Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
zelenski-trump
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην επεισοδιακή συνάντηση που είχαν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, στα τέλη Φεβρουαρίου | AP Photo/ Mystyslav Chernov

Ένα βήμα πιο κοντά η Ουκρανία στην παράδοση του ορυκτού της πλούτου στις ΗΠΑ

Τι είναι το «μνημόνιο προθέσεων» που υπέγραψε το Κίεβο.

Η γερή «μπίζνα» του Αμερικανού προέδρου με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας παίρνει «σάρκα και οστά», καθώς Κίεβο και Ουάσιγκτον υπέγραψαν μνημόνιο προθέσεων ως προς την επίτευξη της συμφωνίας που επεδίωκε καιρό ο Τραμπ.

Στην ανακοίνωση, η Γιούλια Σβιρυντένκο, υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, τόνισε ότι το μνημόνιο ανοίγει τον δρόμο για μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης που θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τελική συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η Γιούλια Σβιρυντένκο ανακοίνωσε την υπογραφή του μνημονίου προθέσεων για τα ορυκτά, αλλά δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες μέσα από το “Χ”. Η ανάρτησή της περιλάμβανε φωτογραφίες της ίδιας και του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, οι οποίοι υπέγραψαν ξεχωριστά.

«Είμαστε χαρούμενοι να ανακοινώσουμε την υπογραφή, με τους Αμερικανούς εταίρους μας, ενός προσχεδίου συμφωνίας, που ανοίγει τον δρόμο για μια Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας και την ίδρυση του Επενδυτικού Ταμείου για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας», έγραψε η Σβιρυντένκο.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτυακής κλήσης με τον Μπέσεντ, ο οποίος δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας εξακολουθούν να συζητούνται.

«Είναι ουσιαστικά αυτό που συμφωνήσαμε προηγουμένως. Όταν ο πρόεδρος [Βολοντίμιρ Ζελένσκι] ήταν εδώ, είχαμε ένα μνημόνιο κατανόησης. Προχωρήσαμε κατευθείαν στη μεγάλη συμφωνία, και νομίζω ότι είναι μια συμφωνία 80 σελίδων και αυτή θα υπογράψουμε», είπε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης υπαινίχθηκε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την Ιταλίδα ηγέτη Τζόρτζια Μελόνι.

«Έχουμε μια συμφωνία για τα ορυκτά, την οποία υποθέτω ότι θα υπογραφεί την Πέμπτη… την επόμενη Πέμπτη. Σύντομα. Και υποθέτω ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία. Θα δούμε. Αλλά έχουμε μια συμφωνία για αυτό», είπε.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η κίνηση αυτή είναι ένα βήμα προς μια συμφωνία που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να αποκτήσουν πρόσβαση στα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας, καθώς και στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ένα βήμα πιο κοντά η Ουκρανία στην παράδοση του ορυκτού της πλούτου στις ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας