγγραφο της UNRWA, καταγγελίες που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους New York Times.  Η έκθεση ισχυρίζεται ότι η χειρότερη κακοποίηση συμβαίνει σε αυτά τα κέντρα κράτησης και ανάκρισης πριν οι κρατούμενοι μεταφερθούν στο ισραηλινό σωφρονιστικό σύστημα.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε από την Κνεσέτ από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα και παρατάθηκε για τρεις μήνες τον Ιανουάριο, επιτρέπει στις υπηρεσίες ασφαλείας να κρατούν κρατούμενους για 180 ημέρες χωρίς να παρέχουν πρόσβαση σε δικηγόρο.

Η έκθεση της UNRWA αναφέρει: «Οι μέθοδοι κακομεταχείρισης που αναφέρθηκαν περιλάμβαναν ξυλοδαρμούς, καταναγκαστικές στάσεις στρες για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, απειλές για βλάβη στους κρατούμενους και τις οικογένειές τους, επιθέσεις από σκύλους, προσβολές της προσωπικής αξιοπρέπειας και ταπείνωση, όπως η υποχρέωση να ενεργήσουν όπως ζώα ή να ουρήσουν τα ρούχα τους, χρήση δυνατής μουσικής και θορύβων, στέρηση νερού, φαγητού, ύπνου και τουαλέτας, άρνηση του δικαιώματος να ασκούν τη θρησκεία τους (να προσεύχονται) και παρατεταμένη χρήση σφιχτά κλειδωμένων χειροπέδων που προκαλούν ανοιχτές πληγές και τραυματισμούς λόγω τριβής».

«Οι ξυλοδαρμοί περιλάμβαναν αμβλύ τραύμα στο κεφάλι, τους ώμους, τα νεφρά, το λαιμό, την πλάτη και τα πόδια με μεταλλικές ράβδους και τα κοντάκια όπλων και μπότες, σε ορισμένες περιπτώσεις με αποτέλεσμα σπασμένα πλευρά, εξαγωγή ώμων και μόνιμους τραυματισμούς», αναφέρει η έκθεση.

«Ενώ βρίσκονταν εκτός του χώρου, αρκετά άτομα ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν να μπουν σε κλουβιά και δέχθηκαν επίθεση από σκυλιά, με ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού που παρουσίαζε τραύματα από δάγκωμα σκύλου κατά την απελευθέρωση».

Οι ισχυρισμοί στην έκθεση δεν μπορούσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα, αλλά συνάδουν με λογαριασμούς που δόθηκαν στον Guardian και συλλέγονται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ισχυρισμούς για εκτεταμένη σεξουαλική επίθεση, αν και όχι για βιασμούς. Γυναίκες κρατούμενες ανέφεραν ότι τις θώπευαν με τα μάτια δεμένα και κάποιοι άνδρες κρατούμενοι είπαν ότι τους χτύπησαν στα γεννητικά όργανα.

Η απάντηση του Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν μια γενική άρνηση των ισχυρισμών στην έκθεση της UNRWA.

«Η κακομεταχείριση κρατουμένων κατά τη διάρκεια της κράτησής τους ή ενώ βρίσκονται υπό ανάκριση παραβιάζει τις αξίες των IDF και παραβαίνει τις εντολές των IDF και ως εκ τούτου απαγορεύεται απολύτως», ανέφερε μια γραπτή δήλωση που δόθηκε στον Guardian.

Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Οι IDF αρνούνται γενικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένων στις εγκαταστάσεις κράτησης των IDF. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι άλλη μια κυνική προσπάθεια δημιουργίας μιας ψευδούς ισοδυναμίας με τη συστηματική χρήση του βιασμού ως πολεμικού όπλου από τη Χαμάς».

Η δήλωση αρνείται οποιαδήποτε χρήση στέρησης ύπνου και υποστηρίζει ότι η μουσική παιζόταν μόνο «σε χαμηλή ένταση σε συγκεκριμένο μέρος όπου οι κρατούμενοι περιμένουν ανάκριση (σε μέρος όπου υπάρχουν και φρουροί), προκειμένου να αποτρέψουν τους κρατούμενους να μιλήσουν μεταξύ τους περιμένοντας την ανάκριση».

Ανέφερε επίσης ότι «συγκεκριμένες καταγγελίες» για κακοποίηση κατά την κράτηση «διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες αρχές για επανεξέταση», αλλά δεν ανέφερε εάν μέχρι στιγμής έχουν γίνει δεκτές καταγγελίες.

Αξιωματούχοι των IDF αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις, σημειώνει ο Guardian.
Τέλος ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι γνώριζε για θανάτους κατά την κράτηση και ότι κάθε περίπτωση ερευνάται. «Οι έρευνες εκκρεμούν και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να σχολιάσουμε οποιαδήποτε πορίσματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Έκθεση-φωτιά: Εκτεταμένα βασανιστήρια Παλαιστινίων σε κέντρα κράτησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας