Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο πρόεδρος Αλ Σίσι δημιουργεί ένα συμβολισμό: Οπως οδηγεί το πλοίο στην έξοδο της διώρυγας, θέλει να δείξει ότι οδηγεί και την Αίγυπτο έξω από την πολιτική κρίση | EGYPTIAN PRESIDENCY VIA AP

Τυμπανοκρουσίες και ρεαλισμός

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με την κινητοποίηση πάνω από 200.000 αστυνομικών, και σε πανηγυρικό κλίμα έγιναν χθες τα εγκαίνια της νέας Διώρυγας του Σουέζ, η οποία κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις έναν χρόνο (!), με τμηματική διαπλάτυνση του υπάρχοντος καναλιού σε μια διαδρομή 37 χιλιομέτρων, καθώς και τη διάνοιξη ενός νέου παράλληλου, μήκους 35 χλμ.

Δεκάδες ξένοι ηγέτες από ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρέστησαν στα εγκαίνια του «φαραωνικού» έργου που περατώθηκε κατ' εντολήν του πρώην αρχηγού του στρατού και νυν προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος βλέπει την επέκταση της διώρυγας όχι μόνο ως μια ευκαιρία για τη βελτίωση της ασθενούς αιγυπτιακής οικονομίας, αλλά και ως εφαλτήριο εθνικής υπερηφάνειας στην πολύπαθη βορειοαφρικανική χώρα.

Αξίζει ωστόσο να θυμίσουμε ότι ο Αλ Σίσι, στα σχεδόν δύο χρόνια που συμπληρώνει στην εξουσία, δεν έχει ακόμη επιτρέψει τη λειτουργία του κοινοβουλίου (οι διαρκώς αναβαλλόμενες βουλευτικές εκλογές έχουν οριστεί για τον Οκτώβριο), έχει επιβάλει αυστηρότατη λογοκρισία στον Τύπο, καθώς και πογκρόμ διώξεων και φυλακίσεων στους αντιφρονούντες...

AP PHOTO/ HASSAN AMMAR

Χθες όμως τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στα εγκαίνια, που ήταν μια φιέστα με τα όλα της: αεροπορικές και ναυτικές επιδείξεις, παραδοσιακούς χορούς, πυροτεχνήματα, ακόμη και παράσταση της όπερας του Βέρντι «Αΐντα», ενώ προφανής ήταν και ο συμβολισμός του πλοίου που διέσχισε τη νέα Διώρυγα, με τον Σίσι να ατενίζει το κολοσσιαίο έργο από την πλώρη.

«Το πλοίο είναι προφανώς η Αίγυπτος, η διώρυγα η στενωπός που βιώνει σήμερα η χώρα και προορισμός το λαμπρό μέλλον που της επιφυλάσσει το κολοσσιαίο έργο», σχολιάζει ο βραβευμένος Αιγύπτιος δημοσιογράφος Χαλέντ Ντιάντ στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera. «Η εικόνα θυμίζει την προπαγάνδα επί της προεδρίας του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ», ο οποίος εθνικοποίησε τη διώρυγα το 1956, τονίζει.

Αυτοπροβολή

«Γι' αυτό κι ένα από τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν του εξαιρετικά δημοφιλούς παραδοσιακού τραγουδιστή Αμπντέλ Χαλίμ Χαφέζ, οι στίχοι του οποίου αναφέρουν μεταξύ άλλων: “Ο πρόεδρός μας είναι ένας κυβερνήτης, είναι εργάτης και αγρότης. Είναι ένας από εμάς”. Είναι προφανές ότι ο Αλ Σίσι θέλει να μιμηθεί όχι μόνο τον Νάσερ, αλλά και τον Ανουάρ Σαντάτ», καταλήγει ο δημοσιογράφος.

Ωστόσο, πίσω από τις τυμπανοκρουσίες περί οικονομικής άνοιξης στη χώρα και τη λαμπρότητα της όλης τελετής, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το παγκόσμιο εμπόριο μέσω της νέας Διώρυγας του Σουέζ δεν θα αυξηθεί με τους ρυθμούς που απαιτούνται έτσι ώστε το αιγυπτιακό κράτος να συγκεντρώσει τα έσοδα που προσδοκά: 13,2 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2023, από 5,2 δισ. δολ. που είναι σήμερα.

Μεταξύ αυτών είναι και ο οικονομολόγος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου, Αχμέντ Καμάλι, ο οποίος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, χαρακτήρισε τις οικονομικές προβλέψεις του Καΐρου «ευχολόγιο». Αποκάλυψε μάλιστα ότι μέχρι στιγμής «δεν έχει εκπονηθεί ούτε μία μελέτη για τα μελλοντικά έσοδα που θα αποφέρει στη χώρα το έργο. Τα οφέλη είναι περισσότερο πολιτικά, παρά οικονομικά», υποστηρίζει.

Δεν είναι πάντως λίγοι οι Αιγύπτιοι που διερωτώνται, γράφει το BBC, εάν το τεράστιο κονδύλι για την κατασκευή του έργου θα μπορούσε να είχε διατεθεί για πολύ πιο ωφέλιμους κοινωνικούς σκοπούς. Κι αυτό, γιατί το Κάιρο, μια πόλη που είχε 2 εκατομμύρια πληθυσμό το 1952, σήμερα κατοικείται από τουλάχιστον 20 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν από τις απαρχαιωμένες υποδομές του. Ετσι, η αιγυπτιακή πρωτεύουσα μετρά τουλάχιστον τρεις τεράστιες «πληγές»: το κυκλοφοριακό, την ύδρευση και την αποχέτευση.

Η αιγυπτιακή πρωτεύουσα υδροδοτείται από τα νερά του Νείλου, αλλά η πεπαλαιωμένη υποδομή στα υδραγωγεία δεν καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι διακοπές στην παροχή πόσιμου νερού να είναι συχνές - πολλές φορές μάλιστα ξεπερνούν σε διάρκεια τις 8 ώρες.

Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στην αποχέτευση, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει τα λύματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκατοντάδες μικρές «λίμνες» με ακάθαρτο νερό λόγω υπερχείλισης, αλλά και διαρροές στις παλιές υπόγειες σωληνώσεις, μολύνοντας συχνά τον υδροφόρο ορίζοντα, ακόμη και το πόσιμο νερό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τυμπανοκρουσίες και ρεαλισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας