Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
gaza-polemos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Από το Αλ Σίφα απομακρύνθηκαν χθες 31 «πολύ άρρωστα» νεογνά για να μεταφερθούν στην Αίγυπτο για νοσηλεία | AP Photo/Hatem Ali

Βία ενάντια στο διεθνές δίκαιο

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Aνθρώπινα Δικαιώματα ερωτά ρητορικά Νετανιάχου και Μπάιντεν πόση φρίκη ακόμα θα «χρειαστεί για να έρθουν στα συγκαλά τους». ● Τελευταία επεισόδια στη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα οι φονικοί βομβαρδισμοί τουλάχιστον τριών σχολείων του ΟΗΕ και η αιματηρή εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα, χωρίς να έχει αποδειχθεί ώς τώρα ότι τα υπόγειά του λειτουργούσαν ως αρχηγείο της Χαμάς.

«Tα φρικτά γεγονότα των τελευταίων 48 ωρών στη Γάζα είναι απίστευτα. Ο φόνος τόσων πολλών ανθρώπων σε σχολεία που έγιναν καταφύγια, οι εκατοντάδες που εγκαταλείπουν το νοσοκομείο Αλ Σίφα για να σώσουν τη ζωή τους, εν μέσω του συνεχιζόμενου εκτοπισμού εκατοντάδων χιλιάδων στη νότια Γάζα, είναι πράξεις οι οποίες αντίκεινται ολοφάνερα στις βασικές προστασίες που πρέπει να παρέχονται στους άμαχους, με βάση το διεθνές δίκαιο. […] Πόση περισσότερη βία, αιματοχυσία και δυστυχία θα χρειαστεί για να έρθουν οι άνθρωποι στα συγκαλά τους;»…

Ρητορικό το ερώτημα που απηύθυνε χθες –επί της ουσίας στον αιμοβόρο Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πιστό σύμμαχό του Τζο Μπάιντεν– ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Με τους νεκρούς Παλαιστινίους στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας να ξεπερνούν πια τους 13.000 –ανάμεσά τους πάνω από 5.500 παιδιά και 3.500 γυναίκες–, ο Τουρκ στηλίτευσε τους φονικούς βομβαρδισμούς τουλάχιστον τριών σχολείων του ΟΗΕ από τον στρατό του Ισραήλ μέσα στο Σαββατοκύριακο και βέβαια τη βάρβαρη εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, που έχει καταληφθεί από τους Ισραηλινούς εισβολείς και –μετά από σύντομη αυτοψία– ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το αποκαλεί επίσημα «ζώνη θανάτου».

Τα 31 νεογνά

«Ακούγαμε τους τραυματίες. Δεν μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε. Οι άνθρωποι πέθαιναν», περιέγραφε κλαίγοντας ο ορθοπεδικός Αντναν Αλ Μπορς, ένας από τους ηρωικούς γιατρούς του Αλ Σίφα που υποχρεώθηκε να αφήσει πίσω σακατεμένους ασθενείς του και να εγκαταλείψει το νοσοκομείο το Σάββατο. «Μας εξανάγκασαν να περπατήσουμε. Καθώς βγαίναμε από το Αλ Σίφα, βλέπαμε πτώματα στους δρόμους. Το νοσοκομείο έχει καταστραφεί – ούτε νερό ούτε οξυγόνο ούτε φάρμακα, και επιθέσεις σε κάθε κτίριο [του συγκροτήματος]».

Από το Αλ Σίφα απομακρύνθηκαν χθες 31 «πολύ άρρωστα» νεογνά, ώστε να μεταφερθούν στην Αίγυπτο για νοσηλεία. «Οι γιατροί μέσα στο νοσοκομείο ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις τοποθέτησαν σαρωτές αναγνώρισης προσώπου στις εξόδους», έγραφε χαρακτηριστικά χθεσινό ρεπορτάζ του βρετανικού Observer. «Παρατηρητές σημείωναν ότι η επιδρομή στο νοσοκομείο παρήγαγε κάποια αποδεικτικά στοιχεία για δραστηριότητα της Χαμάς, δεν κατάφερε όμως να τεκμηριώσει ότι το Αλ Σίφα χρησιμοποιούνταν ως κέντρο διοίκησης», συμπλήρωνε καίρια. «Το BBC επίσης έθετε ερωτήματα για το αν τα όπλα [που βρέθηκαν] μετακινήθηκαν, προτού οι δημοσιογράφοι του εισέλθουν για να βιντεοσκοπήσουν στο εσωτερικό του Αλ Σίφα».

Ως τώρα λοιπόν, άνθρακας ο θησαυρός της ισραηλινής (και αμερικανικής) προπαγάνδας περί υπόγειου αρχηγείου της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο, κρυμμένου μέσα σε δαιδαλώδες δίκτυο από τούνελ, μήκους πολλών χιλιομέτρων. «Συνθέτουν μαζί διάφορα πράγματα, αλλά δεν πρόκειται για το όπλο που καπνίζει», επισήμαινε η Μαϊράβ Ζονσάιν, Ισραηλο-αμερικανίδα δημοσιογράφος και ειδική αναλύτρια για το Παλαιστινιακό στην ανεξάρτητη οργάνωση International Crisis Group. «Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τι κάνει ο ισραηλινός στρατός, γιατί “έχτισε” τόσο πολύ το θέμα του Αλ Σίφα και βγήκε δημόσια χωρίς ουσιαστικά να έχει κάτι πειστικό. [...] Σε βασικό επίπεδο δημοσίων σχέσεων, είναι απλά μια καταστροφή».

Χθες βράδυ πάντως το Ισραήλ δημοσιοποιούσε νέο βίντεο, παρουσιάζοντας σε αύλειο χώρο του νοσοκομείου ένα φρεάτιο –βάθους 10 μέτρων, λέει– που οδηγεί σε τούνελ, μήκους μόλις 55 μέτρων, και καταλήγει σε θωρακισμένη πόρτα. Παρουσίασαν επίσης εικόνες που υποτίθεται ότι δείχνουν μέλη της Χαμάς να μεταφέρουν τραυματισμένους δύο ομήρους μέσα στο Αλ Σίφα, ανήμερα των δολοφονικών επιθέσεων και απαγωγών στις 7 Οκτωβρίου. Ούτε αυτά στοιχειοθετούν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς.

Οι μαρτυριάρηδες

Αντίθετα, κάθε τόσο βγαίνει κάποιος… μαρτυριάρης από την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου να επαληθεύσει τα καταχθόνια σχέδια εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας των Παλαιστίνιων. Καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει ήδη να διατάζει την εκκένωση περιοχών και στο δήθεν «ασφαλές» νότιο τμήμα της Γάζας, όπως τη Χαν Γιούνες, σκοπεύοντας να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις όσο και να σμικρύνει ολοένα τον ζωτικό χώρο για κάπου δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστινίους, η υπουργός Πληροφοριών, Γκιλά Γκαμλιέλ, με άρθρο της στη Jerusalem Post υποστηρίζει ανοιχτά την «οικειοθελή μετεγκατάστασή» τους σε διάφορες χώρες του κόσμου, την οποία προτείνει μάλιστα να χρηματοδοτήσει η διεθνής κοινότητα αντί της ανοικοδόμησης της Γάζας!

Στη δε Κνεσέτ, την ισραηλινή Βουλή, αναμένεται να αρχίσει σήμερα συζήτηση για το νομοσχέδιο-έκτρωμα που κατέθεσε ο εξτρεμιστής σιωνιστής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, και αφορά την επιβολή θανατικής ποινής σε Παλαιστίνιους κρατουμένους. Το Ισραήλ την κατάργησε το 1954. Εκτοτε όμως επιβάλλει εξοντωτικές ποινές φυλάκισης ή και επ’ αόριστον διοικητικής κράτησης στους περίπου 7.000 Παλαιστινίους που σαπίζουν στις φυλακές του.

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ κατά του πολέμου στη Γάζα

Φωτ.: Αλεξία Τσούνη

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Τελ Αβίβ κατά του πολέμου στη Γάζα, απαιτώντας κατάπαυση του πυρός και ειρηνική λύση, στην πρώτη ανοιχτά αντιπολεμική διαδήλωση στην πόλη που επέτρεψαν οι αρχές μετά τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Αλεξίας Τσούνη, που συμμετείχε εκπροσωπώντας τη συλλογικότητα «Το Μωβ». Η διαδήλωση έγινε σε περιφραγμένο πάρκο με ισχυρή αστυνομική παρουσία, καθώς στο ίδιο σημείο οργανώθηκε αντισυγκέντρωση Ισραηλινών ακροδεξιών.

Διαμαρτυρίες που επιχειρήθηκαν στο Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου είχαν αντιμετωπιστεί με μεγάλη αστυνομική καταστολή, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις, πριν καν ξεκινήσουν. Εντέλει η αστυνομία έδωσε άδεια για τη συγκέντρωση του Σαββάτου, προχώρησε όμως σε έλεγχο κάθε ατόμου που ήθελε να συμμετάσχει και δεν επέτρεψε παλαιστινιακές σημαίες και ορισμένα συνθήματα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βία ενάντια στο διεθνές δίκαιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας