Μειωμένο κατά 25% εμφανίζεται το εργατικό δυναμικό στον γυναικείο πληθυσμό στο Αφγανιστάν την τελευταία διετία, σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Αιτία η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, αφού οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σκληρούς περιορισμούς σε όλους τους τομείς της ζωής, από το σπίτι και την εκπαίδευση μέχρι και την εργασία.
Το ποσοστό που παρουσιάζει η ΔΟΕ καταγράφηκε από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ως το τελευταίο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με μείωση κατά 7% της απασχόλησης των ανδρών την ίδια περίοδο.
«Οι περιορισμοί στα κορίτσια και τις γυναίκες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαίδευσή τους και στις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας», σημειώνει ο Ραμίν Μπεχζάντ, υψηλόβαθμος συντονιστής του παραρτήματος της ΔΟΕ για το Αφγανιστάν σε ανακοίνωση που συνοδεύει την αξιολόγησή της χώρας για το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν έχουν αποκλείσει τα περισσότερα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουν αποκλείσει τις γυναίκες από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εργασία, κυρίως στον δημόσιο τομέα και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Όμως και η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ελευθέρωση πτώση την τελευταία διετία, διανύοντας μία βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Σε αυτό παίζουν ρόλο οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στο Αφγανιστάν οι ξένες κυβερνήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμοί που έχουν παγώσει τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας έως ότου οι Ταλιμπάν συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Χαρακτηριστικά, η ΔΟΕ υπολογίζει ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 30-35% το 2021 και 2022.
Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να άρει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για να αμβλυνθεί η κρίση ρευστότητας της χώρας και δηλώνουν ότι εστιάζουν στην ενθάρρυνση του εμπορίου και των επενδύσεων για να δημιουργήσουν οικονομική αυτάρκεια.
Η ανεργία των νέων συρρικνώθηκε επίσης κατά 25% στις ηλικίες15-24, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΟΕ. Η Οργάνωση επισημαίνει ότι η απασχόληση σε συνολικό επίπεδο παρουσιάζει κάποια σημάδια ανάκαμψης το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά υπογραμμίζει ότι αυτή μειώθηκε για τους νεαρούς άνδρες και για όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του έτους.
«Ορισμένες γυναίκες μετακινήθηκαν σε δραστηριότητες αυτοαπασχόλησης, όπως η γεωργία (...) ή η επιδιόρθωση ρούχων, συμβάλλοντας έτσι στο εισόδημα του νοικοκυριού και εμποδίζοντας την απασχόληση των γυναικών να μειωθεί κι άλλο», καταλήγει η ΔΟΕ στην έκθεσή της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας