Ο Ίβαν Ρότζερς, πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την παραίτησή του, τρεις μήνες πριν από την αναμενόμενη έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., όταν ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης η Τερέζα Μέι.
Αν και πηγές της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο Ίβαν Ρότζερς παραιτήθηκε δίοτι θεωρεί ότι το έργο του πρέπει να αναλάβει «ένα φρέσκο πρόσωπο», τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν την αποχώρησή του με την επιδείνωση των σχέσεών του με ορισμένα μέλη της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση του Brexit.
Ήδη από τον περασμένο μήνα ο Ρότζερς βρέθηκε στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης, αφότου διέρρευσαν στον Τύπο δηλώσεις που έκανε τον Οκτώβριο ενώπιον Βρετανών υπουργών.
Τότε φέρεται να τους εξήγησε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν πως μια νέα εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου δεν πρόκειται να υπογραφεί πριν από τις αρχές ή ακόμη και τα μέσα της δεκαετίας του 2020.
Επίσης φέρεται να είπε ότι αυτή η μελλοντική συμφωνία μπορεί να απορριφθεί τελικά από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.
Ήδη οι προετοιμασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχουν παρουσιάσει διάφορα προβλήματα και αντεγκλήσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους Γιούνκερ και Μέρκελ, αλλά και άλλους πολιτικούς να υποστηρίζουν ότι η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι με την αποχώρηση του Ρότζερς τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα.
«Η παραίτηση του Ρότζερς δεν αποτελεί έκπληξη για όσους συνεργάζονται μαζί του», σχολίασε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
«Ήταν πολύ ικανός αλλά δεν είχε πειστεί από την απόφαση για το Brexit και τη γραμμή που ακολουθούσε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία οδηγεί τη Βρετανία σε μια επικίνδυνη ζώνη αβεβαιότητας», πρόσθεσε.
Όσο για τον Τσαρλς Γκραντ, διευθυντή του κέντρου μελετών «Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης», η παραίτηση «καθιστά λιγότερο πιθανή την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας για το Brexit», καθώς ο Ρότζερς «ήταν ένας από τους ελάχιστους υψηλόβαθμους Βρετανούς αξιωματούχους που καταλάβαιναν την Ε.Ε.».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «οι 27 θα αντιληφθούν την παραίτηση του Ρότζερς σαν ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Μέι προτιμά να κερδίσει την εύνοια των σκληρών ευρωσκεπτικιστών παρά να διατηρήσει τον ειδικό της στην Ε.Ε.».
Οι υποστηρικτές του Brexit, πάντως, όπως ο Άρον Μπανκς, ο πρόεδρος της οργάνωσης «Leave.EU», χαιρέτισαν την παραίτηση του πρεσβευτή.
«Είναι κάποιος που δήλωνε ότι θα χρειάζονταν δέκα χρόνια για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit. Με την παραίτησή του έλαβε επιτέλους την έντιμη απόφαση που έπρεπε να πάρει», είπε ο Μπανκς.
Ενώ ο Νάιτζελ Φάρατζ του ευρωφοβικού Ukip τόνισε: «Το Φόρεϊν Όφις χρειάζεται νοικοκύρεμα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας