Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
gaza-paidi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Amr Nabil
Γάζα: Παράταση στην εκεχειρία

Ακόμα δύο μέρες ζωτικής ανάσας

Συνεχίζεται η συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ προκειμένου να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι. ● Το Τελ Αβίβ, βέβαια, εξακολουθεί να απειλεί πως αμέσως μετά τη λήξη της εκεχειρίας θα συνεχίσει την εξόντωση των Παλαιστινίων με την ίδια αγριότητα.

Mία αχτίδα ελπίδας άναψε χθες το απόγευμα στη Μέση Ανατολή, μετά την ανακοίνωση για διήμερη παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Μια παράταση που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου κι έχει στόχο την απελευθέρωση περισσότερων Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων σε συνδυασμό με την αποστολή μεγαλύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολύπαθη Γάζα. Η τετραήμερη εκεχειρία έληγε χθες τα μεσάνυχτα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χαμάς, Παλαιστίνιοι αλλά και ξένοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ζητούσαν να δοθεί παράταση.

Μέχρι στιγμής

Ως την Κυριακή είχαν αφεθεί ελεύθεροι 40 όμηροι, ανάμεσά τους δύο κοριτσάκια 9 και 4 ετών και μία γυναίκα 84, καθώς και 117 Παλαιστίνιοι. Χθες, επικράτησε για αρκετές ώρες μια σύγχυση ως προς την ανταλλαγή, καθώς δεν είχε διευκρινιστεί η λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθέρωνε η Χαμάς. Το βράδυ πάντως, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 11 όμηροι, ανάμεσά τους άνθρωποι με γαλλική, γερμανική και αργεντίνικη υπηκοότητα, είχαν πάρει τον δρόμο της επιστροφής στο Ισραήλ και δυο δίδυμα αδερφάκια τριών ετών, ενώ νωρίτερα η Χαμάς είχε δηλώσει πως θα αποφυλακίζονταν 33 κρατούμενοι -30 παιδιά και τρεις γυναίκες- στο πλαίσιο της συμφωνίας που προβλέπει έναν όμηρο για τρεις Παλαιστίνιους.

Τα εύσημα θέλησε να πάρει ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του είπε ότι η συμφωνία για την ανακωχή επιτεύχθηκε και τηρείται χάρη στην «εντατική διαμεσολάβηση και διπλωματία των ΗΠΑ». Είπε ότι η ανακωχή θα βοηθήσει στην αποστολή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας και τόνισε ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες έως ότου απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Βέβαια, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ φροντίζει να κρατά ψηλά τους πολεμικούς τόνους και να υπενθυμίζει ότι οι πολεμικές επιθέσεις θα συνεχιστούν μετά τη λήξη της εκεχειρίας. «Οταν επιστρέψουμε στη μάχη, η δύναμή μας θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα διαχυθεί σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας», είπε χθες με στόμφο ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ», απευθυνόμενος σε στρατιώτες.

Λες και δεν είναι αρκετή η συμφορά που σκόρπισαν έως τώρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14.000 Παλαιστίνιους -τα 2/3, γυναίκες και παιδιά- και μετατρέποντας μια τεράστια έκταση σε κρανίου τόπου. Νεότερες μαρτυρίες από δημοσιογράφους, γιατρούς κι εθελοντές περιγράφουν ένα σκηνικό ανείπωτης καταστροφής και πόνου. Βίντεο του Associated Press από το Μπέιτ Χανούν στη Βόρεια Γάζα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δείχνει ότι σχεδόν όλα τα κτίρια της πόλης είναι μερικώς ή ολοσχερώς κατεστραμμένα.

Ακόμα πιο συγκλονιστική όμως είναι η μαρτυρία Βρετανού γιατρού, ο οποίος δούλεψε εθελοντικά σε νοσοκομεία της Γάζας. Ο πλαστικός χειρούργος Γκασάν Αμπου Σίτα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στα βρετανικά μέσα μίλησε για μια «σφαγή εν εξελίξει», τονίζοντας ότι η καταστροφή του συστήματος υγείας της Γάζας αποτελούσε στρατηγικό στόχο του Ισραήλ. Περιέγραψε «φρικιαστικά» τραύματα σε νεκρούς και ζωντανούς στα νοσοκομεία Αλ Αχλι Αραμπ και Αλ Σίφα, ενώ πρόσθεσε ότι είδε πολλούς ανθρώπους με εγκαύματα από βόμβες φωσφόρου, ενός απαγορευμένου, θεωρητικά, όπλου, αλλά όχι για το Ισραήλ, όπως φαίνεται.

Μια από τις πιο ανατριχιαστικές περιγραφές που έκανε ο δόκτωρ Αμπου Σίφα αφορούσε τα παιδιά. Είπε ότι οι συνθήκες στα δύο νοσοκομεία όπου εργάστηκε ήταν τόσο άθλιες, ώστε κάποιες φορές χρειάστηκε να ψωνίσει πράγματα από το πιο κοντινό μπακάλικο προκειμένου να μπορέσει να σώσει ζωές. «Πολλές φορές έβγαιναν σκουλήκια από τις πληγές των παιδιών κι έπρεπε να πάω στο γωνιακό μαγαζί να πάρω απολυμαντικό για να τα καθαρίσω». Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα παιδιά που περιέθαλψε είχαν ακρωτηριασμένα άκρα και υπολογίζει γύρω στα 900 των αριθμό των ακρωτηριασμένων παιδιών στη Γάζα μέχρι στιγμής.

Ευθύνες

Εύλογο να διερωτάται κανείς έως πότε θα συνεχίζονται αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα και αν θα υπάρξει ποτέ τιμωρία γι’ αυτά. Κάποιοι άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης δείχνουν αποφασισμένοι να μην τα αφήσουν να ξεχαστούν. Ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν χθες την έναρξη ανεξάρτητων ερευνών σχετικά με «κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ. Σε ανακοίνωσή τους, ο Μορίς Τίντμπαλ-Μπιντς, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, και η Αλις Τζιλ Εντουαρντς, ειδική εισηγήτρια για τα βασανιστήρια, υπογραμμίζουν την ανάγκη οι έρευνες αυτές να είναι «γρήγορες, διαφανείς και ανεξάρτητες».

Αυτοί οι ειδικοί έχουν λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όμως δεν μιλούν εξ ονόματός του. «Η ευθύνη να διεξαχθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [...] είναι μια θεμελιώδης νομική υποχρέωση», ανέφεραν λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί η παράταση της εκεχειρίας. Οι δύο εισηγητές του ΟΗΕ εξηγούν ότι τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι απαράγραπτα και υπόκεινται σε παγκόσμια δικαιοδοσία και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να φροντίσει ώστε όλοι οι υπεύθυνοι για τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να «οδηγηθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ακόμα δύο μέρες ζωτικής ανάσας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας