Ημέρα προσευχής, «οργής» και κρίσης ήταν η χθεσινή για τους Παλαιστινίους, που φαίνεται να εξωθούνται σε μια τρίτη Ιντιφάντα, καθώς η ένταση όχι μόνον συντηρείται, αλλά και κλιμακώνεται με αιματηρές συγκρούσεις, επιθέσεις, αλλά και προκλήσεις υπερεθνικιστών Εβραίων και στελεχών της ίδιας της ισραηλινής κυβέρνησης στην πλατεία των Τζαμιών, όπου στέκει το τέμενος Αλ Ακσα...
Με ξεχωριστές ανακοινώσεις, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ κάλεσαν χθες τους Παλαιστινίους σε μαζικές διαδηλώσεις όχι μόνον στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά επίσης στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη «για να σωθεί το τέμενος Αλ Ακσα». Ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ, Χαλέντ αλ Μπατς, έκανε ανοιχτά λόγο για εκστρατεία του Ισραήλ «να εκδιώξει» τους Παλαιστινίους από τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ.
«Σύμφωνα με πηγές που μετείχαν σε μυστικές συναντήσεις για το θέμα», έγραφε χθες η «Haaretz», «οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει -γραπτώς και προφορικώς- τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τους υπουργούς του και ανώτερα στελέχη του αμυντικού τομέα για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται» στην πλατεία των Τζαμιών.
Ομως «η κυβέρνηση Νετανιάχου επέδειξε παντελή αδιαφορία», συμπληρώνει η ισραηλινή εφημερίδα. Τώρα, καταλήγει, «η συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ δεν προμηνύει μόνον τον κίνδυνο μίας τρίτης Ιντιφάντα, αλλά και την πιθανότητα να ανατραπούν στρατηγικές συμμαχίες που το Ισραήλ δημιούργησε, με πρόσχημα την αστάθεια στον αραβικό κόσμο».
Ηδη ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μ. Αμπάς, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να υποβάλουν επίσημες διαμαρτυρίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά των ιερών τόπων των μουσουλμάνων.
Προχθές, σε ομιλία του για τη 10η επέτειο από τον θάνατο του ιστορικού Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο Αμπάς δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα προωθήσει στα Ηνωμένα Εθνη σχέδιο, με το οποίο θα καλεί το Ισραήλ να αποχωρήσει απ’ όλα τα εδάφη που κατέκτησε με τον πόλεμο του 1967, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Το εάν η νέα κλιμάκωση της έντασης στην πλατεία των Τζαμιών θα οδηγήσει σε πλήρη εκτροχιασμό αυτής της διαδικασίας -όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2000- σύντομα θα φανεί. Ενας αντίστοιχος, ωστόσο, κίνδυνος ελλοχεύει κι έχει να κάνει και με τις εύθραυστες ενδοπαλαιστινιακές ισορροπίες. Γι’ αυτές γεννήθηκαν χθες νέα ερωτήματα, μετά τις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Λωρίδα της Γάζας και είχαν στόχο κτίρια συμφερόντων της οργάνωσης Φατάχ.
Από τις εκρήξεις δεν αναφέρθηκαν θύματα. Μέχρι το απόγευμα, δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Παραξενεύει, ωστόσο, το γεγονός ότι οι επιθέσεις έγιναν λίγο πριν από τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Γιάσερ Αραφάτ, που έχουν προγραμματιστεί την Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας, οι πρώτες στην περιοχή εδώ κι 7 χρόνια...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας