Στην κόψη του ξυραφιού παρέμεναν χθες οι εξαιρετικά περίπλοκες διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας τουλάχιστον έξι βδομάδων στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού στις 10 Μαρτίου - διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν το Σάββατο στην Ντόχα του Κατάρ, έχοντας κινδυνέψει με κατάρρευση μετά τη νέα εκατόμβη που προκάλεσε την Πέμπτη άλλη μία βάρβαρη ισραηλινή επίθεση κατά λιμοκτονούντων αμάχων στο αποκομμένο και ισοπεδωμένο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε χθες στο Κάιρο για περαιτέρω συνέχιση των κρίσιμων συνομιλιών υπό τη διαμεσολάβηση Ηνωμένων Πολιτειών, Αιγύπτου και Κατάρ. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, το Ισραήλ είχε «λίγο-πολύ αποδεχτεί» μια «συμφωνία-πλαίσιο» που παρουσίασαν οι διαμεσολαβητές για ανταλλαγή των πιο ευάλωτων Ισραηλινών ομήρων με πολλαπλάσιους Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές. «Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς», είπε χαρακτηριστικά.
Αξιωματούχος της Χαμάς από την άλλη δήλωσε στο AFP πως αν το Ισραήλ έκανε δεκτά τα δικά της αιτήματα -ανάμεσά τους πλήρη στρατιωτική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων στις περιοχές τους, ειδικά βόρεια, και κατακόρυφη αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας- «θα άνοιγε ο δρόμος για συμφωνία μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες». «Δεν είμαστε ακόμα εκεί», έλεγε πάντως στο Reuters άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών και διαρροών, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η εξτρεμιστική κυβέρνηση Νετανιάχου μποϊκόταρε τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο και δεν άφησε χθες τη δική της αντιπροσωπεία να παραστεί, επικαλούμενη άρνηση της Χαμάς να παραδώσει λίστα με τα ονόματα των ομήρων που παραμένουν ζωντανοί. Παράλληλα, ολοένα και βαθαίνει το χάσμα μεταξύ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του επικρατέστερου διαδόχου του στην πρωθυπουργία, Μπένι Γκαντς, ο οποίος -μολονότι είναι ο πλέον απειλητικός πολιτικός του αντίπαλος- συμμετέχει στο λεγόμενο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, στο πλαίσιο υποτιθέμενης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Καθώς οξύνονται όμως οι συχνές διαφωνίες των δύο αντρών -με τον Γκαντς να μην ξεκαθαρίζει δημόσια τη θέση του για την πολυαναμενόμενη εκεχειρία, ούτε για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, στην οποία εναντιώνεται λυσσαλέα ο «Μπίμπι»-, ο πρώτος αναχώρησε χθες για την Ουάσινγκτον χωρίς εξουσιοδότηση από τον δεύτερο, με βάση αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ που μίλησε στο Associated Press. Οπως ανέφερε μάλιστα, ο Νετανιάχου είχε μια «σκληρή κουβέντα» με τον Γκαντς για το ταξίδι, στην οποία του είπε δηκτικά ότι το Ισραήλ έχει «μόνο έναν πρωθυπουργό»…
Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να είναι έξαλλος πια με τον Νετανιάχου λόγω της αδιάλλακτης στάσης του στα πάντα -χωρίς βέβαια να έχει πάρει την πρωτοβουλία να σταματήσει να παρέχει στο Ισραήλ όπλα και πυρομαχικά, με τα οποία συνεχίζει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων-, η προγραμματισμένη σημερινή συνάντηση του Γκαντς με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, αποκτά ειδικό βάρος και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Προσχήματα
Πασχίζοντας να σώσουν κάποια ελάχιστα προσχήματα και να κάνουν όψιμη επίδειξη ανθρωπισμού και μέριμνας για τα ασύλληπτα δεινά που εξακολουθούν να βιώνουν -με τη συνενοχή της- πάνω από δύο εκατομμύρια πεινασμένοι και απόλυτα εξαθλιωμένοι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας, οι ΗΠΑ (μιμούμενες εν μέρει την αρχική πρωτοβουλία της Ιορδανίας) έκαναν για πρώτη φορά το Σάββατο αεροπορικές ρίψεις 38.000 μερίδων φαγητού στη νοτιοδυτική Γάζα - ποσότητα κωμικοτραγική που δεν καλύπτει ούτε κατά διάνοια τις πελώριες ανάγκες του άμαχου πληθυσμού, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται «ένα βήμα πριν από τον λιμό», όπως προειδοποίησε πλέον ο ΟΗΕ.
Τουλάχιστον 15 θάνατοι παιδιών από ασιτία και αφυδάτωση έχουν αναφερθεί τις τελευταίες μέρες μόλις σε ένα από τα μισοκατεστραμμένα νοσοκομεία της Γάζας, το Κάμαλ Αντουαν, στο βόρειο τμήμα του θύλακα όπου φυτοζωούν περίπου 300.000 παγιδευμένοι. «Κάλυψη για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στο Ισραήλ» χαρακτήρισε τη φαρισαϊκή κίνηση των ΗΠΑ η Χαμάς, ενώ ακόμα και η διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε. την επέκρινε.
«Οι ρίψεις από αέρος θα πρέπει να είναι έσχατη λύση, καθώς ο αντίκτυπός τους είναι ελάχιστος και δεν στερούνται κινδύνους για τους αμάχους», τόνιζε η ευρωπαϊκή ανακοίνωση, αφού η διανομή βοήθειας δεν μπορεί να ελεγχθεί και ενδέχεται να μονοπωληθεί από όσους είναι αρκετά δυνατοί ώστε να δώσουν μάχη για να την πάρουν πρώτοι. «Οι ρίψεις από αέρος είναι αναποτελεσματικές και επικίνδυνες, όπως όλοι γνωρίζουν. Οι ΗΠΑ όμως το κάνουν αυτό επειδή δεν μπορούν να πείσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα από ξηράς και με φορτηγά. Είναι το απόλυτο σημάδι αδυναμίας και δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να αντισταθούν στο Ισραήλ», εκτίμησε από την πλευρά του ο Κρις Ντόιλ, διευθυντής του Συμβουλίου Αραβο-βρετανικής Κατανόησης.
«Τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών εναντίον αμάχων που προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα είναι αδικαιολόγητα», στηλίτευε επίσης η ανακοίνωση της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε., αναφερόμενη στην απάνθρωπη σφαγή τουλάχιστον 118 λιμοκτονούντων αμάχων στη βόρεια Γάζα την Πέμπτη, καθώς ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον τους την ώρα που πολιορκούσαν απεγνωσμένα κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.
Ως συνήθως, το πόρισμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έβγαλε λάδι τα μέλη τους, αποδίδοντας το μακελειό σε… ποδοπάτημα, αν και αναγνώρισε ότι έπεσαν πυροβολισμοί επειδή το πλήθος των άοπλων πεινασμένων συνιστούσε απειλή για τους πάνοπλους στρατιώτες! Πολλά τραύματα από πυρά διαπίστωσε άλλωστε κλιμάκιο του ΟΗΕ που επισκέφτηκε επιζώντες σε νοσοκομείο την επομένη της επίθεσης. Χθες εξάλλου, ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε νέο εγκληματικό χτύπημα, στοχοποιώντας αυτή τη φορά αμάχους που περίμεναν φορτηγά με αλεύρι σε πλατεία της Πόλης της Γάζας.
Για «δεκάδες» θύματα έκανε λόγο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ενώ στους 30.000 και πλέον καταγεγραμμένους νεκρούς είχαν ήδη προστεθεί τουλάχιστον άλλοι 90 από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Σαββάτου. Τα πλήγματα περιελάμβαναν ξανά τη δήθεν ασφαλή Ράφα στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας σε ένα μόνο σπίτι 14 μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους δίδυμα αδέρφια πέντε μηνών. Επέζησε μόνο η μάνα τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας