Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Χαν Γιούνις μετά τον βομβαρδισμό | AP Photo/Mohammed Dahman

Ανηλεείς βομβαρδισμοί στη Γάζα, αγώνας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Γιατί κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις • Τι λέει το Κατάρ • Τι υποστηρίζουν Ισραήλ και ΗΠΑ • Κώδωνας κινδύνους για τους τραυματίες και τους ασθενείς

Με σφοδρότητα επανεκκίνησαν το πρωί της Παρασκευής, και συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ, οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, προκαλώντας δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς αμάχων, καθώς κατέρρευσε η εκεχειρία, ενώ διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις για νέα παύση πυρός.

Την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια και τη νότια Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς ρίχνει ρουκέτες προς το Ισραήλ, με τις σειρήνες να στέλνουν του Ισραηλινούς στα καταφύγια, ενώ επιθέσεις κατά του Ισραήλ πραγματοποίησε και η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων.

• Διαβάστε το live blogging με τις εξελίξεις της ημέρας εδώ.

Σχεδόν 180 νεκροί

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, την πρώτη ημέρα συγκρούσεων μετά τη λήξη της εκεχειρίας, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας 178 άνθρωποι και 589 τραυματίστηκαν. Το σύνολο των νεκρών στον παλαιστινιακό θύλακα εξαιτίας των βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων έχει ξεπεράσεις τις 14.000 ανθρώπους, από τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι ισραηλινές δυνάμεις παρουσίασαν έναν χάρτη με «ζώνες ασφαλείας» για τους αμάχους, ώστε να μπορούν να βομβαρδίζουν ανενόχλητες άλλες περιοχές, με την κυβέρνηση στη Γάζα, αλλά και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να μιλούν για υποκρισία, σημειώνοντας ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν αδιακρίτως και δεν υπάρχει πουθενά ασφάλεια.

Παράλληλα, το Ισραήλ βομβαρδίζει και τη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο επίκεντρο των επιθέσεων είναι η Χαν Γιούνις, στην οποία υπάρχουν καταυλισμοί εκτοπισμένων, ενώ στη Γάζα έχει ισοπεδωθεί η Ράφα, από το πέρασμα της οποίας εισερχόταν στη διάρκεια της κατάπαυσης πυρός η ανθρωπιστική βοήθεια.

Τελ Αβίβ: αντιαεροπορικά πυρά κατά ρουκετών της Χαμάς πάνω από το Τελ Αβίβ | AP Photo/Tsafrir Abayov

Γιατί σταμάτησε διαπραγμάτευση για την εκεχειρία

Οι διαπραγματεύσεις για νέα παύση πυρός συνεχίζονταν μέχρι κάποια στιγμή το απόγευμα της Παρασκευής, ώσπου έγινε γνωστό ότι κατέρρευσαν παρά τις προσπάθειες Αιγύπτου, Κατάρ και ΗΠΑ να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τις μάχες στη Γάζα.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ επιρρίπτουν τις ευθύνες στη Χαμάς, κατηγορώντας την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση ότι δεν τήρησε την αρχική συμφωνία, διότι δεν απελευθέρωσε όλες τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται στα χέρια της, με τη Χαμάς να υποστηρίζει από την πλευρά της ότι δεν έχει εκείνη όλους τους ομήρους.

Παρά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, οι αξιωματούχοι του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ δήλωσαν ότι βρίσκονται σε συνεχείς συνομιλίες και έχουν άμεση επικοινωνία τόσο με αξιωματούχους της Χαμάς όσο και με Ισραηλινούς αξιωματούχους και πως εργάζονται για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης πριν χαθεί πολύς και κρίσιμος χρόνος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κομβικό σημείο που οδήγησε στην κατάρρευση των συνομιλιών ήταν η διαφωνία για τον κατάλογο των αιχμαλώτων. 

Το Κατάρ επισήμανε ότι συνήθως στις διαπραγματεύσεις τα μέρη που συμμετέχουν ξεκινούν από το πιο εύκολο σημείο και σταδιακά πηγαίνουν στο πιο δύσκολο. Στην προκειμένη φάση, το πιο εύκολο στο πρώτο στάδιο ήταν η απελευθέρωση γυναικών και παιδιών. Και τα δύο μέρη είχαν συμφωνήσει σε αυτό και γι' αυτό υπήρξε επιτυχία τις πρώτες επτά ημέρες.

Ωστόσο, διευκρίνισε, όταν ήρθε η ώρα να συζητηθεί η απελευθέρωση των ηλικιωμένων, οι Ισραηλινοί έφτιαξαν μια λίστα, απαιτώντας να απελευθερωθεί και το στρατιωτικό προσωπικό. Αυτό όμως δεν το δέχθηκε η Χαμάς.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού στη Λωρίδα της Γάζας | AP Photo/Ariel Schalit

Η παλαιστινιακή οργάνωση τόνισε ότι για την απελευθέρωση του στρατιωτικού προσωπικού, πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοί όροι, οπότε «το αντίτιμο» της ανταλλαγής θα πρέπει να είναι διαφορετικό. Υπενθυμίζεται ότι για την απελευθέρωση ενός Ισραηλινού ομήρου, το Ισραήλ απελευθέρωσε τρεις Παλαιστίνιους από τις φυλακές, γυναίκες και παιδιά.

Κλειστό το πέρασμα στη Ράφα

Μαζί με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων έκλεισε και το πέρασμα της Ράφα, μέσω του οποίου στη διάρκεια της εκεχειρίας εισερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) κατήγγειλε ότι το Ισραήλ εμποδίζει πλέον τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη Γάζα και πως οι ισραηλινές δυνάμεις ενημέρωσαν «όλους τους οργανισμούς και τις οντότητες» που δρουν στο πέρασμα ότι η είσοδος φορτηγών «απαγορεύεται, από σήμερα» και μέχρι νεωτέρας.

«Αυτή η απόφαση επιτείνει τα δεινά των πολιτών και αυξάνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι οργανώσεις αρωγής για την ανακούφιση των κακουχιών των πολιτών και των εκτοπισμένων λόγω της συνεχιζόμενης επιθετικότητας», ανέφερε η PRCS σε ανάρτησή της στο X.

«Δεν φτάνει η βοήθεια»

Οι παραπάνω εξελίξει επιδεινώνουν περαιτέρω την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι άμαχοι στη Γάζα, που αναγκάζονται να εκτοπιστούν από τις κατοικίες και τις γειτονίες τους χωρίς ουσιαστικά να έχουν πού να πάνε για να προστατευθούν.

Μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ Αλ-Κούντρα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επισφαλείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν τραυματίες και άρρωστοι Παλαιστίνιοι κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ τόνισε ότι η βοήθεια που έφτασε στους αμάχους τις ημέρες της εκεχειρίας δεν ήταν επαρκής.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, εργάστηκαν για να αυξήσουν τη χωρητικότητα των νοσοκομείων, ωστόσο οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις δεν παρέχουν ευκαιρία για απομάκρυνσης και περίθαλψη των τραυματιών.

Ειδικά για την ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια που έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ότι είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με τις ανάγκες του κλάδου, όπως και για τους αμάχους που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Τα λεγόμενά του επιβεβαίωσαν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που κάλεσαν τον ισραηλινό στρατό να ανακαλέσει τις εντολές εκκένωσης που έδωσε στη διάρκεια της ημέρας στους πολίτες της Γάζας.

«Οι άμαχοι λαμβάνουν εντολές να μετακινηθούν νότια, αλλά πουθενά στη Γάζα δεν είναι ασφαλείς λόγω των βομβαρδισμών που γίνονται αδιακρίτως και των συνεχιζόμενων μαχών», έγραψε η οργάνωση στον λογαριασμό της στο X. «Χρειαζόμαστε διαρκή κατάπαυση του πυρός τώρα», πρόσθεσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανηλεείς βομβαρδισμοί στη Γάζα, αγώνας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας