Εντείνεται η ανησυχία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το βράδυ της Παρασκευής.
Η καγκελάριος της Γερμανίας τηλεφώνησε χθες (Δευτέρα) στον πρόεδρο της Τουρκίας και του επισήμανε ότι εάν επανέλθει σε ισχύ η ποινή του θανάτου αυτό θα σημάνει το τέλος κάθε προοπτικής εισδοχής της χώρας του στην Ε.Ε.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι το κύμα συλλήψεων και απομακρύνσεων στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης στην Τουρκία προκαλούν «έντονη ανησυχία» στο Βερολίνο, ενώ κάλεσε εκ νέου τον Ερντογάν να σεβαστεί το κράτος του δικαίου.
Ωστόσο, ο Ερντογάν δήλωσε χθες στο CNN ότι ο τουρκικός λαός επιθυμεί την επιβολή της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε στη χώρα πριν από μία και πλέον δεκαετία.
«Οι πολίτες στους δρόμους το ζήτησαν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Έχουν τη γνώμη ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να εκτελεστούν. Γιατί θα πρέπει να τους κρατάω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια; Αυτό λένε οι πολίτες».
Το αίτημα του λαού θα εξεταστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και «αν το εγκρίνει, θα το υπογράψω», είπε.
Το ζήτημα της θανατικής ποινής
Μεγάλη συζήτηση και αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει για το ίδιο θέμα και εντός της τουρκικής επικράτειας.
Παρότι φαίνεται πως στην τουρκική κυβέρνηση δεν υπάρχει κοινή γραμμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι διατεθειμένα να στηρίξουν το μέτρο.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ανέφερε πως η απάντηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και πως οι συνωμότες και εκείνοι που τους βοήθησαν πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Στην ανακοίνωσή του το CHP αναφέρει επίσης πως οι στρατιωτικοί δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται εχθροί.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Αϊχάν Μπιλγκέν, δήλωσε στο Reuters πως το κόμμα δεν θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση υποβληθεί στο Κοινοβούλιο για επαναφορά της θανατικής ποινής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Όχι, δεν θα στηρίξουμε» μια τέτοια πρόταση, είπε ο Μπιλγκέν, ο οποίος πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση οι νέοι νόμοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναδρομικά και πως είναι ευθύνη των πολιτικών να το γνωστοποιήσουν αυτό στον λαό.
«Κατάλογος συλλήψεων»
Στο μεταξύ, δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία έκανε και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
Όπως είπε, η ταχύτητα με την οποία συνελήφθησαν δικαστές και άλλοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων.
«Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι υπάρχουν, το οποίο δείχνει ότι ήταν έτοιμο και προς χρήσιν σε κάποιο στάδιο», σημείωσε ο Χαν.
«Ανησυχώ πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν», πρόσθεσε.
Αντίδραση Τσαβούσογλου
Οι δηλώσεις του επιτρόπου της Ε.Ε. για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ότι η Τουρκία είχε ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο δικαστών και άλλων προσώπων που σκόπευε να συλλάβει πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter o Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε ότι πρόκειται για απαράδεκτες δηλώσεις και ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ούτε εκατοστό από τα επιτεύγματά της στους τομείς των πολιτικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας αλλά και στην επιβολή του νόμου και της τάξης.
Γράφοντας στα αγγλικά σημείωσε:
«Φαίνεται πως ο Χαν απέχει πολύ από το να κατανοεί απολύτως όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Η πρωταρχική μας προσδοκία από την Ε.Ε. και τους συμμάχους μας είναι να υποστηρίξουν τη δημοκρατική διαδικασία στην Τουρκία και να καταδικάσουν απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος».
«Ζητούμε την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης»
Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασε και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Ζητούμε την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και εμείς ως Ε.Ε. υπογραμμίζουμε τη σημασία του έχει η κυριαρχία του κράτους δικαίου στη χώρα», δήλωσε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά τησύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον Αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι στις Βρυξέλλες.
«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες γι' αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτές τις ώρες. Πρέπει να σεβαστούμε, να κάνουμε την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες», σημείωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε.
Το ανακοινωθέν των 28: «Ξεκάθαρη απόρριψη της ποινής του θανάτου»
Με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, καλούν τις τουρκικές αρχές, αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Όλοι πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί περαιτέρω βία, να προστατευθούν ζωές και να αποκατασταθεί η ηρεμία», τονίζουν.
«Η Ε.Ε. καλεί σε πλήρη τήρηση της τουρκικής συνταγματικής τάξης και τονίζει τη σημασία να επικρατήσει η τάξη», συμπληρώνουν.
«Είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός όλων των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, περιλαμβανομένων της εκλεγμένης κυβέρνησης και της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης».
Ωστόσο τονίζουν ότι «η ξεκάθαρη απόρριψη της ποινής του θανάτου είναι ουσιώδες στοιχείο» στους όρους που θέτει η Ε.Ε. για να γίνει μια χώρα κράτος-μέλος της.
Επέστησε την προσοχή της Τουρκίας
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική κυβέρνηση επέστησε την προσοχή της Τουρκίας να μην υπερβεί τα εσκαμμένα καθώς οδηγεί ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπαίτιους της απόπειρας πραξικοπήματος της Παρασκευής.
Η Ουάσινγκτον επισήμανε ότι η Άγκυρα δεν έχει προς το παρόν υποβάλει επίσημο αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορούν οι τουρκικές αρχές ότι οργάνωσε το πραξικόπημα.
Ευρείας κλίμακας εκστρατεία εκκαθαρίσεων
Στη γειτονική χώρα οι τουρκικές αρχές κάνουν λόγο για 7.543 στρατιωτικούς και αστυνομικούς που έχουν τεθεί υπό κράτηση, αλλά και σχεδόν 9.000 αστυνομικούς, στρατοχωροφύλακες και δημόσιους λειτουργούς που απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, εξελίξεις που δίνουν την εντύπωση ευρείας κλίμακας εκστρατείας εκκαθαρίσεων στον κρατικό μηχανισμό.
Με την κατηγορία ότι έχουν διασυνδέσεις με το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν, το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έθεσε σε διαθεσιμότητα περίπου 1.500 υπαλλήλους του.
Τέλος, περιορισμοί και προϋποθέσεις για την έξοδο από τη χώρα επιβλήθηκαν στην Τουρκία σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Απαγορεύεται η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε όλους τους πολίτες της χώρας επιβάλλεται να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.
Το Live με όλες τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη Δευτέρα (18/07).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας