Νέες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βορειοδυτική Συρία έκαναν χθες οργανώσεις ακτιβιστών και στελέχη της αυτοεξόριστης αντιπολίτευσης, λίγα 24ωρα ύστερα από αντίστοιχες αιτιάσεις Κούρδων και Ιρακινών αξιωματούχων για επιθέσεις εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους με αέριο χλωρίνης κατά μαχητών Πεσμεργκά και ανδρών του ιρακινού στρατού, που πολεμούν εναντίον τους στο βόρειο Ιράκ.
Αέριο χλωρίνης φέρεται να περιείχαν και οι βόμβες-βαρέλια, με τις οποίες η αεροπορία της Δαμασκού έπληξε τη νύχτα της Δευτέρας την πόλη Σαρμίν στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, προπύργιο της οργάνωσης Αλ Νούσρα, παραφυάδας της Αλ Κάιντα στη Συρία. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έξι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία –ανάμεσά τους ένα βρέφος, δύο παιδιά και οι γονείς τους– ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν ή δηλητηριάστηκαν.
Ακτιβιστές ανάρτησαν στο Διαδίκτυο εφτά ερασιτεχνικά βίντεο, τα οποία υποστηρίζουν πως δείχνουν τα μεθεόρτια των επιθέσεων, με ειδικούς αναλυτές να εκτιμούν πως μάλλον είναι αυθεντικά. Στις ανατριχιαστικές εικόνες φαίνονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά να πνίγονται ανήμποροι να αναπνεύσουν, την ώρα που πανικόβλητοι εθελοντές σε ιατρικό κέντρο προσπαθούν να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Αποκρουστικό είναι και το βίντεο που καταγράφει τα τρία ανήλικα θύματα να κείτονται χωρίς εξωτερικά τραύματα σαν κέρινα ομοιώματα, τυλιγμένα με λευκά σάβανα.
Η Δαμασκός χαρακτήρισε τις εικόνες αυτές «προπαγάνδα» και διέψευσε για πολλοστή φορά ότι διαθέτει ή χρησιμοποιεί όπλα που περιέχουν αέριο χλωρίνης, υποστηρίζοντας πως από τις επιδρομές στο Ιντλίμπ έχουν σκοτωθεί δεκάδες «τρομοκράτες».
Θυμίζουμε πως οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να βομβαρδίζουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία (παρά τις «παράπλευρες απώλειες» μεταξύ του άμαχου πληθυσμού), με την άτυπη «ανοχή» του καθεστώτος στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», όπως είχε βαφτίσει εξαρχής τη στρατιωτική καταστολή της λαϊκής εξέγερσης το 2011. Οπου «τρομοκρατία» βλέπε εξίσου τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τους εξτρεμιστές της Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους.
Στοιχεία για... πέρυσι
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τα σχέδια της Δύσης για αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, με πρόσχημα τις πολύνεκρες επιθέσεις με αέριο σαρίν στα περίχωρα της Δαμασκού που αποδόθηκαν στον συριακό στρατό –σχέδια που φρέναραν στο παρά πέντε έπειτα από ρωσική διαμεσολάβηση και συμφωνία του καθεστώτος για καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου– ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) υποστηρίζει πως διαθέτει «αδιάσειστα στοιχεία» για περσινές επιθέσεις με αέριο χλωρίνης στη Συρία, χωρίς να ονοματίζει τους υπεύθυνους.
Παράλληλα, οξύτατες αντιδράσεις μεταξύ Δυτικών και Αράβων σύμμαχων των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ότι «στο τέλος θα πρέπει να διαπραγματευτούμε» με τον Ασαντ στο πλαίσιο εξεύρεσης πολιτικής λύσης στον εμφύλιο, που φάνηκαν να αλλάζουν άρδην την έως τώρα θέση της Ουάσινγκτον πως το αιμοσταγές καθεστώς έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση και πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία.
Παρότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχείρησε να μαζέψει τις αναφορές Κέρι, τονίζοντας πως δεν εννοούσε τον ίδιο τον Ασαντ αλλά στελέχη της κυβέρνησής του που είχαν συμμετάσχει στις δύο αποτυχημένες διπλωματικές προσπάθειες διεθνούς διαμεσολάβησης με τη συριακή αντιπολίτευση στη Γενεύη, η ομοβροντία υπήρξε ηχηρή.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου δήλωσε πως μια διαπραγμάτευση με τον Ασαντ θα ήταν σαν «χειραψία με τον Χίτλερ, τον Σαντάμ, τον Κάρατζιτς, τον Μιλόσεβιτς», ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φαμπιούς τη χαρακτήρισε «σκανδαλώδες δώρο» προς το Ισλαμικό Κράτος. Εντονη ανησυχία εξέφρασε και η Σαουδική Αραβία, που βλέπει πίσω από μια τέτοια προοπτική περαιτέρω απόπειρα αμερικανικής προσέγγισης με το αντίπαλον δέος του Ιράν (υποστηρικτή και συμπολεμιστή του Ασαντ), εν όψει μιας πιθανής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο ίδιος ο τύραννος απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, καλώντας ΗΠΑ και συμμάχους «να πάψουν να δίνουν στους τρομοκράτες πολιτική στήριξη, χρηματοδότηση και όπλα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας