Η επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου που θα αποφασίσει την παραπομπή ή μη στο Ανώτατο Δικαστήριο τεσσάρων πρώην υπουργών, οι οποίοι κατηγορούνται για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εξουσίας, παρέπεμψε τη σχετική ψηφοφορία για την 5η Ιανουαρίου. Η επιτροπή επρόκειτο να συνεδριάσει χθες, για να αποφασίσει με ξεχωριστή ψηφοφορία για τους πρώην υπουργούς Ερντογάν Μπαϊρακτάρ (Περιβάλλοντος), Εγκεμέν Μπαγίς (Ευρωπαϊκών υποθέσεων), Ζαφέρ Τσαγλαγιάν (Οικονομίας) και Μουαμέρ Γκιουλέρ (Εσωτερικών), η ανάμιξη των οποίων σε σκάνδαλα προκάλεσαν κυβερνητική κρίση και πυροδότησαν τον πόλεμο μεταξύ της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του φιλελεύθερου ισλαμιστή ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν.
Την περασμένη εβδομάδα η Αγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε κύμα διώξεων εις βάρος αντιπολιτευόμενων εφημερίδων και οργανισμών ΜΜΕ, καθώς και εις βάρος των οργανωμένων οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, με δηλώσεις του, παρενέβη στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης καθώς ομολόγησε ότι επέβλεψε «προσωπικά και εκ του σύνεγγυς την όλη διαδικασία ως πρόεδρος της χώρας» και αποφάνθηκε ότι η δίωξη Γκιουλέν έγινε «σύμφωνα με τον νόμο και τη δικονομία».
Με νωπές ακόμη τις αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό για αυτό το «κυνήγι μαγισσών» και την εξουδετέρωση κάθε θύλακα άσκησης κριτικής, ήταν πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να προχωρήσει χθες, μέσω της κοινοβουλευτικής επιτροπής στην οποία έχει την πλειοψηφία, στο κουκούλωμα της ευθύνης των τεσσάρων πρώην υπουργών.
Συνεπής με το κλίμα συσκότισης και ελέγχου των ενοχλητικών ΜΜΕ, η τουρκική Δικαιοσύνη επέβαλε πλήρη απαγόρευση δημοσίευσης ειδήσεων σχετικά με τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει τα στοιχεία για τους τέσσερις υπουργούς «στο όνομα του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας των κατηγορουμένων, μέχρι αποδείξεως του εναντίου».
Αντίθετα, διέρρευσε το κατηγορητήριο κατά του διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου «Σαμανίολου», Χινταγέτ Καρατζά, καθώς και στελεχών του σταθμού, σύμφωνα με το οποίο, οι ύποπτοι είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα για να κάνει πραξικόπημα κατά του κράτους. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Καρταζά από τη φυλακή, τα «στοιχεία» είναι το σενάριο μιας (από τις πολλές που προβάλλει το κανάλι) σαπουνόπερες, το οποίο θεωρήθηκε ως εθνικά επιβλαβές.
Ο Καρατζά είναι αντιμέτωπος με αδικήματα που προβλέπουν κάθειρξη έως και 30 χρόνων και δήλωσε χθες πως είναι αθώος και έτοιμος να πληρώσει το τίμημα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. O διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Zaman, Εκρέμ Ντουμανλί, ο οποίος αφέθηκε τελικά προσωρινά ελεύθερος, χαρακτήρισε τον Καρατζά «πολιτικό κρατούμενο».
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Ενωση πως «εξαπέλυσε εκστρατεία δυσφήμισης εις βάρος της Τουρκίας». Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε τονίσει ότι «η Τουρκία δεν είναι θυρωρός της Ε.Ε.» και με σαρκασμό υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. βιάστηκε να εκστομίσει τις επικρίσεις της κατά της Τουρκίας εν μέσω των Χριστουγέννων.
Ηταν άλλη μια προσπάθεια του συντηρητικού ισλαμιστή προέδρου να εμπλέξει το θρησκευτικό στοιχείο στην αντιπαράθεσή του με τη Δύση προκειμένου να αποφύγει την πραγματική συζήτηση που είναι οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών στην Τουρκία, επί των ημερών της όλο και πιο αυταρχικής διακυβέρνησης από το ΑΚΡ.
«Eσωτερικό πακέτο ασφάλειας»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία για ψήφιση από τη Βουλή, μέχρι τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με το «εσωτερικό πακέτο ασφάλειας» όπως ονομάζεται το νομοσχέδιο, περιορίζονται οι συναθροίσεις, οι διαδηλώσεις, τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές σε αδικήματα που στις δημοκρατίες θεωρούνται πταίσματα, ενώ ποινικοποιείται ακόμη και η συγκέντρωση ατόμων που φορούν ρούχα όμοιου χρώματος.
Υποπτοι μπορούν να κρατούνται και να ανακρίνονται χωρίς ένταλμα, η αστυνομία μπορεί να κάνει σωματικές έρευνες σε οποιονδήποτε βρίσκεται σε δημόσιο χώρο χωρίς να υπάρχει σαφής αιτιολογία, οι προαγωγές διοικητών της αστυνομίας θα αποφασίζονται από τον υπουργό Εσωτερικών, επιβάλλονται προφορικές εξετάσεις για τις προαγωγές των αστυνομικών, ώστε να αποκλείονται οι μη αρεστοί, ενώ υπάρχουν δεκάδες διατάξεις με τις οποίες διαφωνούν ριζικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι δικηγορικοί σύλλογοι.
Ο ηγέτης του κοινοβουλευτικού κόμματος των Κούρδων της Τουρκίας, (HDP), Σελαχεντίν Ντεμιτράς, δήλωσε πως «θα σταματήσουμε το νομοσχέδιο στους δρόμους», το χαρακτήρισε επικίνδυνο και υποστήριξε ότι μπορεί να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κουρδικό. Οξύνοντας την αντιπαράθεση, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «αν λένε (οι Κούρδοι) ότι θα μετατρέψουν τις πόλεις μας σε ποταμό αίματος, τότε ο Ντεμιτράς θα είναι υπεύθυνος».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας