Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.2°
1 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.3° 14.4°
1 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.2° 11.2°
4 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.2° 14.2°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
16.1° 13.8°
2 BF
59%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.5° 15.4°
1 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
39%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
84%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 17.2°
0 BF
67%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
76%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.5° 13.5°
1 BF
84%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
meloni
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ludovic Marin, Pool via AP

Παιχνίδι εντυπώσεων με προσφυγικό και άμυνα

Με επικοινωνιακά τρικ η Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να καλύψει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησής της σχετικά με τις κλειστές δομές στην Αλβανία για αιτούντες άσυλο, ενώ για το θέμα των εξοπλισμών πετά την μπάλα στην εξέδρα και επιτίθεται στην αντιπολίτευση.

Η Τζόρτζια Μελόνι συνεχίζει να προσφεύγει σε εντυπωσιασμούς προκειμένου να κρύψει τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή της. Υστερα από σχεδόν έξι μήνες αποτυχιών, η Ιταλίδα πρωθυπουργός αποφάσισε να αλλάξει τη χρήση των κλειστών δομών που η χώρα της δημιούργησε στη βόρεια Αλβανία. Στο εξής, δεν θα χρησιμοποιούνται για μεταφορά και υποχρεωτική παραμονή αιτούντων άσυλο, αλλά για τους παράτυπους μετανάστες που η Ιταλία έχει αποφασίσει να απελάσει.

Η κυβέρνηση της Λέγκας, των Αδελφών της Ιταλίας και της Φόρτσα Ιτάλια υιοθέτησε νομοθετικό διάταγμα και κατέστησε σαφές ότι δεν θα χρειαστεί τροποποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας που η Μελόνι είχε υπογράψει με τον Ράμα τον Νοέμβριο του 2023. Πρόκειται για μια κίνηση με την οποία, ουσιαστικά, η Ρώμη προσπαθεί να κρύψει την τεράστια αποτυχία της «επιχείρησης Αλβανία».

Τα δύο κέντρα του Γκιαντέρ και του Σενγκίν είναι κενά εδώ και σχεδόν έξι μήνες. Ολοι οι αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν από την Ιταλία, παρέμειναν στις συγκεκριμένες δομές μόνο για λίγα εικοσιτετράωρα, διότι οι δικαστές της Ρώμης αποφάνθηκαν ότι η κράτησή τους δεν μπορούσε να επικυρωθεί. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, όμως, και η νέα «τροποποίηση» που υιοθέτησε η Μελόνι συνεχίζει να μη σέβεται τους ισχύοντες νόμους. Οπως υπογράμμισε ο Τύπος, το δίκαιο της Ενωσης δεν προβλέπει τη δυνατότητα να μπορούν να δημιουργούνται κλειστά κέντρα για μετανάστες προς απέλαση σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Διότι οι ξένοι πολίτες που βρίσκονται στα κέντρα αυτά πρέπει να μπορούν να συναντούν τους δικηγόρους και τυχόν συγγενείς τους, Ιταλούς βουλευτές και γερουσιαστές, όπως και μέλη ΜΚΟ που ζητούν να τους επισκεφθούν. Και η νέα αυτή κίνηση της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης της Ρώμης κινδυνεύει, δηλαδή, να καταλήξει σε νέα, παταγώδη αποτυχία. Πρόκειται για επικοινωνιακού είδους τεχνάσματα με τα οποία επιχειρείται η απόκρυψη βαθύτερων προβλημάτων. Οπως συμβαίνει ακριβώς και με το Ουκρανικό και τη σχέση της Ευρώπης με την τραγελαφική κυβέρνηση Τραμπ.

«Κοινότητα χίπηδων»

Η Μελόνι συνεχίζει να συμμετέχει στις διάφορες συνεδριάσεις των Ευρωπαίων, στις οποίες ζητά «να εμπλακεί στις προσπάθειες που αφορούν το μέλλον της Ουκρανίας και η αμερικανική κυβέρνηση». Λες και η Ουάσινγκτον χρειάζεται πρόσκληση της Ευρώπης για να ασχοληθεί με μια υπόθεση που έχει καταφέρει σχεδόν να μονοπωλήσει. Οσο για το σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης, η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς μέδοθο. Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία μετέχει στην κυβέρνηση, είναι κάθετα αντίθετη και συνεχίζει να ζητά να αποκατασταθούν όσο γίνεται συντομότερα οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Τι κάνει η Μελόνι; Πετά την μπάλα στην εξέδρα και επιτίθεται στην αντιπολίτευση. Μιλώντας στο συνέδριο του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Azione» (Δράση), κατηγόρησε την Κεντροαριστερά ότι επιθυμεί οριστική ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και διερωτήθηκε πώς γίνεται κάποιοι «να επιθυμούν να μετατραπεί η Ευρώπη σε μια μεγάλη, αποστρατιωτικοποιημένη κοινότητα χίπηδων, η οποία θα επαφίεται μόνο στις καλές προθέσεις των ξένων δυνάμεων».

Η Μελόνι ξέρει καλά ότι η πλειονότητα των Ιταλών ανησυχεί και ότι δεν θέλει να ξοδευτούν αστρονομικά ποσά για αγορά όπλων που δεν πρόκειται να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Στη θέση μιας πολιτικής και γεωστρατηγικής ανάλυσης, όμως, προτιμά πνευματώδεις φράσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες υπεραπλουστεύουν όλα τα προβλήματα. Η Ελι Σλάιν, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, απάντησε στην Ιταλίδα πρωθυπουργό με άμεσο τρόπο: της ζήτησε να πάψει να είναι πλήρως υποταγμένη στον Τραμπ, να βρει την αναγκαία δύναμη για να του ασκήσει κριτική και να υποστηρίξει τη στρατηγική αυτονομία και πραγματική ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παιχνίδι εντυπώσεων με προσφυγικό και άμυνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας