Ενίσχυση του ρόλου της Europol και μεγαλύτερη πρόσβαση των διωκτικών αρχών σε δεδομένα πρότεινε χθες η Κομισιόν. Αφού ανακοίνωσε τη στρατηγική της για την άμυνα, ξεκίνησε να οργανώνει την ετοιμότητά της για το 2030 και ζήτησε από τους πολίτες να οργανώσουν το κιτ επιβίωσής τους για 74 ώρες, αυτή τη φορά, η Επιτροπή θέλησε να βάλει σε... τάξη και τις υβριδικές επιθέσεις.
Εν μέσω ανησυχιών ότι η Μόσχα και οι «ομοϊδεάτες» της -ένας όρος πολύ της μόδας στις Βρυξέλλες αυτή την εποχή- συνεργάζονται για να περιορίσουν την ευημερία των Ευρωπαίων εκ των έσω, η ομάδα της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τη νέα στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας «ProtectEU». Πρόκειται για ένα βαρύ τεχνολογικό αρχείο, με την εκτελεστική αντιπρόεδρο, Χένα Βίρκουνεν, και τον επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, να αναλαμβάνουν τα ηνία.
«Θα μετατρέψουμε τη Europol σε πραγματικό επιχειρησιακό αστυνομικό φορέα», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Οπως σημείωσε, η Europol χρειάζεται περισσότερους πόρους, καθώς το ισχύον πλαίσιο δεν της επιτρέπει να αντιμετωπίζει υβριδικές απειλές και πράξεις σαμποτάζ.
Η Europol έχει εδώ και καιρό ένα πρόβλημα με την τεχνολογία κρυπτογράφησης «από άκρο σε άκρο» (peer-to-peer), η οποία διατηρεί ιδιωτικά τα μηνύματα σε πλατφόρμες όπως το WhatsApp και το Signal.
Αυτή η κρυπτογράφηση είναι χρήσιμη, για παράδειγμα, για τους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ που κυκλοφορούσαν τα σχέδια επίθεσης μέσω του Signal χωρίς να ανησυχούν πολύ για κατασκόπους. Αλλά η Europol υποστηρίζει ότι βοηθά τους εμπόρους ναρκωτικών, τους τρομοκράτες και τους παιδεραστές να αποφύγουν τον εντοπισμό.
Europol, Frontex, Eurojust
Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, η Κομισιόν προτίθεται να καταθέσει σχετική νομοθετική πρόταση το 2026 για την αναβάθμιση της Europol. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ενίσχυση της Frontex, η μεταρρύθμιση της Eurojust και η υποστήριξη των κρατών-μελών για την προστασία κρίσιμων υποδομών, τόσο φυσικών όσο και ψηφιακών.
«Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα σε όλα», δήλωσε η Βίρκουνεν. «Οι αστυνομικές αρχές δεν διαθέτουν σήμερα τα απαραίτητα εργαλεία για την ψηφιακή εποχή», ανέφερε η αντιπρόεδρος, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια».
Ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων προσπάθησε να περάσει νομοθεσία που θα έδινε στην αστυνομία πρόσβαση σε αυτά τα μηνύματα, προς μεγάλη απογοήτευση των κυβερνήσεων της Ε.Ε. που προσανατολίζονται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Αλλες προτάσεις για να εφαρμοστούν οι αντιτρομοκρατικές εξουσίες σε εσωτερικά ζητήματα πυροδοτούν επίσης ορισμένες πρωτεύουσες.
«Θέλουν να οικοδομήσουν ένα αστυνομικό κράτος της Ε.Ε.», ανέφερε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης τον οποίο επικαλείται, χωρίς να τον κατονομάζει, η εφημερίδα Financial Times. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό.
Από τη συνοχή στους εξοπλισμούς
Χθες, η Κομισιόν προχώρησε ένα βήμα ακόμα, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε τα κονδύλια συνοχής να μπορούν να διατεθούν για την Αμυνα.
«Η σημερινή πρόταση θα επιτρέψει περαιτέρω στα κράτη-μέλη να χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα χρηματοδότηση συνοχής για την κατασκευή ανθεκτικών υποδομών για την προώθηση της στρατιωτικής κινητικότητας. Θα στηρίξει επίσης τις παραγωγικές ικανότητες των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στον τομέα της άμυνας σε όλες τις περιφέρειες της Ε.Ε.», είπε ο επίτροπος Συνοχή, Ραφαέλε Φίτο, κατά την παρουσίαση.
Η Κομισιόν στην πραγματικότητα προσφέρει ένα μενού επιλογών για το πώς οι χώρες μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν σχεδόν 400 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μείωση των ανισοτήτων στις περιφέρειες της Ε.Ε. - από δρόμους και σχολεία για υπανάπτυκτες περιοχές μέχρι γέφυρες και στρατιωτική κινητικότητα.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Φίτο αναφέρθηκε πολλές φορές στην Ελλάδα και στα νησιά. «Κατά την επίσκεψή μου εξετάσαμε προτάσεις για τη δυνατή στρατηγική σε πόλεις, αλλά και σε νησιά. Σκοπός είναι να υιοθετήσουμε το νέο πρόγραμμα συνοχής και το μέλλον του πολυετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. ώστε τα κονδύλια να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο», τόνισε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας