Εκεί που τους πονάει πιο πολύ, στους τεχνολογικούς κολοσσούς και στο εμπόριο, πρόκειται να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ η Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια ώρα που οι ειδικοί της Κομισιόν αναλύουν τις λεπτομέρειες του «πακέτου Τραμπ» για να μετρήσουν επιπτώσεις και συνέπειες και τα περιθώρια ελιγμών, οι Βρυξέλλες έχουν να δώσουν μια παλιά, αλλά πολύ σημαντική μάχη: αυτή της ενότητας...
Και αυτό γιατί ήδη οι πρωτεύουσες έχουν ξεκινήσει να κινούνται... αυτόνομα. Η Μελόνι της Ιταλίας ζητά διαπραγματεύσεις, η Γερμανία εκτιμά ότι ο Τραμπ θα υποχωρήσει, ο Σάντσεθ της Ισπανίας ανακοινώνει σχέδιο 14,1 δισ. ευρώ για την ισπανική οικονομία, ενώ η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπαν κατηγορεί την Κομισιόν για αποτυχία.
Μέσα σε όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει την αντεπίθεσή της, παρ’ όλο που η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν έτεινε ξανά χέρι συνεργασίας στον Ντόναλντ Τραμπ. «Συμφωνώ με τον πρόεδρο Τραμπ ότι άλλοι επωφελούνται αθέμιτα από τους ισχύοντες κανόνες και είμαι έτοιμη να στηρίξω κάθε προσπάθεια, ώστε να καταστεί το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα κατάλληλο για την πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας», είπε η πρόεδρος.
«Αλλά θέλω επίσης να είμαι σαφής: η επιβολή δασμών, ως πρώτη και τελευταία λύση, δεν θα διορθώσει αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό, εξαρχής, ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αρθούν τυχόν εναπομείναντα εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Ηδη οριστικοποιούμε μια πρώτη δέσμη αντιμέτρων ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα.
»Και τώρα προετοιμάζουμε περαιτέρω αντίμετρα, ώστε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και τις επιχειρήσεις μας σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε. «Θα παρακολουθούμε επίσης προσεκτικά τις έμμεσες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αυτοί οι δασμοί, επειδή δεν μπορούμε να απορροφήσουμε την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ούτε θα δεχτούμε το ντάμπινγκ στην αγορά μας», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, οι δασμοί θα πλήξουν οριζόντια όλη την οικονομία και δημιουργούνται προϋποθέσεις ύφεσης. Μεγάλη χαμένη θα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά θα πληγούν και άλλοι εξαγωγικοί τομείς. Οι χώρες που αναμένεται να είναι πιο «ευάλωτες» είναι οι Γερμανία, Ιταλία και Ιρλανδία. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες συζητείται έντονα το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν συμπεριέλαβε στους δασμούς τη φαρμακοβιομηχανία.
«Τα φαρμακευτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, απαιτείται διεθνώς να προστατεύονται από τις τιμές προς όφελος των ασθενών. Επομένως, μια τεράστια αύξηση της τιμής δεν είναι εύκολα δυνατή. Ενας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι οι ΗΠΑ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εισαγωγές. Ταυτόχρονα, πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες είναι αμερικανικές», εξήγησε ο Ντέιβιντ Γκέριγνκ, από την Ομοσπονδία Βελγικών Φαρμακευτικών εταιρειών στο Euronews.
«Νιώσαμε ανακούφιση που δεν υποστήκαμε κυρώσεις, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, οπότε παραμένουμε σε εγρήγορση και ζητάμε επίσης δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας».
Αίσθηση τέλος έχει προκαλέσει και η ένταξη στη λίστα των κυρώσεων του αμερικανικού προέδρου δύο νησιών δίπλα στην Αυστραλία. Τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ, μια εξωτερική επικράτεια της Αυστραλίας, αλλά και το Γιαν Μάγεν, μια νορβηγική επικράτεια στον Αρκτικό Ωκεανό, δεν γλίτωσαν τον εμπορικό πόλεμο. Μόνο που αυτά τα νησιά είναι ακατοίκητα από ανθρώπους – μόνο πιγκουίνοι ζουν εκεί! Εξ ου και οι πιγκουίνοι παντού στα memes είναι κατά του Τραμπ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας