Στη «μαύρη λίστα» έβαλαν εκ νέου οι ΗΠΑ τους Χούθι της Υεμένης, χαρακτηρίζοντάς τους ξανά ως «τρομοκρατική» οντότητα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη σειρά πληγμάτων κατά των Χούθι από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, με τους πρώτους να κλιμακώνουν στη συνέχεια τις επιθέσεις τους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα: μια θαλάσσια περιοχή κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο.
Η επανατοποθέτηση των Χούθι στη «μαύρη λίστα» θα συνοδευτεί από σκληρές κυρώσεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Πάντως, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, οι κυρώσεις δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον λαό της Υεμένης. «Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: οι εμπορικές αποστολές στα λιμάνια της Υεμένης στα οποία βασίζεται ο λαός της Υεμένης για τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα θα πρέπει να συνεχιστούν και δεν καλύπτονται από τις κυρώσεις μας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική ανακοίνωση.
Το παραπάνω μήνυμα αποτελεί μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι ανησυχίες ότι η εκ νέου εφαρμογή κυρώσεων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους της Υεμένης, οι οποίοι έχει υποφέρει για χρόνια από την έναρξη του πολέμου στη χώρα το 2014, που προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις.
«Δεν πτοούνται οι Χούθι»
Σε κάθε περίπτωση, οι Χούθι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις επιθέσεις, όπως διαμήνυσαν λίγο μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ.
Μάλιστα, αργά το βράδυ, η αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανακοίνωσε απόψε πως έλαβε αναφορά για ένα νέο «συμβάν» στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Υεμένης, σε απόσταση 60 ναυτικών μιλιών νοτιοανατολικά του Άντεν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένα πλοίο επλήγη από «μη επανδρωμένο αεροπορικό σύστημα». «Προκλήθηκε πυρκαγιά στο πλοίο, η οποία πλέον έχει κατασβεστεί», πρόσθεσε η UKMTO.
Ο «άξονας της αντίστασης» και η αφαίρεση από τη «μαύρη λίστα»
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ δημιούργησαν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θαλάσσια, κρίσιμης σημασίας θαλάσσια οδό από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο από τα μέσα Νοεμβρίου ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά 70%, επειδή πολλοί εφοπλιστές προτίμησαν να διακόψουν την κυκλοφορία σ' αυτή τη ζώνη και να χρησιμοποιούν την εναλλακτική οδό γύρω από το νοτιοαφρικανικό ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας – που είναι πιο μακρά και δαπανηρή.
«Δεν επιδιώκουμε περιφερειακή σύρραξη, κάθε άλλο», διαβεβαίωσε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, που εκφράστηκε στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Απεναντίας, «επιδιώκουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση της σύρραξης και να δημιουργήσουμε συνθήκες (που θα ευνοήσουν την) αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.
Οι Χούθι αποτελούν μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Τον συγκροτούν οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανική Χεζμπολάλ.
Οι ΗΠΑ είχαν αφαιρέσει τον Φεβρουάριο του 2021 τους Χούθι από τον κατάλογο των «τρομοκρατικών» οργανώσεων που καταρτίζουν. Η Ουάσιγκτον έκρινε την εποχή εκείνη πως ο χαρακτηρισμός αυτός περιέπλεκε την αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη, χώρα όπου μαίνεται πόλεμος από το 2014. Το κίνημα Ανσαραλά ή Χούθι όπως είναι πιο γνωστό από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, ελέγχει μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα.
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας
► Τουλάχιστον 24.448 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 61.504 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
► Η βοήθεια που προορίζεται για τους Ισραηλινούς ομήρους και τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας παραδόθηκε σήμερα στην Αίγυπτο, προκειμένου να μεταφερθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας. Δύο αεροσκάφη του Κατάρ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης Ελ Αρίς, στη χερσόνησο του Σινά, όπου ξεφορτώθηκαν τα εφόδια και μεταφέρθηκαν στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, περίπου 28 χιλιόμετρα ανατολικότερα, ανέφεραν αξιωματούχοι των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και της Ερυθράς Ημισελήνου. Το ένα αεροπλάνο μετέφερε πακέτα με ιατροφαρμακευτικό υλικό για τους 45 από τους 253 ομήρους που το Ισραήλ λέει ότι αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
► Το Ισραήλ ενέτεινε την επίθεση στη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, προωθώντας άρματα μάχης προς τα δυτικά, με την Ιορδανία να κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό το νοσοκομείο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Ο ιορδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο νοσοκομείο .
► Η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου πάνω από 300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες συλληφθεί σε επιδρομές που αποσκοπούν -σύμφωνα με το Ισραήλ- στην εξάλειψη μαχητών εκεί. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του εξάλειψαν «τρομοκρατικό πυρήνα» με αεροπορικό πλήγμα ακριβείας σε αυτοκίνητο κοντά στον καταυλισμό της Μπαλάτα στην πόλη Ναμπλούς. Τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν.
► Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στην Τουλκαρέμ, όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικά σημεία διέλευσης ανάμεσα στην Δυτική Όχθη και το Ισραήλ και η οποία αποτελεί συχνά στόχο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα.
► Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα ότι μια «ολοκληρωτική σύγκρουση» μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου θα ήταν «πλήρης καταστροφή», εν μέσω φόβων μιας ανάφλεξης στην περιοχή. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στο ελβετικό θέρετρο των Άλπεων, ο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκλησή του για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας