Το κόμμα Σαϊρούν του 47χρονου σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ, γνωστού για την αντίσταση των οπαδών του ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ξένης κατοχής και ενάντια στο «Ισλαμικό κράτος» αργότερα, κέρδισε διά περιπάτου τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ παίρνοντας την πρώτη θέση και αυξάνοντας (κατά 20 σε τουλάχιστον 73) τον αριθμό των εδρών του στο Κοινοβούλιο.
Την ίδια στιγμή μεγάλη υποχώρηση -από τις 48 έδρες στις μόλις 14- σημειώνουν τα ποσοστά της Συμμαχίας Φάταχ, μιας εκλογικής λίστας που λειτουργεί ως πολιτικός βραχίονας για τις φιλο-ιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές (PMF): παραστρατιωτικά σώματα που λειτουργούν ουσιαστικά ως αντιπρόσωποι του γειτονικού Ιράν στην πολιτική ζωή της χώρας. Δείγμα, λένε οι αναλυτές, πως ακόμη και μέσα στην κυρίαρχη πολιτικά και αριθμητικά σιιτική κοινότητα του Ιράκ αυξάνεται συνεχώς η δυσαρέσκεια για τη συνεχή ανάμιξη της Τεχεράνης στις εσωτερικές υποθέσεις τους: η χώρα, εξαντλημένη από τους συνεχείς πολέμους, δεν αντέχει να γίνει βασικό μέτωπο του ακήρυχτου πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Εχει ενδιαφέρον πάντως πως εκλέχτηκαν και αρκετοί (τουλάχιστον δέκα) υποψήφιοι που προέκυψαν μέσα από το κίνημα Τισρίν, τις μεγάλες όσο και πολύνεκρες προπέρσινες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της νεολαίας, στις οποίες δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 600 άνθρωποι από την αστυνομία αλλά και φιλο-Ιρανούς πολιτοφύλακες, μια σφαγή που απογοήτευσε πολλούς ψηφοφόρους. Η ηγεσία της Φάταχ αρνείται το αποτέλεσμα και κάνει λόγο για γενικευμένη εκλογική χειραγώγηση και νοθεία, ενώ πολύ χαμηλή ήταν και αυτή τη φορά η συμμετοχή των ψηφοφόρων, που μόλις ξεπέρασε το 40%.
Οπως και να ‘χει, ο Αλ Σαντρ παραμένει ο αδιαφιλονίκητος «ισχυρός άνδρας» του Ιράκ, αν και ο ίδιος δεν έχει κανένα πολιτικό αξίωμα και έχει καταφέρει με συνεχείς ελιγμούς να χτίσει ένα προφίλ ανεξαρτησίας από τους Ιρανούς μουλάδες, καταγγέλλοντας τη συνεχή ροή ιρανικών όπλων προς τις σιιτικές πολιτοφυλακές (PFD). Αλλωστε έχει φροντίσει να διαλύσει -τουλάχιστον για το θεαθήναι- τον προσωπικό στρατό του και καλεί συνεχώς για τη διάλυση και των άλλων πολιτοφυλακών, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα της χώρας καθώς εμφανίζεται ως προστάτης των αδικημένων και φανατικός πολέμιος της κυβερνητικής διαφθοράς.
Αγνωστο παραμένει πάντως αν, μετά τα απαραίτητα μετεκλογικά «παζάρια», θα παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας ο Μοχάμαντ αλ Καντίμι, πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, που φαίνεται να διαθέτει για την ώρα τη στήριξη τόσο του Αλ Σαντρ όσο και των Αμερικανών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας