Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ουκρανία Σούμι
Νεκροί και τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Σούμι | (Ukrainian Emergency Service via AP)

Ξεπέρασαν τους 30 οι νεκροί από ρωσικό χτύπημα στην πόλη Σούμι

Η πιο αιματηρή στιγμή του πολέμου μέσα στο 2025.

Σοκ και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ρωσικό χτύπημα με βαλλιστικούς πυραύλους στην πόλη Σούμι της βόρειας Ουκρανίας, με τον τραγικό απολογισμό να καταγράφει μέχρι στιγμής 32 νεκρούς και περισσότερους από 80 τραυματίες.

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύνεκρα χτυπήματα από την έναρξη του πολέμου το 2022 και το πιο θανατηφόρο για το 2025, με τους πυραύλους να πέφτουν στο κέντρο της πόλης την ώρα που αρκετοί άνθρωποι πήγαιναν στις εκκλησίες.

Χάος και πτώματα στους δρόμους της πόλης Σούμι | (AP Photo)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε την επίθεση, ενώ κάλεσε για μία σκληρή διεθνή αντίδραση κατά της Μόσχας.

«Μόνο παλιάνθρωποι μπορούν να δράσουν με αυτό τον τρόπο, αφαιρώντας τη ζωή καθημερινών ανθρώπων, ανέφερε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με ένα ανατριχιαστικό βίντεο με πτώματα στο έδαφος, ένα κατεστραμμένο λεωφορείο και καμένα αυτοκίνητα στη μέση ενός κεντρικού δρόμου.

Την επίθεση καταδίκασε μέσω Χ ο Γάλλος πρόεδρος με τον Εμανουέλ Μακρόν να τονίζει «ο καθένας γνωρίζει ότι η Ρωσία μόνη της επιθυμεί αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία μόνη της επιθυμεί να συνεχίσει με τον πόλεμο, δείχνοντας την περιφρόνηση της για την ανθρώπινη ζωή, το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ».

Εικόνα καταστροφής στην ουκρανική πόλη μετά τη ρωσική επίθεση | (AP Photo/str)

Αντίδραση σημειώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική, Κάγια Κάλας, να υπογραμμίζει «σπαρακτικές οι σκηνές από το Σούμι σήμερα το πρωί, καθώς οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για την Κυριακή των Βαΐων μόνο και μόνο για να συναντήσουν ρωσικούς πυραύλους. Φρικτό παράδειγμα της εντατικοποίησης των επιθέσεων από τη Ρωσία, ενώ η Ουκρανία έχει αποδεχτεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Οι σκέψεις μου είναι με τον ουκρανικό λαό σήμερα».

Εφιαλτικές εικόνες με νεκρούς αμάχους στην πόλη Σούμι | (AP Photo/str)

Η πόλη Σούμι βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία και αποτελεί σημαντικό σημείο στρατιωτικό κόμβο για την Ουκρανία. Η Μόσχα δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη για το αιματηρό περιστατικό.

Διπλωματία, απαιτήσεις και πιέσεις

Όλα αυτά έρχονται την ώρα που ρεπορτάζ καταγράφουν την ενόχληση του Κιέβου για τις τελευταίες απαιτήσεις που φέρεται να προβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και τις διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογράμμισε μέσω της κρατικής τηλεόρασης «όλα εξελίσσονται πολύ καλά. Είναι γεγονός ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων από το μηδέν είναι μία πολύ δύσκολη αποστολή που απαιτεί εντατικές διπλωματικές κι άλλες προσπάθειες».

Η Μόσχα, εξάλλου, κατηγόρησε το Κίεβο για νέες επιθέσεις κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων το Σάββατο, κάνοντας ξανά λόγο για παραβίαση της συμφωνίας παύσης πυρός κατά υποδομών ενέργειας.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν να πάρουν τον έλεγχο κρίσιμου αγωγού εντός της Ουκρανίας, από τον οποίο περνούσε ρωσικό φυσικό αέριο, με τον αξιωματούχο να κάνει λόγο για μπούλινγκ και αποικοκρατικού τύπου αξιώσεις.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν για τη συμφωνία σχετικά με τις πολύτιμες γαίες, με το Reuters να επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει αρκετά δύσκολες, καθώς το τελευταίο αμερικανικό προσχέδιο είναι ακόμη πιο μαξιμαλιστικό από την αρχική εκδοχή του Φεβρουαρίου.

Η τελευταία απαίτηση αφορά τον έλεγχο σημαντικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος περνάει από την πόλη Σούτζα στη δυτική Ρωσία και φτάνει μέσω Ουκρανίας στα σύνορα με την Ε.Ε. και τη Σλοβακία. Ο αγωγός έχει κατασκευαστεί την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και αποτελεί πολύτιμη υποδομή και τεράστιας σημασίας ενεργειακή οδό.

Ο Βολοντίμιρ Λάντα, επικεφαλής στο κέντρο οικονομικής στρατηγικής, ένα think tank του Κιέβου, σημειώνει πως οι Αμερικανοί προσπαθούν να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν.

Η συζήτηση για τα πολύτιμα ορυκτά της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο όταν ο Ζελένσκι πρότεινε συνεκμετάλλευση με στόχο να «δελεάσει» την νέα κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να προμηθεύσει όπλα στη χώρα του, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προς το παρόν αρνηθεί να δώσει εγγυήσεις ασφάλειας ή στρατιωτική βοήθεια, απαιτώντας, παράλληλα τις σπάνιες γαίες της χώρας. 

Την περασμένη Πέμπτη ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε έτοιμος για συμφωνία που θα εκσυγχρονίσει τη χώρα του, αλλά επέμεινε στο 50 – 50 όσον αφορά τη μοιρασιά από τα κέρδη σημειώνοντας «υπερασπίζομαι ότι ανήκει στην Ουκρανία, αυτό είναι το σωστό».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξεπέρασαν τους 30 οι νεκροί από ρωσικό χτύπημα στην πόλη Σούμι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας