Ηταν μια προαναγγελθείσα πρόκληση. Ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά το ταξίδι του τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, μια χώρα που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), και τους εναγκαλισμούς του με τον σύμμαχο Ντόναλντ Τραμπ που οραματίζεται να φτιάξει μια Ριβιέρα σε μια Γάζα χωρίς Παλαιστινίους, χθες πάτησε το πόδι του σε ευρωπαϊκό έδαφος για πρώτη φορά μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε για αυτόν το ΔΠΔ. Σε ασφαλές έδαφος, ουγγρικό, εκεί όπου κάνει κουμάντο ένας ακροδεξιός ομοϊδεάτης του, ο Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος χθες ακριβώς, ημέρα της προκλητικής επίσκεψης, ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας του από το ΔΠΔ. Το επιχείρημά του ήταν ότι το δικαστήριο έχει «πολιτικοποιηθεί» και ότι η απόφασή του να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό το απέδειξε ξεκάθαρα.
«Σ’ ευχαριστώ Βίκτορ», είπε ο Νετανιάχου στο πλαίσιο μιας συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Ούγγρο ομόλογό του στην οποία όμως απαγόρευσαν πολύ «δημοκρατικά» τις ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Ο Νετανιάχου εξήρε τη «γενναία» απόφαση της Ουγγαρίας και πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να υψώσουμε το ανάστημά μας σε αυτόν τον διεφθαρμένο οργανισμό». Το αποκορύφωμα ίσως της ομιλίας του ήταν όταν είπε ότι Ισραήλ και Ουγγαρία «διεξάγουν παρόμοιο αγώνα για το μέλλον του κοινού πολιτισμού μας, του ιουδαιοχριστιανικού πολιτισμού».
Το ΔΠΔ επέκρινε την απόφαση της Ουγγαρίας να μην εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου. «Το δικαστήριο υπενθυμίζει στην Ουγγαρία ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωσή της να συνεργάζεται μαζί του», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΠΔ Φάντι Ελ Αμπντάλα. Σε ανάλογο πνεύμα, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμ, στη χώρα του οποίου εδρεύει το ΔΠΔ, δήλωσε χθες στις παρυφές της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι για όσο η Ουγγαρία παραμένει μέλος του οργανισμού, «υποχρεούται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο δικαστήριο».
Η ανακοίνωση του Ορμπαν πάντως δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Αμέσως μόλις εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου είχε χαρακτηρίσει την απόφαση «ξεδιάντροπη» και είχε προσκαλέσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να επισκεφθεί άφοβα την Ουγγαρία. Τον Φεβρουάριο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις κατά του γενικού εισαγγελέα του, Καρίμ Χαν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «ήρθε η ώρα για την Ουγγαρία να επανεξετάσει τι κάνει σε έναν διεθνή οργανισμό που τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις». Επιπροσθέτως, η Ουγγαρία υπέγραψε την ιδρυτική του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συνθήκη το 1999, την επικύρωσε το 2001, αλλά η συμμετοχή της στο ΔΠΔ δεν έγινε ποτέ νόμος του κράτους.
Και άλλοι πρόθυμοι οικοδεσπότες
Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι μόνο ο ακροδεξιός Βίκτορ Ορμπαν που αψηφά την απόφαση του ΔΠΔ σχετικά με τον Νετανιάχου. Και άλλοι, περισσότερο «δημοκράτες» επιχειρούν να κάνουν το ίδιο. Ο προσεχής καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς έχει πει ότι ο Νετανιάχου μπορεί να επισκεφθεί τη χώρα του χωρίς να ανησυχεί ότι θα συλληφθεί. Η Πολωνία έχει ανακοινώσει ότι θα αναζητήσει τρόπους για μια επίσκεψη χωρίς συνέπειες. Ο Μακρόν στη Γαλλία «στρίβει διά του αρραβώνος», ισχυριζόμενος ότι ο Νετανιάχου έχει ασυλία από το ένταλμα από τη στιγμή που το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.
Για επίλογο, ας δούμε τα πρόσφατα επιτεύγματα του «ιουδαιοχριστιανικού πολιτισμού» στη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά, πάνω από 50.500 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί από τον Οκτώβριο του 2023. Από αυτούς, τουλάχιστον 1.163 έχουν σκοτωθεί από τις 18 Μαρτίου, αφότου το Ισραήλ παραβίασε την εκεχειρία και ξεκίνησε πάλι τους βομβαρδισμούς. Μόνο χθες το Ισραήλ δολοφόνησε τουλάχιστον 31 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 100 βομβαρδίζοντας σχολείο στη Βόρεια Γάζα όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι. Επίσης, η γενοκτονία στη Γάζα φαίνεται πως έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη «κρίση ορφανών» στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, όπως σημείωνε χθες ρεπορτάζ του Al Jazeera. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, περίπου 56.000 παιδιά στη Γάζα έχουν μείνει ορφανά. Συγκεκριμένα, 39.384 παιδιά έχουν χάσει τον έναν από τους δύο γονείς τους και 17.000 έχουν χάσει και τους δύο. Ολα καλά και «ιουδαιοχριστιανικά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας