«Οι ισραηλινές δυνάμεις αψήφησαν ασύστολα τους κανόνες του πολέμου εξαπολύοντας σειρά επιθέσεων σε κατοικίες αμάχων, επιδεικνύοντας άσπλαχνη αδιαφορία για την προκληθείσα σφαγή. Η έκθεση αποκαλύπτει ένα “μοτίβο” επιθετικών πληγμάτων εναντίον σπιτιών από τους Ισραηλινούς, που έχουν επιδείξει σοκαριστική περιφρόνηση για τις ζωές Παλαιστινίων πολιτών, οι οποίοι δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση ούτε είχαν δυνατότητα διαφυγής...»
Με δύο φράσεις ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, συμπυκνώνει το μεγαλύτερο μέρος της νέας έκθεσης της οργάνωσης για τον αιματηρό πόλεμο των 50 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο καλοκαίρι.
Η Δ.Α. κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου πρωτίστως το Ισραήλ, εξαιτίας των τυφλών βομβαρδισμών σε κατοικίες που κατέληξαν στο ξεκλήρισμα οικογενειών, αλλά και τη Χαμάς κι άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις για την εκτόξευση χωρίς διακρίσεις χιλιάδων ρουκετών κατά του Ισραήλ, που προκάλεσαν τον θάνατο 6 πολιτών ανάμεσά τους κι ένα ανήλικο. Τουλάχιστον 18.000 σπίτια Παλαιστινίων στη Γάζα καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έγιναν μη κατοικήσιμα. Από τους 2.100 και πλέον νεκρούς Παλαιστίνιους, πάνω από 1.500 ήταν άμαχοι, μεταξύ των οποίων 519 παιδιά.
Μέσα σε 50 σελίδες η έκθεση, με τίτλο «Οικογένειες κάτω από τα συντρίμμια - Ισραηλινές επιθέσεις σε κατοικημένα σπίτια», στοιχειοθετεί με λεπτομέρειες και μαρτυρίες επιζώντων οχτώ περιπτώσεις τυφλών επιθέσεων στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Λωρίδας, από τις οποίες σκοτώθηκαν μαζικά τουλάχιστον 42 ενήλικοι και 62 ανήλικοι Παλαιστίνιοι - οι περισσότεροι μέλη των ίδιων οικογενειών. Επειδή το Τελ Αβίβ τής έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, η οργάνωση αναγκάστηκε να διεξάγει την έρευνά της εξ αποστάσεως, με την επιτόπια συνδρομή δύο συνεργατών που έχουν έδρα στη Γάζα.
Αναγνωρίζοντας πως ορισμένες φορές ενδέχεται να υπήρξαν πιθανοί στρατιωτικοί στόχοι μέσα σε σπίτια, η Διεθνής Αμνηστία δεν κατάφερε να τεκμηριώσει κάτι τέτοιο σε όλα τα περιστατικά που εξέτασε στην έκθεση. Ακόμα κι έτσι όμως το Ισραήλ αδυνατεί να αιτιολογήσει τα συγκεκριμένα πλήγματα και για τον λόγο αυτό κατηγορείται από την οργάνωση για ευθεία και εσκεμμένη στοχοποίηση αμάχων και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση ή ευκαιρία διαφυγής – γεγονός που συνιστά έγκλημα πολέμου καθώς παραβιάζεται συστηματικά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.
«Είναι τραγικό το ότι αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Το βάρος της ευθύνης έγκειται στους Ισραηλινούς αξιωματούχους, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί επέλεξαν σκόπιμα να ισοπεδώσουν ολόκληρες κατοικίες γεμάτες με πολίτες, όταν είχαν την ξεκάθαρη νομική υποχρέωση και τα μέσα να ελαχιστοποιήσουν τα θύματα» τονίζει ο Φίλιπ Λούθερ.
Η Διεθνής Αμνηστία «αγνοεί τα στοιχειοθετημένα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς», όπως τη χρήση ανθρώπινων ασπίδων, την αποθήκευση και την εκτόξευση πυρομαχικών μέσα από σχολεία, νοσοκομεία, τζαμιά και κατοικημένες γειτονιές, απάντησε ωμά το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο την παλιοκαιρισμένη πια επωδό περί έγκαιρης προειδοποίησης των ντόπιων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω επικείμενου βομβαρδισμού.
Μια ομολογία, δηλαδή, ότι όλα αυτά τα κτίρια αποτελούν νόμιμους στόχους, παρότι στεγάζουν πλήθος αμάχων που... φταίνε γιατί δεν έφυγαν. Η οργάνωση καλεί και τις δύο πλευρές να παράσχουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη δικαιοδοσία να διερευνήσει τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, ζητώντας τους παράλληλα να συνεργαστούν και με την αρμόδια επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την οποία το Τελ Αβίβ κατηγορεί ανοιχτά για «προκατάληψη» εναντίον του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας