Ακόμη μια κρίσιμη εβδομάδα για το Ουκρανικό φαίνεται πως αρχίζει, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο πολιτικά μηνύματα κι ενώ στήνεται ένα «γαϊτανάκι» αλληλένδετων εξελίξεων με τις ποικίλες πτυχές της κρίσης. Στα «σκαριά», για παράδειγμα, βρίσκεται ένας νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων την Τρίτη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, τον οποίο προανήγγειλε ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, με στόχο την κατάρτιση ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας που υιοθετήθηκε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές -αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε- στις 5 Σεπτεμβρίου.
Προφανώς όχι τυχαία, την ίδια ημέρα αρχίζει η νέα αποστολή κλιμακίου του ΔΝΤ στο Κίεβο, με κύριο θέμα στην ατζέντα την αποδέσμευση της τρίτης δόσης του δανείου, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η ασθμαίνουσα ουκρανική οικονομία να κρατηθεί ζωντανή στον «αναπνευστήρα». Εχοντας ήδη «καθαρίσει» με το ζήτημα της «πολιτικής σταθερότητας» μετά τον διορισμό τριών αλλοδαπών τεχνοκρατών στα πιο νευραλγικά πόστα της νέας κυβέρνησης -με πιο κραυγαλέα περίπτωση αυτή της εξ Αμερικής (!) νέας υπουργού Οικονομικών Ναταλία Γιαρέσκο- κομβικό σημείο για τους ξένους δανειστές παραμένει τώρα η επίλυση της κρίσης στα ανατολικά, τυχόν παράταση της οποίας έχουν προειδοποιήσει ότι θα «φουσκώσει» τουλάχιστον κατά 19 δισ. δολάρια τις εγχώριες δανειακές ανάγκες.
Προκαταβολή στην Gazprom
Μέσα σε αυτή τη συγκυρία η ουκρανική κρατική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz έτεινε νέο «κλάδο ελαίας» στη ρωσική Gazprom, καταβάλλοντας 378,22 εκατ. δολάρια ως προκαταβολή για την αγορά φυσικού αερίου. Κίνηση που πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για επανάληψη -ίσως από σήμερα κιόλας- των παραδόσεων στο Κίεβο, για πρώτη φορά από την κρίση του περασμένου Ιουνίου. Το μείζον ερώτημα παραμένει ωστόσο αναπάντητο: Μπαίνει επιτέλους λίγο «νερό» στο ουκρανικό «αυλάκι»; Τα μηνύματα τόσο από τη Δύση, όσο και από τη Μόσχα παραμένουν μπερδεμένα. Κάνοντας μια αιφνίδια στάση στο ταξίδι της επιστροφής του από το Καζακστάν, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ολιγόωρη, πλην σημαντική συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν το απόγευμα του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Βνούκοβο στη Μόσχα. Ηταν η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Δυτικός ηγέτης στη ρωσική πρωτεύουσα από την προσάρτηση της Κριμαίας, τον περασμένο Μάρτη.
Και, παρά τα... σύννεφα στις γαλλο-ρωσικές σχέσεις μετά το «πάγωμα» του αμυντικού συμβολαίου για την αγορά δύο γαλλικών Mistral από τη Μόσχα -για την τύχη του οποίου... επιμελώς δεν έγιναν δημόσιες δηλώσεις- το κλίμα ήταν μάλλον θετικό. «Ηθελα να στείλω ένα μήνυμα αποκλιμάκωσης, έχοντας στο πλευρό μου τον Ρώσο πρόεδρο» ανέφερε ο Ολάντ, τονίζοντας πως «η εκεχειρία που θα κηρυχθεί θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο». Κάτι που ευχήθηκε και ο Πούτιν... Ομως η προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης περνά πλέον από πολλές και δύσβατες ατραπούς, προειδοποίησε χθες με συνέντευξή της στην Die Welt η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. «Το γεγονός ότι η Ρωσία παραβίασε το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς συνέχεια» σημείωσε, υπεραμυνόμενη της μέχρι σήμερα τακτικής της.
Και απηχώντας λίγο-πολύ το τελευταίο, επίμαχο ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής για το Ουκρανικό, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ακολουθεί πλέον ξεκάθαρα μια πολιτική εκφοβισμού και εκβιασμού με την τακτική των «παγωμένων διενέξεων» σε βάρος ανατολικών γειτόνων της Ε.Ε. -«τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία, που έχουν υπογράψει συμφωνίες σύνδεσης»-, αλλά και έναντι «κάποιων χωρών των δυτικών Βαλκανίων» που -όπως η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε- «η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει υπό τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχό της».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας