Ο Ματέο Ρέντσι κατάφερε τελικά να περάσει τον νόμο για τη μεταρρύθμιση του εργασιακού, ο οποίος έχει προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση των ιταλικών συνδικάτων και των δυνάμεων της Αριστεράς. Με το οριστικό «ναι» της Γερουσίας περιορίζεται η δυνατότητα επαναπρόσληψης σε περίπτωση αβάσιμης απόλυσης. Ο εργοδότης θα υποχρεούται στο εξής να προσλάβει και πάλι τον εργαζόμενο που έχασε τη δουλειά του χωρίς εύλογη αιτία, μόνο αν η απόλυση αυτή οφείλεται σε αποδεδειγμένη διάκριση.
Για τις περιπτώσεις απολύσεων βάσει άδικων πειθαρχικών κυρώσεων ο νέος νόμος θα πρέπει να καθορίσει (μέσω διαταγμάτων που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο) σε ποιες περιπτώσεις ο δικαστής θα μπορεί να διατάσσει την επαναπρόσληψη και σε πότε θα αρκεί η χρηματική αποζημίωση. Για τις απολύσεις, τέλος, που οφείλονται σε οικονομικές δυσκολίες των επιχειρήσεων, η δυνατότητα επιστροφής στη θέση εργασίας μέσω δικαστικής προσφυγής αποκλείεται ρητά. Ο Ρέντσι από τη μία παραδέχεται δημόσια ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν ήταν πρωτεύουσας σημασίας, αλλά από την άλλη τονίζει ότι «με τον τρόπο αυτό θα σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη».
Τα συνδικάτα βέβαια έχουν εντελώς διαφορετική άποψη. Θεωρούν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει τα βασικά σημεία της ατζέντας της ένωσης βιομηχάνων, την οποία έχει επιλέξει και ως κύριο συνομιλητή. Η όλη τακτική του Ρέντσι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ποθητή αύξηση της απασχόλησης, ενώ και για το 2015 οι διεθνείς προβλέψεις κάνουν λόγω για πλήρη οικονομική αποτελμάτωση.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός όμως επιμένει στη λογική των «μεταρρυθμίσεων», ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να λάβει ως αντάλλαγμα από την Ευρώπη μια ουσιαστικότερη ελαστικότητα σε ό,τι αφορά την όλη πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για τις 12 Δεκεμβρίου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Uil και Cgil ετοιμάζουν πανεθνική κινητοποίηση και απεργία κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Ρέντσι, με αίτημα να μετατραπεί το θέμα της εργασίας σε κύρια δράση της κυβερνητικής συμμαχίας και να σταματήσει η περιστολή των δικαιωμάτων που οι εργαζόμενοι εξασφάλισαν τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Στο μεταξύ όμως οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η πολιτική σε μεγάλο βαθμό έχει διαφορετικές προτεραιότητες. Οι αποκαλύψεις σχετικά με τη λεγόμενη «μαφία της Ρώμης» συνεχίζονται. Με τις τριάντα εφτά συλλήψεις και τις εκατό κλήσεις σε απολογία των περασμένων ημερών αποδεικνύεται ότι είχε δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές λόμπι παράνομων συμφερόντων με πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης (κυρίως δεξιούς και ακροδεξιούς, αλλά όχι μόνο), επιχειρηματίες και εκφραστές του υποκόσμου. «Εγκληματικές δράσεις με μαφιόζικη μέθοδο» οι οποίες εκμεταλλεύονταν ακόμη και τα κονδύλια για τη στήριξη των καταυλισμών των Τσιγγάνων και για τα κέντρα παραμονής μεταναστών. Ο νέος δήμαρχος της Ρώμης, Ινιάτσιο Μαρίνο, αντιστάθηκε σε όλο το σάπιο σύστημα, διέταξε ελέγχους στις εργολαβίες και η ζωή του σήμερα -σύμφωνα με τον ίδιο τον νομάρχη της ιταλικής πρωτεύουσας- απειλείται σοβαρά.
Μέσα σε ένα κλίμα έντονης απαξίωσης της πολιτικής η ιταλική Βουλή και η Γερουσία θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα παραιτηθεί στις 5 Ιανουαρίου και μετά λίγες ημέρες θα αρχίσουν οι σχετικές ψηφοφορίες. Προς το παρόν σχολιαστές και πολιτικοί παράγοντες επιμένουν ότι «ήρθε η ώρα να εκλεγεί γυναίκα». Ξέρουμε καλά όμως ότι όλα αυτά, ένα μήνα πριν από την έναρξη της όλης διαδικασίας ακούγονται πολύ σχετικά, αν όχι και παραπλανητικά. Οι περισσότεροι Ιταλοί, απογοητευμένοι έως και άναυδοι μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για σκάνδαλα με άρωμα μαφίας, θα παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία από τεράστια «απόσταση ασφαλείας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας