Σε ακόμη ένα γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών μεταξύ των διεθνών παικτών εξελίχθηκε, από την έναρξή της κιόλας, η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταγγελλόμενη χημική επίθεση στην πόλη Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, την Τρίτη.
Ελλείψει ακόμη αποδεικτικών στοιχείων για το τι ακριβώς συνέβη κι ενόσω ο αριθμός των νεκρών αμάχων ολοένα κι αυξανόταν –τουλάχιστον 86, σύμφωνα με ακτιβιστές, ανάμεσά τους 30 παιδιά– ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία κατηγόρησαν ευθέως το καθεστώς Ασαντ για τη θηριωδία, με την Ουάσινγκτον μάλιστα να απειλεί με ανάληψη μονομερούς δράσης, σε περίπτωση που ο ΟΗΕ αποτύχει να δράσει συλλογικά.
Απειλώντας, αντίθετα, για πολλοστή φορά με βέτο η Ρωσία –που μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο είχε μπλοκάρει, μαζί με την Κίνα, ψήφισμα του Σ.Α. για την επιβολή κυρώσεων στη Συρία για χρήση χημικών όπλων– επέρριψε ουσιαστικά την ευθύνη στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις που ελέγχουν την Ιντλίμπ: κυρίως φιλότουρκους Σύρους αντάρτες και σαλαφιστές τζιχαντιστές του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Τη θέση της Μόσχας είχε παρουσιάσει λίγο νωρίτερα το ρωσικό υπ. Αμυνας. Επικαλούμενο «εντελώς αξιόπιστες και αντικειμενικές» πληροφορίες, υποστήριξε ότι οι τοξικοί παράγοντες που προκάλεσαν την εκατόμβη στην Ιντλίμπ διέρρευσαν από αποθήκη χημικών όπλων των αντικαθεστωτικών στα ανατολικά της Χαν Σεϊχούν, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αυτή επλήγη από συριακά μαχητικά.
Στις εγκαταστάσεις, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο, βρισκόταν «εργαστήριο παρασκευής αυτοσχέδιων βομβών με [αγνώστου προελεύσεως] τοξικές ουσίες», υποστηρίζοντας ότι προορίζονταν για το Ιράκ, μετά τη δοκιμή τους από τους αντικαθεστωτικούς πέρυσι το φθινόπωρο στο Χαλέπι.
Παρ' όλα αυτά, δεν διευκρίνισε εάν η συριακή Πολεμική Αεροπορία γνώριζε τι περιείχε η αποθήκη. Απέφυγε επίσης κάθε αναφορά στον μεθύστερο βομβαρδισμό τοπικού νοσοκομείου, όπου περιθάλπονταν τραυματίες με συμπτώματα έκθεσης σε τοξικά αέρια. Επίθεση, που επίσης συνιστά έγκλημα πολέμου...
Τους ρωσικούς ισχυρισμούς έσπευσαν να απορρίψουν ως «αναξιόπιστους» αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας ανωνύμως στο πρακτορείο Reuters, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, καθώς και ο διοικητής της συριακής ομάδας ανταρτών «Στρατός Ελεύθερου Ιντλίμπ», Χασάν Χατζ Αλί.
Εν τω μεταξύ, εν μέσω χθεσινών προεκλογικών (και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για το Κουρδικό) ιαχών του Ταγίπ Εντογάν για τον «δολοφόνο Ασαντ», που δεν θα «γλιτώσει από τις κατάρες» των θυμάτων, ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Ρετζέπ Ακντάγ, δήλωσε ότι η Αγκυρα διαθέτει αποδείξεις για τη χρήση χημικών στη Χαν Σεϊχούν.
Δεν ανέφερε ωστόσο λεπτομέρειες για τα ευρήματα, προφανώς από τους περίπου 30 τραυματίες της επίθεσης, που έχουν μεταφερθεί σε τουρκικά μεθοριακά νοσοκομεία. Για ενδείξεις πιθανής «έκθεσης σε οργανοφωσφορικές χημικές ουσίες» έκανε λόγο ο ΠΟΥ.
Εχοντας περιθάλψει άλλους τραυματίες στη συριακή πλευρά των συνόρων, η διεθνής οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κατέγραψε συμπτώματα που, όπως ανέφερε, «συνάδουν με την έκθεση σε νευροτοξικούς παράγοντες, όπως το Σαρίν».
Οπως στη Γούτα
Πρόκειται για το ίδιο απαγορευμένο φονικό αέριο που είχε χρησιμοποιηθεί το 2013 στη φρικαλέα χημική επίθεση στην ανατολική Γούτα, με απολογισμό πάνω από 1.000 νεκρούς, για την οποία η Δύση είχε κατηγορήσει το καθεστώς της Δαμασκού.
Οπως, ωστόσο, αποκάλυψε τότε ο βραβευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος, Σέιμουρ Χερς, προϋπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για τη δυνατότητα κατασκευής του, μάλιστα με τουρκική «συνδρομή», από τους τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης «Μέτωπο αλ Νούσρα», που σήμερα -μετονομασμένοι σε «Τζαμπχάτ Φάταχ Αλ Σαμ»- ελέγχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ.
Μιλώντας ανωνύμως χθες στο πρακτορείο A.P. κι επικαλούμενοι στρατιωτικές πληροφορίες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Τελ Αβίβ εκτιμά πως το καθεστώς Ασαντ εξακολουθεί να διατηρεί τόνους χημικών όπλων στο οπλοστάσιό του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, παρά την αμερικανο-ρωσική συμφωνία του 2013, αυτό δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
«Το να σκοτώνεις αθώα μικρά παιδιά με χημικά αέρια συνιστά παραβίαση πολλών, πολλών γραμμών», τόνισε αργά χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, που χθες υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα.
«Η στάση μου απέναντι στη Συρία και στον Ασαντ άλλαξε πάρα πολύ» συμπλήρωσε, αναιρώντας έτσι πρωθύστερες δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησής του ότι η Ουάσινγκτον δεν θεωρούσε πλέον προτεραιότητα την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου από την εξουσία. Παρ' όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να αναφερθεί στις εφεξής επιλογές του. Τόνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «άλλη επιλογή» από το «να προστατέψουμε την ανθρωπότητα» με «την καταστροφή του “Ισλαμικού κράτους”».
Σχέδιο, που -μεταξύ πολλών άλλων- θα βρεθεί στο επίκεντρο της πρώτης επίσκεψης του Αμερικανού νέου ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα, η οποία οριστικοποιήθηκε χθες και επίσημα για τις 11-12 Απριλίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας