Kαρκινοβατούν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για εκεχειρία έξι εβδομάδων στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας, προτού ξεκινήσει ο μήνας του Ραμαζανιού στις 10 Μαρτίου. Παρότι η αντιπροσωπεία των Ισραηλινών ήταν και χθες απούσα, οι διαμεσολαβητές της Αιγύπτου βρίσκονταν σε επαφή μαζί τους, σύμφωνα με το Reuters, και συνέχιζαν παράλληλα τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Χαμάς. Οπως μετέδιδε το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο παλαιστινιακή πηγή, οι συζητήσεις παρέμεναν «αμήχανες», με το Ισραήλ να επιμένει σε προσωρινή κατάπαυση πυρός για να απελευθερωθούν οι πιο ευάλωτοι όμηροι και τη Χαμάς να απαιτεί εγγυήσεις ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί ολοκληρωτικά.
Μετάθεση ευθυνών
Αλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος αμφισβήτησε τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι το Τελ Αβίβ έχει ουσιαστικά αποδεχτεί μια συμφωνία-πλαίσιο αλλά η Χαμάς βάζει προσκόμματα, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπεί στο να μεταθέσει την ευθύνη από τους Ισραηλινούς αν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν. Στο επίκεντρό τους βρίσκεται πρόταση για εκεχειρία τουλάχιστον 40 ημερών, εντός των οποίων η Χαμάς θα απελευθερώσει περίπου 40 από τους ομήρους που εξακολουθεί να κρατά, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση κάπου 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ. Ισραηλινά ΜΜΕ συνέχιζαν να υποστηρίζουν ότι η απουσία της δικής τους αντιπροσωπείας από το Κάιρο οφείλεται στην άρνηση της Χαμάς να παραδώσει κατάλογο που να αποσαφηνίζει ποιοι και πόσοι όμηροι παραμένουν στη ζωή. Από τους 130 εναπομείναντες, οι 31 πιστεύεται πως είναι νεκροί.
«Πρακτικά είναι αδύνατο να ξέρουμε ποιος είναι ακόμα ζωντανός» λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, εξηγούσε στο BBC ο δρ Μπάσεμ Νάιμ, ανώτερος αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης. Οι όμηροι -δήλωσε- «βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές, με διαφορετικές ομάδες. Εχουμε ζητήσει εκεχειρία για να συλλέξουμε αυτά τα δεδομένα». Στα αιτήματα της Χαμάς συγκαταλέγονται η πλήρης αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον παλαιστινιακό θύλακα, η επιστροφή όλων των εκτοπισμένων στα εδάφη τους, ιδιαίτερα στη βόρεια Γάζα, και η άρση των ασφυκτικών περιορισμών του Ισραήλ ώστε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια για τον λιμοκτονούντα άμαχο πληθυσμό.
«Δεδομένης της τεράστιας κλίμακας των δεινών, πρέπει να υπάρξει άμεση εκεχειρία τουλάχιστον για τις επόμενες έξι βδομάδες, κάτι που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. [Μια συμφωνία] θα βγάλει τους ομήρους έξω και θα βάλει σημαντική ποσότητα βοήθειας μέσα», τόνισε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, χρησιμοποιώντας δημόσια την… απαγορευμένη ώς τώρα λέξη «εκεχειρία» που η κυβέρνηση του «Γενοκτόνου Τζο» Μπάιντεν απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι, έχοντας μπλοκάρει με βέτο τρία τέτοια ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες», θυμήθηκε να πει με τραγική καθυστέρηση η Χάρις. «Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξήσει σημαντικά τη ροή της βοήθειας. Τέρμα οι δικαιολογίες», διαμήνυσε, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή» σε μια ξεκάθαρη σκλήρυνση της ρητορικής της Ουάσινγκτον έναντι της εξτρεμιστικής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Δηλωτικά εξάλλου, ετοιμαζόταν να υποδεχτεί χθες τον μεγαλύτερο πολιτικό αντίπαλο του Ισραηλινού πρωθυπουργού και επικρατέστερο διάδοχό του, Μπένι Γκαντς, που συμμετέχει πάντως στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου. Η επίσκεψη Γκαντς έγινε χωρίς την έγκριση του «Μπίμπι» και τον έκανε να φρυάξει, αφού εκείνος δεν έχει προσκληθεί στην Ουάσινγκτον μετά την επάνοδό του στην εξουσία τον Δεκέμβρη του 2022. Ο Νετανιάχου προσπαθεί να υπονομεύσει το ταξίδι του Γκαντς και είναι αποφασισμένος να «σηματοδοτήσει στην αμερικανική κυβέρνηση ότι συναντάται με τον λάθος Μπενιαμίν», έγραφε η Haaretz, καθώς οι σχέσεις του με τον Μπάιντεν γίνονται όλο και χειρότερες λόγω της απόλυτης αδιαλλαξίας του. Σύμφωνα δε με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Νετανιάχου απαγόρευσε στον Ισραηλινό πρέσβη στην Ουάσινγκτον να εμπλακεί στην επίσκεψη του Γκαντς.
«Δούρειο Ιππο» τον αποκαλούσε ο υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας, Νταβίντ Ανσαλέμ, «αδύναμο κρίκο» της ισραηλινής κυβέρνησης τον χαρακτήριζε ο εξτρεμιστής υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, καθώς το ταξίδι είχε προκαλέσει πολιτική θύελλα στο Ισραήλ. «Ο Γκαντς παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης Μπάιντεν και πρακτικά προωθεί το σχέδιό της για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους», υποστήριξε -μπαίνοντας στο ζουμί- ο Σμότριτς. Ο απόστρατος στρατηγός Γκαντς -πρώην πρωθυπουργός, υπουργός Αμυνας και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ- ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Ακόμα μία σφαγή
Χωρίς να κοπάζει η διεθνής κατακραυγή για την πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση κατά πεινασμένων αμάχων την ώρα που προσπαθούσαν να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, οι ασταμάτητοι βομβαρδισμοί σκότωναν άλλους 124 ανθρώπους το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, ανεβάζοντας τους καταμετρημένος νεκρούς σε 30.534, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα. Χθες μάλιστα ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επιχείρηση των τελευταίων χρόνων στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, έδρα -ως γνωστόν- της Παλαιστινιακής Αρχής.
Στην 6ωρη «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θανάσιμα τουλάχιστον έναν 16χρονο, ενώ σκότωσαν με πυρά στο κεφάλι και έναν 10χρονο σε χωριό νότια της Ναμπλούς. Σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), από το ξέσπασμα του νέου, ολέθριου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας πριν από πέντε μήνες, περίπου, υπάρχουν αναφορές ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 409 Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, ανάμεσά τους 103 παιδιά.
Ο δε Παλαιστινιακός Σύλλογος Κρατουμένων αναφέρει ότι, μέσα στο ίδιο διάστημα, έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ τουλάχιστον 7.400 Παλαιστίνιοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας