Το τέχνασμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού είχε ξεκάθαρο στόχο: να βγει η κυβερνητική συμμαχία της από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, λόγω των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο, λοιπόν, ομιλίας της στη Γερουσία στη Ρώμη και ενώ αναφερόταν στον Τραμπ, στην ευρωπαϊκή άμυνα και στο ουκρανικό, η πρόεδρος των «Αδελφών της Ιταλίας» θέλησε να γυρίσει πίσω κατά σχεδόν έναν αιώνα τους δείκτες της Ιστορίας.
Η Μελόνι θυμήθηκε το περίφημο «Μανιφέστο του Βεντοτένε» (1941) το οποίο θεωρείται από τις πρώτες αναφορές στην ανάγκη μιας ομοσπονδιακής, ειρηνικής και ενωμένης Ευρώπης. Το εμπνεύστηκαν οι αριστεροί πολιτικοί και διανοούμενοι Αλτιέρο Σπινέλι, Ερνέστο Ρόσι και Εουτζένιο Κολόρνι, οι οποίοι είχαν εξοριστεί από τον φασισμό στο μικρό νησί του Βεντότενε, νότια της Ρώμης.
Πριν από 84 χρόνια αυτοί οι διανοούμενοι, προερχόμενοι από την Αριστερά, πίστεψαν ότι μετά τον πόλεμο έπρεπε να δημιουργηθεί ένα υπερεθνικό κίνημα, το οποίο να λειτουργήσει ως μοχλός και κινητήρια δύναμη για να φτάσουμε σε μια ενωμένη Ευρώπη. Για να ξεπεράσουμε τους εθνικισμούς που προκαλούν τις πολεμικές συρράξεις και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος στρατός της Γηραιάς Ηπείρου.
Η Μελόνι, όμως, δεν στάθηκε στα κύριας σημασίας αυτά σημεία. Προτίμησε να διαβάσει αποσπάσματα τα οποία αφορούσαν την πιθανότητα «κατάργησης, περιορισμού ή επέκτασης της ατομικής ιδιοκτησίας», την επισήμανση ότι «οι δημοκρατικές μέθοδοι θα είναι ανώφελο βάρος κατά την επαναστατική κρίση» και τη βεβαιότητα ότι «το επαναστατικό κόμμα εκπροσωπεί τη σύγχρονη κοινωνία».
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρότατη. Η Κεντροαριστερά, οι Οικολόγοι με την Ιταλική Αριστερά και τα Πέντε Αστέρια κατηγόρησαν τη Μελόνι ότι προσπαθεί να αλλοιώσει την ιστορική πραγματικότητα της χώρας, με την ελπίδα να μπορέσει να υπερασπίσει την Ευρώπη των εθνικισμών. Χωρίς να γνωρίζει, υποτίθεται, ότι οι άνθρωποι αυτοί έγραφαν ενώ η Ιταλία καταπιεζόταν από μια φασιστική δικτατορία, η οποία αρνιόταν κάθε νόμιμο, δημοκρατικό δικαίωμα στους πολίτες.
Η όλη της αυτή προσπάθεια, όμως, άρχισε να μετατρέπεται σε μπούμερανγκ. Σύμφωνα με ό,τι αφήνουν να διαρρεύσει στενοί συνεργάτες της, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης αρχικά ήταν άκρως ικανοποιημένη, διότι με την κίνησή της αυτή «κατάφερε να τρελάνει την αντιπολίτευση». Στην πραγματικότητα, όμως, οι δυνάμεις που μάχονται την πολιτική της, καταδίκασαν με συμπαγή τρόπο –και χωρίς ούτε μια εξαίρεση– τις δηλώσεις Μελόνι.
Δωρεάν με την Repubblica
Μεθαύριο, μάλιστα, η εφημερίδα La Repubblica θα προσφέρει δωρεάν το «Μανιφέστο του Βεντοτένε» στους αναγνώστες της. Ο δε ηθοποιός και κάτοχος του βραβείου Οσκαρ Ρομπέρτο Μπενίνι αφιέρωσε μεγάλο μέρος της προχθεσινής εκπομπής του στο Rai Uno στη σημασία, ακριβώς, του ιστορικού φεντεραλιστικού κειμένου.
«Για ποιο λόγο ο Σπινέλι, ο Ρόσι και ο Κολόρνι βρέθηκαν στο Βεντοτένε; Ηταν ένα νησί στο οποίο οι φασίστες έστελναν όσους δεν συμφωνούσαν μαζί τους. Και ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Σάντρο Περτίνι εξορίστηκε για τις ιδέες του», υπογράμμισε ο Ιταλός καλλιτέχνης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η κεντρική ιδέα του «Manifesto di Ventotene» είναι απολύτως επίκαιρη, αφού «βασίζεται στην ανάγκη της κοινωνικής δικαιοσύνης, στο ότι κανείς δεν πρέπει να υστερεί από τους άλλους».
Aπό τις Βρυξέλλες η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα κομμάτι Ιστορίας, στο οποίο συναντάμε τα πρώτα στοιχεία μιας ομόσπονδης Ευρώπης». Είναι η Ευρώπη, όμως, που δεν αρέσει στη Μελόνι και τους συμμάχους της. Μας το υπενθύμισαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό, χωρίς καμία απολύτως αναφορά στην ευρύτερη ιστορική πραγματικότητα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας