Οι Χούθι κατηγορούνται ότι με στοχευμένες επιθέσεις που πραγματοποιούν στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα καλώδια που έχουν ποντιστεί για τις τηλεπικοινωνίες με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει το 25% της διαδικτυακής επικοινωνίας. Το γεγονός αυτό συνιστά μεγάλη απειλή για τις διεθνείς τηλεπικοινωνίες, καθώς μέσω των καλωδίων που έχουν ποντιστεί στην Ερυθρά Θάλασσα διακινείται τεράστιος όγκος δεδομένων και τηλεπικοινωνιών που αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα καλώδια που ανήκουν σε τουλάχιστον τέσσερις από τους μεγάλους παρόχους έχουν «κοπεί», προκαλώντας «σημαντικές διακοπές» στα τηλεφωνικά δίκτυα και την κίνηση στο διαδίκτυο σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με το Hong Kong Global Communications (HGC), το 25% των επικοινωνιών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης υπέστησαν ζημιές. Η HGC δεν λέει συγκεκριμένα ποιος ευθύνεται για τις ζημιές, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες οι αντάρτες της Υεμένης είχαν απειλήσει ότι θα πλήξουν και τις τηλεπικοινωνίες καταστρέφοντας τις υποβρύχιες υποδομές. Επίσης, ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Globes ισχυρίζεται ότι ήταν Υεμενίτες αντάρτες που έκοψαν τα καλώδια.
Μεταξύ των κατεστραμμένων δικτύων επικοινωνιών είναι ένα καλωδιακό σύστημα μήκους 25.000 χιλιομέτρων που συνδέει τη Νότια Ασία με την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου. Το Europe India Gateway, το καλώδιο που συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη, υπέστη επίσης ζημιές.
Πριν από περίπου 10 ημέρες, ο ισραηλινός Τύπος, συμπεριλαμβανομένων των Jerusalem Post και Globes, ανέφερε ότι τέσσερις τύποι καλωδίων (AAE-1, Seacom, Europe India Gateway-EIG και συστήματα TGN) έχουν καταστραφεί στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Τότε ακόμη δεν ήταν εφικτό να επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, ωστόσο προβλήματα στην απόδοση του διαδικτύου παραδέχθηκαν οι αρχές στο Τζιμπουτί.
Ωστόσο, απέφυγαν να αποδώσουν τις ευθύνες σε κάποια ομάδα. Επίσης, προβλήματα καταγράφονταν στο καλώδιο που εκτείνεται από τη Μομπάσα (Κένυα) έως τη Ζαφάρανα (Αίγυπτος).
Διαψεύδουν οι Χούθι
Ωστόσο οι Χούθι αρνούνται ότι ευθύνονται για τις καταστροφές. Μάλιστα, ο Αμπντούλ Μάλικ, ηγέτης των Χούθι, υποστήριξε ότι πίσω από τις δολιοφθορές βρίσκονται το πολεμικό ναυτικό των ΗΠ και της Βρετανίας, που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα για να αστυνομεύσουν την περιοχή και να προστατεύσουν τη ναυσιπλοΐα.
Για την επισκευή του τηλεπικοινωνιακού δικτύου θα χρειαστεί χρόνος τουλάχιστον δύο μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να λάβουν άδεια από τους Χούθι οι εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακολούθως, θα πρέπει να γίνει μια τεράστια επιχείρηση αποκατάστασης των καλωδίων, ενώ θα είναι σε εξέλιξη η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, οι επιθέσεις σε πλοία από τους αντάρτες της Υεμένης και οι απαντήσεις των δυτικών αεροπορικών δυνάμεων σε βάσεις στην Υεμένη.
Την ίδια ώρα, αποδεικνύεται ότι οι επιχειρήσεις Αμερικανών και Βρετανών στην περιοχή για να αποτραπούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία δεν είναι όσο επιτυχημένες θα ήθελαν οι ΗΠΑ και το Λονδίνο. Σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στους Financial Times, οι ανεπαρκείς πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών για τα οπλοστάσια των ανταρτών καθιστούν ασαφές το επίπεδο ζημιών που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Η απειλή παραμένει, επομένως, και η εφημερίδα σημειώνει ότι για την εξάλειψή της, απαιτείται επίσης διπλωματική πίεση στο Ιράν για να διασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη θα δώσει εντολή στους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας