Βιέννη
Ως «μεγάλο σοσιαλδημοκράτη, που συνέχισε την πολιτική ουδετερότητας του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο διεθνές κύρος της Αυστρίας», εξήρε ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Αντρέας Μπάμπλερ την προσωπικότητα του Έρβιν Λαντς, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 χρόνων, έχοντας ο ίδιος υπάρξει στο παρελθόν για ένδεκα χρόνια υπουργός, αλλά και ο στενότερος συνεργάτης του Κράισκι.
Ο εκλιπών Αυστριακός πολιτικός εργάστηκε για τη διεθνή ειρήνη και για τον διάλογο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μεταξύ άλλων ως πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ειρήνη από το 1989 έως το 2008.
Γεννημένος στις 17 Μαΐου 1930 στη Βιέννη ο Έρβιν Λαντς δραστηριοποιήθηκε αρχικά στη Σοσιαλιστική Νεολαία. Από το 1960 έως το 1966 ήταν μέλος στην τοπική Βουλή του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και από το 1966 έως το 1983 βουλευτής του Αυστριακού Κοινοβουλίου. Διετέλεσε υπουργός Συγκοινωνιών και υπουργός Εσωτερικών στις κυβερνήσεις (1970-1983) Κράισκι και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του διαδόχου του, του Φρεντ Ζίνοβατς.
Στην εσωκομματική αναμέτρηση για την διεκδίκηση του Δήμου της Βιέννης ο θεωρούμενος ως εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας Έρβιν Λαντς είχε χάσει έναντι του μετέπειτα δημάρχου, Χέλμουτ Τσιλκ. Οι Αυστριακοί Σοσιαλιστές (μετονομάστηκαν Σοσιαλδημοκράτες στα τέλη της δεκαετίας του 1980) κυβερνούν τον δήμο της Βιέννης από το 1918, με εξαίρεση τη ναζιστική κατοχή (1938-1945).
Ο Έρβιν Λαντς - φίλος και τακτικός συνομιλητής του υπογράφοντα αυτές τις γραμμές - βρισκόταν επί δεκαετίες στο πλευρό του εμβληματικού Σοσιαλιστή καγκελάριου της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι (1911-1990), της σημαντικότερης προσωπικότητας του εικοστού αιώνα για τη χώρα του.
Κατά την δεκατριάχρονη διακυβέρνησή του (1970-1983, με απόλυτες πλειοψηφίες) ο Κράισκι αναμόρφωσε την Αυστρία κάνοντάς την μία σύγχρονη δημοκρατία με διεθνές κύρος, ένα πρότυπο κράτος πρόνοιας και δικαίου, με αμέριστη προτεραιότητα στην Υγεία και στην Παιδεία, έχοντας το Μεσανατολικό ως κεντρικό άξονα της εξωτερικής του πολιτικής, στο οποίο τον ακολουθούσε πιστά ο Έρβιν Λαντς.
Ο αντισυμβατικός καγκελάριος, θέτοντας πρότυπα ως διαμεσολαβητής στη Μέση Ανατολή, προσπάθησε να επιλύσει τη σύγκρουση του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους. Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα το παλαιστινιακό κράτος το 1980.
Ο ίδιος, για την αφοσίωσή του στον παλαιστινιακό λαό και τη συμπάθεια του προς αμφιλεγόμενα αραβικά κράτη είχε επικριθεί έντονα από την αυστριακή αντιπολίτευση και από το Ισραήλ, οι σχέσεις με το οποίο είχαν επιδεινωθεί αισθητά. Υπήρξε μια πολιτική εποχή παγετώνων μεταξύ 1977 και 1982 ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Βιέννη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας