Ολοταχώς... πίσω στον Ψυχρό Πόλεμο οδηγεί την Ε.Ε. η Κομισιόν με το σχέδιο ετοιμότητας που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες. Η στρατηγική περιλαμβάνει 30 βασικές δράσεις και ένα λεπτομερές σχέδιο για κάθε περίπτωση έκτακτης κρίσης που μπορεί να «χτυπήσει» μια περιοχή, μια χώρα ή ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. καλεί κάθε κράτος-μέλος να αναπτύξει ένα κιτ επιβίωσης τουλάχιστον 72 ωρών για κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Το κιτ περιλαμβάνει από εμφιαλωμένο νερό και κάποια τρόφιμα όπως μπάρες δημητριακών και ξηρούς καρπούς, μέχρι φακούς, σφυρίχτρες, σπίρτα και φάρμακα για παιδιά και ηλικιωμένους.
Τις αναλογίες με τον Ψυχρό Πόλεμο, πάντως, ούτε οι ίδιοι οι επίτροποι κατάφεραν να το κρύψουν. «Είμαι από τη Ρουμανία και θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή, το ρεύμα κοβόταν συχνά, είχαμε κρύο, σεισμούς και το στοιχείο της προετοιμασίας σε περίπτωση που κάτι συμβεί ήταν στοιχείο της καθημερινότητάς μας», είπε η Ροξάνα Μινζάτου, αρμόδια επίτροπος.
Στις ερωτήσεις και τα σχόλια σχετικά με τον φόβο που μπορεί να προκαλέσουν ανάμεσα στον πληθυσμό, η Κομισιόν ήταν καθησυχαστική. Τα μέτρα είναι προληπτικά είπαν, συνδέοντάς τα, πάντως, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις...
«Η πανδημία του COVID-19 έδειξε ότι η προστιθέμενη αξία τού να ενεργούμε από κοινού με αλληλεγγύη, με συντονισμό, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Αυτό είναι που μας κάνει πιο αποτελεσματικούς, μας κάνει πιο δυνατούς», είπε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος για τη Διαχείριση Κρίσεων Χάτζα Λαμπίμπ.
Στις απειλές συμπεριλαμβάνεται από το σενάριο πολέμου, το ενδεχόμενο πανδημίας, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Ελλάδα αναφέρθηκε πολλές φορές κατά την παρουσίαση στις θανατηφόρες πυρκαγιές της και τις φυσικές καταστροφές.
Ωστόσο, τα περιθώρια που έχει η Κομισιόν είναι περιορισμένα. Η πρόταση αποτελείται από μια σειρά συστάσεων στα κράτη-μέλη, αφού αυτά έχουν την αρμοδιότητα για την προετοιμασία και την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Η Επιτροπή θα συντονίζει ακόμα φορά και θα φροντίζει να πιέσει για να προχωρήσουν τα σχέδια σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Οι βασικοί στόχοι και δράσεις της στρατηγικής περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ελάχιστων κριτηρίων ετοιμότητας για βασικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία, σχολεία, μεταφορές και τηλεπικοινωνίες. Επίσης, την αποθήκευση κρίσιμου εξοπλισμού και υλικών και την εξασφάλιση διαθεσιμότητας κρίσιμων φυσικών πόρων, όπως το νερό.
Πέρα από το κιτ, για το οποίο οι πολίτες πρέπει να λάβουν πρακτικά μέτρα, όπως η διατήρηση βασικών προμηθειών για τουλάχιστον 72 ώρες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εντάξουν μαθήματα ετοιμότητας στα σχολικά προγράμματα σπουδών και καθιέρωση μιας ημέρας ετοιμότητας της Ε.Ε.
Στο πρόγραμμα προβλέπεται η διεξαγωγή τακτικών ασκήσεων ετοιμότητας σε επίπεδο Ε.Ε., ενώνοντας τις ένοπλες δυνάμεις, την πολιτική προστασία, την αστυνομία, την ασφάλεια, τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τους πυροσβέστες.
Ανάμεσα στις δράσεις, προβλέπεται και η συνεργασία ιδιωτικού - δημόσιου τομέα, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ειδικής ομάδας ετοιμότητας και η διαμόρφωση πρωτοκόλλων έκτακτης ανάγκης με τις επιχειρήσεις για τη διασφάλιση της ταχείας διαθεσιμότητας βασικών υλικών, αγαθών και υπηρεσιών και την εξασφάλιση κρίσιμων γραμμών παραγωγής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας