Ο αποκεφαλισμός του αιχμαλώτου του Ισλαμικού Κράτους, Χαρούνα Γιουκάβα, ο οποίος ήταν συνέπεια της άρνησης του Τόκιο να καταβάλει τα 100 εκατομμύρια δολάρια που ζητούσαν ως λύτρα οι ισλαμιστές, προκάλεσε σοκ στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και αύξησε την αγωνία για την τύχη του δεύτερου ομήρου των τζιχαντιστών, του βετεράνου δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο.
«Η χώρα μου θα συνεχίσει να πολεμά την τρομοκρατία και θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο στη διεθνή σκηνή» διαβεβαίωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δύο 24ωρα μετά τον αποκεφαλισμό του 42χρονου Γιουκάβα. Τόσο Ιάπωνες όσο και Αμερικανοί αναλυτές δήλωσαν ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα του βίντεο, στο οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εκτελεστής είναι ο γνωστός βρετανικής καταγωγής ισλαμιστής «Τζιχάντι Τζον».
Η διάσωση του Γκότο δεν εξαρτάται από χρηματικό ποσό αλλά από την απελευθέρωση της Ιρακινής ισλαμίστριας Σαγίντα αλ Ρισάουι, η οποία έχει καταδικαστεί για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον τριών ξενοδοχείων στο Αμμάν της Ιορδανίας. Ο Αμπε έσπευσε να δηλώσει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ ότι μίλησε ήδη στον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα για την υπόθεση της ομηρίας, δεν έκανε ωστόσο κανένα σχόλιο για πιθανή ανταλλαγή της με τον βετεράνο δημοσιογράφο.
Τον αποτροπιασμό του για τον αποκεφαλισμό εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η χώρα του στέκεται στο πλευρό της Ιαπωνίας», ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ολάντ και του Αυστραλού πρωθυπουργού Τόνι Αμποτ, οι οποίοι έκαναν λόγο για «απίστευτη βαρβαρότητα».
Η κρίση με τους ομήρους έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Αμπε, ο οποίος αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας το 2012 τόνισε ότι θα ενισχύσει τον διεθνή ρόλο της, ωστόσο παρά τη φρίκη και τον τρόμο που προκάλεσε η εκτέλεση στους Ιάπωνες, όπως επισημαίνει ο απεσταλμένος του BBC, για το Τόκιο η εκτέλεση δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Κι αυτό επειδή, σε πλήρη αντίθεση με τη Δύση, στην Ιαπωνία θεωρείται ότι οι δυο άντρες που πιάστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος έβαλαν σε διεθνείς «μπελάδες» την κυβέρνηση. Γι’ αυτό άλλωστε και οι γονείς του εκτελεσθέντος ομήρου απολογήθηκαν on camera για την «άβολη» θέση στην οποία το νεκρό πλέον παιδί τους έφερε τη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας