Γεμάτη συγκλονιστικές στιγμές ανθρωπιάς και ελπίδας, πάντα εν γνώσει πως όλα κρέμονται κυριολεκτικά από μια κλωστή, ήταν η χτεσινή πρώτη μέρα εφαρμογής της εύθραυστης εκεχειρίας στη Γάζα. Οι κάμερες στράφηκαν νομοτελειακά στην πρώτη ανταλλαγή 13 Ισραηλινών με 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους-ομήρους, όλοι τους γυναικόπαιδα, για χάρη της οποίας –και υπό την ασφυκτική πλέον πίεση της παγκόσμιας κοινής γνώμης– αναγκάστηκε το Ισραήλ να αποδεχτεί την εκεχειρία, έπειτα από πολλές εβδομάδες συνεχούς κλιμάκωσης της σφαγής, αλλά και σκόπιμων καθυστερήσεων και υπονόμευσης των διαπραγματεύσεων. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η Χαμάς απελευθέρωσε χωρίς αντάλλαγμα και 12 Ταϊλανδούς εργάτες γης.
Ομως μακράν η σπουδαιότερη εξέλιξη της ημέρας ήταν η απρόσκοπτη είσοδος από την Αίγυπτο στη μαρτυρική πολιορκημένη Λωρίδα τουλάχιστον 200 φορτηγών με πάσης φύσεως ανθρωπιστική βοήθεια. Εκατοντάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων, αλλά και τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα βυτιοφόρα με καύσιμα για τις γεννήτριες και τα ασθενοφόρα των λιγοστών νοσοκομείων που εξακολουθούν να λειτουργούν, και άλλα τέσσερα με προπάνιο για τις στόφες γκαζιού που χρησιμοποιούνται για το ψήσιμο του ψωμιού και το μαγείρεμα: όσο λίγα κι αν φαίνονται μπροστά στις τρομακτικές ανάγκες αποτελούν μια ουσιαστική ένεση ζωής για τους πραγματικούς ομήρους της Γάζας, δηλαδή τα 2,3 εκατομμύρια εγκλωβισμένους, πεινασμένους και απελπισμένους κατοίκους της.
Ανατριχιαστικές ήταν όμως και οι εικόνες από τα καραβάνια πολιτών που, εκμεταλλευόμενοι την παύση πυρός, άδειασαν κατά δεκάδες χιλιάδες τα προσωρινά καταφύγια και επέστρεψαν μαζικά στα σπίτια τους τόσο στη βομβαρδισμένη νοτιοανατολική συνοικία Χαν Γιούνες όσο και στην «απαγορευμένη» για τους αμάχους πόλη της Γάζας. Είτε πεζοί είτε με κάρα που τα έσερναν γαϊδουράκια, κάποιοι λίγοι με ξέχειλα από κόσμο αυτοκίνητα, για τα οποία βρήκαν ποιος ξέρει από πού λίγη βενζίνη, αψήφησαν τις απειλές των Ισραηλινών και πήραν τον δρόμο για τις γειτονιές τους, που οι περισσότεροι εγκατέλειψαν πριν από αρκετές εβδομάδες για να γλιτώσουν από τις ισραηλινές βόμβες.
Τι θα βρουν εκεί; Ενας από αυτούς, ο Σοφιάν Αμπου Αμέρ, είπε ότι πήρε το ρίσκο να περάσει το «Γουάντι Γκάζα» για να δει αν το σπίτι του υπάρχει ακόμη και για να πάρει ρούχα για την οικογένειά του: «Η κατάσταση είναι καταστροφική – καλύτερα να πεθάνω παρά να συνεχίσω έτσι», είπε στο Associated Press. Σε αρκετά βίντεο διακρίνονται πολίτες να περισυλλέγουν άταφα πτώματα από τους δρόμους και τα χαλάσματα, καθώς τα μισά σχεδόν κτίρια της Βόρειας Γάζας έχουν γκρεμιστεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από τις βόμβες. Αλλωστε, ακόμη και τη νύχτα της Πέμπτης οι Ισραηλινοί συνέχισαν να ανατινάζουν πολυκατοικίες και δημόσια κτίρια και υποδομές στο κέντρο της Πόλης της Γάζας.
Και βέβαια οι Ισραηλινοί έκαναν ό,τι μπορούσαν και χτες για να τρομοκρατήσουν τους τολμηρούς που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους: αρχικά έριξαν φυλλάδια που υπενθύμιζαν στον κόσμο ότι απαγορεύεται η επιστροφή στον Βορρά διότι παραμένει «εμπόλεμη ζώνη», αργά το πρωί άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα, και κατά το μεσημέρι άρχισαν να ρίχνουν στο ψαχνό, τραυματίζοντας και σκοτώνοντας πολίτες κατά παράβαση της εκεχειρίας. Δημοσιογράφος του Associated Press επιβεβαίωσε μάλιστα την εν ψυχρώ δολοφονία δυο πολιτών και τον τραυματισμό στα πόδια δεκάδων άλλων.
Αλλωστε οι σκληροί εξτρεμιστές στην ισραηλινή κυβέρνηση και το στρατό δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την εκεχειρία και την βιασύνη τους να ξαναρχίσουν τη μαζική σφαγή: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα… Η παύση πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους είναι προσωρινή», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας απειλητικά πως «η βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι μια επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη και απαγορεύεται η μετακίνηση προς τα βόρεια. Για την ασφάλειά σας, πρέπει να παραμείνετε στην “ανθρωπιστική ζώνη” στον νότο»…
Να σημειώσουμε εδώ ότι, αν και η συμφωνία προβλέπει τον ανεφοδιασμό όλης της Λωρίδας, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής πολύ λίγα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια κατάφεραν να περάσουν προς την αποκλεισμένη από τα τανκς Βόρεια Γάζα. Υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι Ισραηλινοί θα επιτρέψουν να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και στη Βόρεια Γάζα, αλλά συμπλήρωναν πως δεν έχουν δοθεί οι σχετικές εγγυήσεις στον ΟΗΕ. Πάντως, ένα κονβόι με δέκα ασθενοφόρα της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου κατευθύνθηκαν από το πρωί στην πόλη της Γάζας για να απομακρύνουν ασθενείς από εκεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας