Με ένα καζάνι που βράζει θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει την τουρκική κοινωνία αυτή την περίοδο, με τη σύλληψη και προφυλάκιση του βασική πολιτικού αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν, και δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, να πυροδοτεί ένα τεράστιο κύμα οργής σε όλη τη χώρα.
Το μήνυμα που έστειλε ο προφυλακιστέος Ιμάμογλου από τη φυλακή Μαρμαρά, κοντά στην περιοχή Σιλιβρί της Κωνσταντινούπολης ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες κόσμου και την Κυριακή, όπου πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις.
Και στην επαρχία οι κινητοποιήσεις είναι πολλές και ογκώδεις, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διαδηλώσεις σε πάνω από 55 επαρχίες της Τουρκίας. Πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν τον αντικυβερνητικό και συγκρουσιακό χαρακτήρα των διαδηλώσεων με την εξέγερση του Γκεζί του 2013.
Επιπλέον, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η εσωκομματική ψηφοφορία που διενέργησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) χθες, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν σε κάποιο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσουν υπέρ της ανάδειξης του Ιμάμογλου ως υποψηφίου για την προεδρία της χώρας.
«Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αυτής της χώρας, που πληγώθηκαν από την τυραννία της κυβέρνησης, την κατεστραμμένη οικονομία, την αξιοκρατία και την ανομία, έτρεξαν στις κάλπες. Είπαν "φτάνει πια" στον Ερντογάν. Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στα εκατομμύρια που φώναξαν απόψε στο Σαρατσχανέ και στις πλατείες σε όλη τη χώρα μου. Αυτές οι κάλπες θα στηθούν και το έθνος θα δώσει σε αυτή την κυβέρνηση ένα αξέχαστο χαστούκι», ήταν το μήνυμα του Ιμάμογλου από τη φυλακή.
«Δικαιοσύνη για τον Ιμάμογλου! Δημοκρατία τώρα!»
Οργή λαού επικράτησε και το βράδυ της Κυριακής, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Κινητοποιήσεις έγιναν και στο κέντρο της Άγκυρας, στη Σμύρνη, στα Άδανα, με τους διαδηλωτές να ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Ιμάμογλου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Όπως και τις προηγούμενες μέρες, έτσι και χθες η αστυνομία με εντολή Ερντογάν επιδόθηκε σε σκληρή καταστολή, με δακρυγόνα, αύρες και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει το πλήθος που φώναζε συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για τον Ιμάμογλου! Δημοκρατία τώρα!».
Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις, μεταξύ των οποίων είναι και δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και πολιτικοί της αντιπολίτευσης.
Παρά τις απειλές του Ερντογάν, οι Τούρκοι πολίτες δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να μάχονται για δικαιοσύνη και δημοκρατία, καθώς νέα συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα τις επόμενες ημέρες.
Προειδοποιούν Γαλλία, Γερμανία: «Σοβαρή επίθεση» στη δημοκρατία
Η φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης έφερε αντιδράσεις και από τα υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, που κάνουν λόγο για «οπισθοδρόμηση» και «σοβαρή επίθεση» στη δημοκρατία.
«Η τήρηση των δεσμεύσεων αυτών είναι κεντρικό στοιχείο των σχέσεών μας, καθώς και των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Πασκάλ Κονφαβρέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι ως κράτος μέλος υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία είχε «αναλάβει ελεύθερα», οικεία βουλήσει, «δεσμεύσεις ως προς αυτό».
Η Γαλλία εκφράζει ξανά «τη βαθιά ανησυχία της», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ, ο κ. Κονφαβρέ. «Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των αντιπολιτευόμενων αιρετών, η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του κράτους δικαίου», σχολίασε.
Αντίστοιχα, το ΥΠΕΞ Γερμανίας κάλεσε η δίκη του αντιπολιτευόμενου να είναι δίκαιη και να τύχει σεβασμού το κράτος δικαίου.
«Ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν πρέπει να διεξάγεται μέσω των δικαστηρίων και των φυλακών», σχολίασε εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.
«Αναμένουμε να διενεργηθεί διαφανής έρευνα για τις κατηγορίες το ταχύτερο δυνατό και οι διαδικασίες να διεξαχθούν στη βάση του κράτους του δικαίου», συνέχισε.
Οι ίδιες αρχές πρέπει να τηρηθούν στις υποθέσεις των εκατοντάδων διαδηλωτών που τέθηκαν υπό κράτηση, συμπλήρωσε.
Το ΥΠΕΞ της Γερμανίας θύμισε τέλος, ότι ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών και του κράτους του δικαίου παραμένουν ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας