«Η Γερμανία μπήκε ξανά στις ράγες». Με αυτή τη βαρύγδουπη δήλωση που είχε κύριο αποδέκτη τον Ντόναλντ Τραμπ, ο μελλοντικός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) την προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων για μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».
«Ευθύνη για τη Γερμανία» βαφτίστηκε το 146 σελίδων κείμενο, μια συντηρητική και ξενοφοβική ατζέντα που θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την κομματική βάση του SPD και από το συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού CDU ώστε ο 69χρονος Μερτς να στεφθεί καγκελάριος στις αρχές Μαΐου. Αυτή η «ευθύνη», πιστή στις προεκλογικές υποσχέσεις των νικητών, αλλά και στο πνεύμα που κυριάρχησε στην πρόσφατη διαδικασία στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Βουλή, για τη χαλάρωση του «φρένου του χρέους», δίνει μεγάλη έμφαση στην άμυνα, την ασφάλεια και το μεταναστευτικό, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την κοινωνική πολιτική.
Οπως ακριβώς θα περίμενε κανείς από ένα δεξιό κι ένα μεταλλαγμένο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Ο Μερτς έκανε λόγο για ένα «ισχυρό πρόγραμμα» που θα στείλει «ξεκάθαρο μήνυμα» τόσο στους Γερμανούς όσο και στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Γερμανία πρόκειται να αποκτήσει μια «ισχυρή και ικανή κυβέρνηση». Αναφέρθηκε στις μεγαλύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις, στον πόλεμο στην Ουκρανία τον οποίο, όπως είπε, «ο Πούτιν δεν δείχνει σημάδια θέλησης να τελειώσει», αλλά και στις «νέες αναταράξεις» που δημιουργεί η πολιτική των δασμών που επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ.
Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα στοχεύσει σε ζητήματα που ευνόησαν την άνοδο του ακροδεξιού AfD, χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα του Φεβρουαρίου «προειδοποιητικό καμπανάκι». Φαίνεται, βέβαια, όπως έχει παρατηρηθεί και αλλού στην Ευρώπη, ότι ο προσεχής μεγάλος συνασπισμός θα επιχειρήσει να απωθήσει την άκρα Δεξιά μοιάζοντάς της όλο και περισσότερο.
Απελάσεις, ασφάλεια και οικονομία
Ο Μερτς ανακοίνωσε «νέα πορεία» στο μεταναστευτικό με αυστηρότερες πολιτικές που θα έχουν στόχο «να βάλουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση» με την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν το άσυλο και την απέλασή όλων όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Είπε επίσης ότι θα ανασταλούν οι κανονισμοί για τις οικογενειακές επανενώσεις και θα αυξηθεί η λίστα με τις «ασφαλείς χώρες επιστροφής», ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο αυστηροποίησης της διαδικασίας για την απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητας.
Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διαχείριση εθνικών κρίσεων, το οποίο θα εδρεύει στο γραφείο του καγκελάριου, και υποσχέθηκε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Σημειωτέον ότι στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας αναγράφεται ότι «η ασφάλεια της Γερμανίας αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες απειλές μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», αναφέροντας ως σημαντικότερη απειλή τη Ρωσία. Τονίζεται επίσης ότι η δέσμευση του Βερολίνου απέναντι στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. παραμένει «ακλόνητη» και ότι η σχέση με τις ΗΠΑ «παραμένει θεμελιώδους σημασίας».
Ντοκουμέντο αδιαφορίας
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Μερτς υποσχέθηκε ενίσχυση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ανακοίνωσε μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες κατά μία μονάδα και μείωση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας «στο ελάχιστο ευρωπαϊκό επίπεδο». Μείωση θα γίνει και στους φόρους για τα μικρομεσαία εισοδήματα ενώ θα καταργηθεί το «επίδομα του πολίτη», το οποίο θα αντικατασταθεί από μια «βασική ασφάλεια για όσους αναζητούν εργασία».
Στο ίδιο πνεύμα, οι άνεργοι θα πρέπει να αναζητούν ενεργά εργασία και σε αντίθετη περίπτωση θα χάνουν τα προνοιακά οφέλη τους. Η αντιπολίτευση, όπως ήταν επόμενο, στηλίτευσε το κυβερνητικό μανιφέστο. «Πράξη υποταγής» του Μερτς στις απαιτήσεις του SPD, το χαρακτήρισε η Αλίς Βάιντελ, αρχηγός της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Φραντσίσκα Μπράντνερ, μίλησε για «μεγάλη απογοήτευση».
Η πιο σκληρή κριτική ήρθε από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). H συμπρόεδρός του, Ινες Σβέρντερ, αποκάλεσε το κείμενο της κυβερνητικής συμφωνίας «ντοκουμέντο της αδιαφορίας.
Αδιαφορίας απέναντι στους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους και στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: την κοινωνική συνοχή, τα εξωφρενικά ενοίκια και τις ολοένα ακριβότερες τιμές, την καταστροφή του πλανήτη και τις διεθνείς κρίσεις».
Ανησυχητική πρωτιά του AfD
Κι ενώ κανονικά η χθεσινή μέρα θα ανήκε αποκλειστικά στον Μερτς και τον προσεχή «μεγάλο συνασπισμό», η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα λίγο πριν από τη συνέντευξη Tύπου προκαλεί ρίγη ανατριχίλας στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό και όχι μόνο. Για πρώτη φορά στα χρονικά, το AfD καταγράφεται δημοσκοπικά πρώτο στην πρόθεση ψήφου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές το κόμμα της άκρας Δεξιάς θα ερχόταν πρώτο με 25%, μία μονάδα πάνω από τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) που έρχονται δεύτεροι με 24%. Τρίτοι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 15%, ενώ στην τέταρτη θέση ισοψηφούν οι Πράσινοι και η Αριστερά με 11%. Η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ λαμβάνει 5%, ακριβώς το όριο εισόδου στη Βουλή, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες φαίνεται να μένουν πάλι εκτός Βουλής με 4%. Ανησυχητικό προμήνυμα, όσο και πρόκληση για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που κατά τον ίδιο τον Μερτς έχει στόχο να ανακόψει την Ακροδεξιά. Ενδιαφέρον θα έχουν οι δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας