Για 5.000 ριάλ έκαστος -περίπου 8 δολάρια, που φτάνουν μετά βίας για ένα γεύμα μιας μεγάλης οικογένειας στην Υεμένη- ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου τουλάχιστον 85 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες.
Πρόκειται για μια από τις πιο σπαραξικάρδιες τραγωδίες που έχει εκτυλιχθεί στην πάμφτωχη χώρα μέσα στο χάος και τα δεινά που εξακολουθεί να προκαλεί στον λαό της ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων στον οποίο έχει βουλιάξει από τα τέλη του 2014, παρά την εκεχειρία που έχει λήξει τυπικά, συνεχίζει όμως να βαστάει, εν μέσω και της πρόσφατης επαναπροσέγγισης -με τη διπλωματική μεσολάβηση της Κίνας, μην ξεχνάμε- των δύο περιφερειακών δυνάμεων και μέχρι πρότινος άσπονδων εχθρών, του σιιτικού Ιράν και της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας, που έχουν συγκρουστεί ανελέητα στα εδάφη της.
Το αιματηρό ποδοπάτημα συνέβη χθες τα ξημερώματα, με αφορμή την ελεημοσύνη σε μετρητά που μοιραζόταν σε σχολείο της πρωτεύουσας Σαναά, στο πλαίσιο φιλανθρωπίας ντόπιων εμπόρων για το τέλος του Ραμαζανιού. Τα ψίχουλα σε χρήμα, όσο και το γεγονός πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειαζόταν επίδειξη ταυτότητας ώστε να αποφευχθεί το στίγμα στους άπορους, έγιναν όμως φονικός μαγνήτης για πολύ μεγαλύτερο πλήθος από το αναμενόμενο, που δεν κατάφεραν να ελέγξουν μέλη των δυνάμεων των Χούθι, των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών, στα χέρια των οποίων βρίσκεται η πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι μαχητές άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος, με σφαίρες να χτυπούν ωστόσο ηλεκτροφόρα καλώδια που πήραν φωτιά και άρχισαν να εκρήγνυνται, πυροδοτώντας πανικό. Αξιωματούχος των Χούθι, από την άλλη, απέδωσε την τραγωδία στον υπερβολικό συνωστισμό που επικρατούσε στο σοκάκι όπου βρισκόταν η πίσω πόρτα του σχολείου. Οταν άνοιξε η πύλη, εκατοντάδες άνθρωποι όρμησαν σε μια στενή σκάλα που οδηγούσε στη αυλή όπου μοιράζονταν τα λεφτά. Εκεί έγινε το κακό.
Μαζί με τον θάνατο 85 ανθρώπων, το ποδοπάτημα προκάλεσε τον τραυματισμό περισσότερων των 320, εκ των οποίων οι 50 σοβαρά, σύμφωνα πάντα με τους Χούθι, που επιρρίπτουν ακέραια την ευθύνη για την τραγωδία στους εμπόρους, επειδή πήραν την πρωτοβουλία να μοιράσουν χρήματα χωρίς να συντονιστούν μαζί τους. Οι έμποροι, από την άλλη, που τέθηκαν άμεσα υπό κράτηση, κατηγόρησαν τους αντάρτες ότι προσπαθούσαν για βδομάδες να τους εμποδίσουν να δώσουν ελεημοσύνη στους φτωχούς, επιμένοντας ότι οποιαδήποτε διανομή βοήθειας είναι δική τους υπόθεση. Το υπουργείο Εσωτερικών των Χούθι ανέφερε δε ότι θα εντείνει τους ελέγχους για τη διανομή του ζακάτ: κάτι σαν συμβολική εισφορά 2,5% επί των διαθέσιμων χρημάτων πάνω από ένα ελάχιστο ποσό, που οι μουσουλμάνοι υποχρεούνται θεωρητικά να μοιράζουν στους φτωχούς κάθε χρόνο - συχνά μέσα στο Ραμαζάνι.
«Είναι σημάδι της ακραίας φτώχειας που επικρατεί στη Σαναά ότι συγκεντρώθηκαν τόσο πολλοί άνθρωποι», υποστήριξε η Σάμπα Χάμζα, Υεμενίτισσα συγγραφέας και ποιήτρια που ζει αυτοεξόριστη στην Ολλανδία. Κατηγόρησε μάλιστα τους Χούθι ότι αρνούνται να καταβάλουν μισθούς, ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού. «Αρκετοί έμποροι από τη Σαναά μοιράζουν ελεημοσύνη, επειδή πολλοί άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν μόνο μέσα από αυτό το σύστημα αλληλεγγύης», συμπλήρωσε. «Οι Χούθι, όμως, θέλουν όλα αυτά να γίνονται μέσω εκείνων».
Οπως ανακοίνωσαν πάντως, θα πληρώσουν κάπου 2.000 δολάρια ως αποζημίωση σε κάθε οικογένεια που έχασε μέλος της, ενώ οι τραυματίες θα λάβουν περίπου 400 δολάρια. Οι Χούθι δεν παρέλειψαν να καταγγείλουν ξανά τους πανίσχυρους αντιπάλους τους, τον στρατιωτικό συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, για πρόκληση «οικονομικής καταστροφής» στην Υεμένη, μέσω και του πολύχρονου αποκλεισμού λιμανιών, ο οποίος εμποδίζει ζωτική, στην κυριολεξία, ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στα εκατομμύρια των δύσμοιρων άμαχων της χώρας που κινδυνεύουν και από τεχνητό λιμό.
Ο 8χρονος πόλεμος δι’ αντιπροσώπων «έχει σκοτώσει περίπου 380.000 ανθρώπους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια κι έχει επιφέρει τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τον Απρίλιο του 2022, με την Υεμένη γονατισμένη, τα Ηνωμένα Εθνη μεσολάβησαν για την επίτευξη εκεχειρίας. Εληξε τον Οκτώβρη, αλλά σε μεγάλο βαθμό διατηρείται», θύμιζε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Σαουδική Αραβία και Χούθι βρίσκονται σε συνομιλίες, παράλληλα με τις προσπάθειες του ΟΗΕ για εγκαθίδρυση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», συμπλήρωνε το Reuters, επισημαίνοντας ότι «οι ανταλλαγές αιχμαλώτων ανάμεσα στις δύο πλευρές, αυτόν τον μήνα, έχουν αυξήσει τις ελπίδες για τερματισμό της σύρραξης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας