Η Κομισιόν ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία των κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τα υπερβολικά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους το 2014 και 2015, διαδικασία που μπορεί να καταλήξει στην επιβολή προστίμων στις δύο χώρες πριν τα τέλη του Ιουλίου.
Αμφότερες οι χώρες παρουσίασαν ελλείμματα μεγαλύτερα του 3%, που προβλέπει το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ε.Ε. και σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν απέτυχαν να το διορθώσουν αρκετά γρήγορα. Αυτό πυροδότησε και την έναρξη της διαδικασίας που μπορεί να περιπλέξει κι άλλο και τη δημοσιονομική και την πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες (ή μπορεί και να μην την περιπλέξει): οι κυρώσεις δεν έχουν ποτέ εφαρμοστεί μέχρι τώρα και δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα εφαρμοστούν κι αυτή τη φορά.
Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, ακόμα κι εάν τα πρόστιμα δεν επιβληθούν, μερικά ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για Iσπανία και Πορτογαλία πιθανότατα δεν θα χορηγηθούν για τουλάχιστον ένα χρόνο, στην περίπτωση που αρχίσουν οι κυρώσεις.
Ισπανία και Πορτογαλία μπορεί να γλιτώσουν την τιμωρία αλλά και την αναστολή της καταβολής των ευρωπαϊκών κονδυλίων, εάν αποδείξουν ότι οι κανόνες παραβιάστηκαν λόγω «εξαιρετικών οικονομικών συνθηκών». Εάν δεν το κάνουν και δεν προτείνουν διορθωτικά μέτρα, τότε μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα που να φτάνουν ως το 0,2% του ΑΕΠ.
Η απόφαση της Κομισιόν πιθανόν να πυροδοτήσει εκ νέου τη διαμάχη για τη δίκαιη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων στην Ε.Ε., δεδομένου ότι μεγαλύτερες χώρες την έχουν γλιτώσει στο παρελθόν. Χαρακτηριστική η κουβέντα που είπε τον Μάιο ο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι δόθηκε περιθώριο χρόνου στη Γαλλία, προκειμένου να συνεφέρει τον προϋπολογισμό της, μόνο και μόνο επειδή «είναι η Γαλλία».
Την απόφαση για το εάν θα κινηθεί η διαδικασία θα πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στις 12 Ιουλίου στην τακτική τους συνάντηση (ecofin), με βάση την πρόταση της Κομισιόν. Το Reuters εκτιμά ότι είναι απίθανο οι ΥΠΟΙΚ να αντιταχθούν στην πρόταση της Επιτροπής. Εφόσον την αποδεχθούν, η Κομισιόν θα πρέπει εντός 20 ημερών να προτείνει τις κυρώσεις. Επομένως, Ισπανία και Πορτογαλία, μέχρι τις 27 Ιουλίου θα έχουν λάβει τον λογαριασμό - δηλαδή, λίγο πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές της Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες έχουν περιθώριο 10 ημερών -μετά την έγκριση της πρότασης από τους υπουργούς Οικονομικών- για να αποδείξουν τις «εξαιρετικά οικονομικές συνθήκες» και να προτείνουν δημοσιονομικά μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Ισπανία είχε έλλειμμα 5,1% Ισπανία, ενώ η Πορτογαλία 4,4%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας