Δύο ημέρες μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστή καμικάζι στην πόλη Σουρούτς, το «Ισλαμικό κράτος» χτύπησε και πάλι σε τουρκικό έδαφος. Χθες, ομάδα πέντε ενόπλων επιτέθηκε από το έδαφος της Συρίας σε μεθοριακό φυλάκιο του τουρκικού στρατού, σκότωσε έναν στρατιώτη και τραυμάτισε άλλους δύο.
Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε και ένας εξτρεμιστής σουνίτης, που πήρε μέρος στην επίθεση. Το επεισόδιο συνέβη στην επαρχία Κιλίς, όπου την προηγούμενη ημέρα είχαν αναπτυχθεί εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία.
Σε άλλη επίθεση, στην άτυπη πρωτεύουσα του τουρκικού Κουρδιστάν, Ντιγιάρμπακιρ, άγνωστοι έστησαν ενέδρα σε δύο τροχονόμους, σκότωσαν τον έναν με πυροβόλα όπλα και τραυμάτισαν σοβαρά τον άλλο.
Οι αστυνομικοί είχαν κληθεί στη συνοικία Σεχιτλίκ για να ερευνήσουν ένα τροχαίο ατύχημα. Η συνοικία αυτή θεωρείται προπύργιο του PKK στην πόλη.
Μία ημέρα πριν, είχε σημειωθεί η δολοφονία δύο αστυνομικών στο Τσεϊλάνπιναρ, στα σύνορα με τη Συρία. Την ευθύνη ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ως αντίποινα για την επίθεση στο Σουρούτς.
Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες Κούρδοι διαδηλώνουν σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας κατά της πολιτικής που ακολουθεί η Αγκυρα στον πόλεμο της Συρίας.
Οι Κούρδοι φοβούνται ότι ο τουρκικός στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει σε συριακό έδαφος, με πρόσχημα τη δράση του «Ισλαμικού κράτους» αλλά με πραγματικό στόχο την ανάσχεση της προέλασης των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι σημειώνουν συνεχείς νίκες κατά των ακραίων σουνιτών του «Χαλιφάτου».
Στην Τουρκία, τις τελευταίες ημέρες και σε μια περίοδο πολιτικής ρευστότητας αυξάνεται σημαντικά το επίπεδο βίας και σημειώνονται συνεχόμενες αιματηρές επιθέσεις, που δημιουργούν κλίμα αστάθειας και φόβους για κλιμάκωση.
Η κυβέρνηση Νταβούτογλου κατηγορείται από τους Κούρδους ότι δείχνει ανοχή στο «Ισλαμικό κράτος», αν δεν έχει και ευθύνη για την επίθεση των φανατικών ισλαμιστών στο Σουρούτς (που κόστισε τη ζωή σε 32 νεαρούς ακτιβιστές), ενώ την ίδια ώρα το «Ισλαμικό κράτος» δείχνει να στοχοποιεί την Τουρκία.
Συνομιλία Ομπάμα - Ερντογάν
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και για την ανάγκη καταπολέμησης του «Ισλαμικού κράτους».
Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε ότι η ασφάλεια της περιοχής αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθεί η συνεργασία κατά των εξτρεμιστών, να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στο Ιράκ και να υπάρξει μια πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία.
Ομπάμα και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης ότι θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να ανακοπεί η ροή ξένων μαχητών που μεταβαίνουν ως εθελοντές στο Ιράκ και τη Συρία και τόνισαν την ανάγκη να προστατευτεί η ασφάλεια των τουρκικών συνόρων, μέσω των οποίων διέρχονται οι ξένοι εθελοντές που θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του «Ισλαμικού κράτους».
Αργά χθες τουρκικά και αμερικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία δίνει το «πράσινο φως» στους Αμερικανούς να διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ι.Κ., χρησιμοποιώντας την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.
Η επίθεση στο Σουρούτς είχε χθες και μια παράπλευρη απώλεια. Η εφημερίδα Milliyet απέλυσε τον Καντρί Γιουρσέλ, έναν από τους επιφανέστερους αρθρογράφους της, έπειτα από σχόλιο του στο Twitter, με το οποίο απέδιδε πολιτική ευθύνη στον πρόεδρο Ερντογάν.
Ο Γιουρσέλ έγραψε, «φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο της Τουρκίας, πως «είναι ντροπή ξένοι αξιωματούχοι να τηλεφωνούν στο πρόσωπο που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την τρομοκρατία του ‘‘Ισλαμικού κράτους’’ στην Τουρκία για να του υποβάλουν τα συλλυπητήριά τους για την επίθεση στο Σουρούτς».
Η εφημερίδα Milliyet είναι ιδιοκτησία του επιχειρηματία Ερντογάν Ντεμιρορέν, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στο κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας