—
«O,τι κι αν συμβεί στον πόλεμο της Γάζας, η μέρα της κρίσης ελλοχεύει για τον [Μπενιαμίν] Νετανιάχου». Αυτόν το τίτλο έφερε χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters, μεταφέροντας το κλίμα λαϊκής οργής που φουντώνει όλο και περισσότερο εναντίον του εν μέσω και μιας ασύλληπτης εθνικής τραγωδίας, καθώς «κατηγορείται ευρέως ότι άφησε τη χώρα απροστάτευτη και τη βύθισε σε έναν πόλεμο στη Γάζα που συγκλονίζει την περιοχή». Ενδεικτικοί οι λεκτικοί προπηλακισμοί σε βάρος υπουργών του από Ισραηλινούς πολίτες, που τους εγκαλούν για προδοσία, αλλά και δημοσκόπηση στην εφημερίδα Maariv σύμφωνα με την οποία το 66% τον ερωτηθέντων θέλουν «κάποιον άλλον» στην πρωθυπουργία.
«Ακούς στον δρόμο ανθρώπους που ενώ είναι υποστηρικτές του Λικούντ [σ.σ. του κόμματος του Νετανιάχου] μιλούν γι’ αυτό με απερίφραστη εχθρότητα» επισήμαινε ο Αμοτς Αζα-Ελ, ερευνητής στο Shalom Hartman Institute της Ιερουσαλήμ. «Η οργή μόνο θα μεγαλώνει κι αυτή η ξεκάθαρη προσπάθεια του Νετανιάχου να διαφύγει των ευθυνών του εξαγριώνει ακόμα πιο πολύ τον κόσμο. Απλά δεν μπορεί να σύρει τον εαυτό του να πει: “Τα κάναμε θάλασσα”».
«Μόλις τελειώσει ο πόλεμος, θα κατέβουμε στους δρόμους για να απαιτήσουμε την παραίτηση του Μπίμπι [σ.σ. του Νετανιάχου]. Μας απήγαγαν τα παιδιά μας και είναι δική του ευθύνη» δήλωνε χαρακτηριστικά Ισραηλινός πολίτης. Ο πόλεμος στη Γάζα -και βέβαια ο πόνος από το βαθύτατο συλλογικό τραύμα που προκάλεσε στην κοινωνία του Ισραήλ η πιο δολοφονική επίθεση της Χαμάς στα χρονικά της χώρας, με περισσότερους από 1.400 νεκρούς, όσο και η μαζική αρπαγή ομήρων- οδήγησαν σε προσωρινή εγκατάλειψη των εβδομαδιαίων συλλαλητηρίων ενάντια στο θεσμικό πραξικόπημα που προώθησε ο υπόδικος Ισραηλινός πρωθυπουργός μαζί με τους εξτρεμιστές κυβερνητικούς του εταίρους, επιδιώκοντας ιδιοτελώς να υποτάξει τη Δικαιοσύνη στις βουλές της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή του ίδιου και των συμμάχων του. Πολλοί τώρα τον καταγγέλλουν και για το «κολοσσιαίο» φιάσκο να τους προστατέψει, όπως όφειλε και όπως διακήρυσσε με τη γνωστή αλαζονεία, χωρίς να το κουνάνε ρούπι πλέον από το υπουργείο Αμυνας στο Τελ Αβίβ.
Ζητώντας του μάταια να παραιτηθεί αφότου κάνει τα πάντα για να πετύχει την απελευθέρωση των εκατοντάδων ομήρων και δη μέσω ανταλλαγής με όλους τους Παλαιστινίους κρατούμενους (κάπου 6.000, όπως εκτιμάται) που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, πλήθος πολιτών συμμετέχουν εναλλάξ κάθε μέρα σε καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από το υπουργείο. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο άνθρωπος που έχει τρεις δίκες στην πλάτη του είναι επιφορτισμένος με τις υποθέσεις της χώρας. Η χώρα μας έχει απαχθεί από μια παράνομη κυβέρνηση» έλεγε ένας από τους συγκεντρωμένους. «Θα έπρεπε να το έχει ήδη κάνει [σ.σ. να παραιτηθεί]. Λιποτάκτησε, εγκατέλειψε αυτή την χώρα» συμπλήρωνε ένας δεύτερος, ενώ άλλοι αξίωναν να δικαστεί ως εγκληματίας που έχει αίμα στα χέρια του. «Εγώ δίνω τη μάχη με τον δικό μου τρόπο. Οχι με οργή. Μέσα από διάλογο» τόνιζε νηφάλια ο Γιάκοβ Αργκαμανί, πατέρας της 26χρονης Νόα που απήχθη από τη Χαμάς στη διάρκεια του μακελειού στο μουσικό φεστιβάλ Supernova. «Και οι γονείς στη Γάζα πονάνε επίσης» θύμιζε με μεγαλείο ψυχής μιλώντας στην εφημερίδα Haaretz.
Δραματική έκκληση
«Εκλιπαρώ τον κόσμο να μου φέρει πίσω το μωρό μου» καλούσε χθες από τη μεριά της η Κέρεν Σεμ, μητέρα της 21χρονης Μία, της πρώτης ομήρου που παρουσίασε η Χαμάς, δημοσιοποιώντας βίντεο όπου η Γαλλο-ισραηλινή κοπέλα εμφανίζεται να λαμβάνει ιατρική φροντίδα στο τραυματισμένο χέρι της και να ζητά να αφεθεί ελεύθερη το συντομότερο δυνατό. Καθόλου τυχαία επίσης στο βάθος ακούγονται βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. «Αχρείο» και προπαγανδιστικό χαρακτήρισε το βίντεο το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, τονίζοντας ότι εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των συνολικά 13 αιχμαλώτων με γαλλική υπηκοότητα.
Η Χαμάς έχει χαρακτηρίσει «φιλοξενούμενους» τους ομήρους της από ξένες χώρες, υποστηρίζοντας ότι θα τους απελευθερώσει «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν». Οι αιχμάλωτοι στη Γάζα -Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες καθώς και απαχθέντες αλλοδαποί- ανέρχονται σε 199, σύμφωνα με το Ισραήλ. Η Χαμάς ανεβάζει τον αριθμό τους σε 250, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς: 200 που κρατάει η ίδια και 50 που είναι όμηροι άλλων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Εχει υποστηρίξει μάλιστα ότι 22 αιχμάλωτοι έχουν σκοτωθεί ώς τώρα από το ισραηλινό σφυροκόπημα της Γάζας, ενώ ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως έχει ήδη ανακτήσει αδιευκρίνιστο αριθμό πτωμάτων ομήρων σε στοχευμένες χερσαίες επιδρομές στη Λωρίδα.
Η Χαμάς «έχει ό,τι χρειάζεται για να αδειάσει τις [ισραηλινές] φυλακές από όλους τους [Παλαιστίνιους] κρατούμενους» υποστηρίζει η ισλαμιστική οργάνωση, που αναμένεται να χρησιμοποιήσει τους ομήρους ως διαπραγματευτικά «χαρτιά» για να πετύχει μαζική απελευθέρωση Παλαιστίνιων φυλακισμένων. Εκατοντάδες είχαν αφεθεί ελεύθεροι το 2011, όταν το Ισραήλ τούς αντάλλαξε με στρατιώτη που είχε παραμείνει αιχμάλωτος για πέντε χρόνια. Στους τωρινούς απαχθέντες συμπεριλαμβάνονται Ισραηλινοί φιλειρηνιστές και ακτιβιστές υπέρ της αναγνώρισης των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, όπως 83χρονος δημοσιογράφος και η 85χρονη σύντροφός του οι οποίοι εργάζονταν εθελοντικά σε οργάνωση που μετέφερε για θεραπεία Παλαιστίνιους ασθενείς σε ισραηλινά νοσοκομεία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας