Τα θέματα της Ουκρανίας και της ευρωπαϊκής Αμυνας συζητήθηκαν χθες στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. έχει βάλει σκοπό τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης, παρά τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν στην αίθουσα, από –η αλήθεια είναι– μια μειοψηφία ηγετών.
Κινητοποίηση έως 800 δισ ευρώ ενεργοποιώντας τη ρήτρα διαφυγής, ιδιωτικό κεφάλαιο και το χρηματοδοτικό εργαλείο με SAFE, που θα διαθέσει 150 δισ. στα κράτη-μέλη από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό, είναι στο μενού που παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν στο πλαίσιο του «Επανεξοπλίστε την Ευρώπη». Ωστόσο, οι αντιρρήσεις και τα ερωτήματα παραμένουν. Ακόμα και όσον αφορά το όνομα.
Ως προς ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα, οι ηγέτες την τελευταία στιγμή προσέθεσαν στο κείμενο των «Συμπερασμάτων» ότι «εντός των επόμενων πέντε ετών πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά η αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την «αντίρρησή του επί της αρχής» για τον όρο «επανεξοπλισμός». Το σχόλιο του Σάντσεθ ήταν... ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο από την Τζόρτζια Μελόνι, αφού, όπως είχε αναφέρει η «Εφ.Συν.», η πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε ήδη πιέσει για αλλαγή της ορολογίας κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής πριν από δύο εβδομάδες.
Η Μελόνι θεωρεί τον όρο «παραπλανητικό», υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο δεν αφορά την αγορά νέων όπλων, αλλά την ενίσχυση της παραγωγής και τη βελτίωση άλλων βασικών αμυντικών υπηρεσιών.
Υπέρ του σχεδίου της Ε.Ε. τάχθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Οι αποφάσεις για την άμυνα οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους προβληματισμούς και τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας του συνόλου των κρατών-μελών της Ε.Ε.», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, πρόσθεσε πως «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά ως προς την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με βάση την ισότιμη δέσμευση της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια πορεία συνεργασίας σε όλα τα θέματα που έχουν σημασία για την Ε.Ε. [...] με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».
Στο θέμα της Ουκρανίας, η κουβέντα βασίστηκε στα νέα που μετέφερε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται πραγματικές διαπραγματεύσεις, αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα επηρεάσουν αποτελεσματικά τη διαδικασία και πάντως οι «26» (πλην Ουγγαρίας) συμφώνησαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία.
Ακροδεξιό παραμάγαζο για το προσφυγικό
Συζήτηση για την πρόταση της κοινής πολιτικής επιστροφών πραγματοποιήθηκε εν τάχει μεταξύ των «27». Είναι ξεκάθαρη η (ακρο)δεξιά στροφή της Ε.Ε. στο Μεταναστευτικό, κάτι που φάνηκε και από την ξεχωριστή συνάντηση 10 κρατών-μελών πριν από τη σύνοδο, με πρωτοβουλία Μελόνι και της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ολλανδίας.
Η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι προτεραιότητα έχει η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και κυρίως η αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και η εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού και οι συνεργασίες με τρίτες χώρες.
«Η σαφής οδηγία που έχω δώσει στην καινούργια ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης κινείται στη λογική ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα μας παράνομα και δεν έχει λάβει άσυλο, δεν τυγχάνει δηλαδή διεθνούς προστασίας, θα πρέπει να επιστρέφεται στη χώρα από την οποία ήρθε. Και είναι πολύ σημαντικό πια να έχουμε και ευρωπαϊκά κανονιστικά εργαλεία, τα οποία θα μας διευκολύνουν να υλοποιήσουμε αυτή την πολιτική», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το θέμα της ανταγωνιστικότητας ήταν από τα βασικά θέματα της συνόδου. Παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup Πάσκαλ Ντόναχιου, οι ηγέτες θέλησαν να συνδέσουν το θέμα της Αμυνας με την ανταγωνιστικότητα. Η Ε.Ε. θέλει να απλοποιήσει τους κανόνες και να μειώσει τη γραφειοκρατία, επηρεάζοντας και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Νέο ρυθμιστικό περιβάλλον
Η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει μια ειδική δέσμη μέτρων για την άμυνα έως τον Ιούνιο του 2025. Στόχος είναι να μειώσει τον κατακερματισμό στην ενιαία αγορά και να αυξήσει την αμυντική παραγωγή μέσω ενός απλούστερου και πιο εναρμονισμένου ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τα αμυντικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Γι’ αυτό αποφασίστηκε η Κoμισιόν να ξεκινήσει στρατηγικό διάλογο με την αμυντική βιομηχανία και τον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα για να συζητήσει πιθανές δράσεις, να εντοπίσει τα κανονιστικά εμπόδια και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
Στα «Συμπεράσματα», οι ηγέτες ευλογούν τα γένια τους, δηλώνοντας ότι «παρά το δύσκολο περιβάλλον των τελευταίων ετών, οι οικονομίες μας έχουν επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα».
«Υπογραμμίζουμε την αίσθηση του επείγοντος και την κοινή ευθύνη για ταχεία και αποφασιστική πρόοδο σε μια Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην Ενωση Κεφαλαιαγορών για την κινητοποίηση των αποταμιεύσεων και την απελευθέρωση της χρηματοδότησης των αναγκαίων επενδύσεων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.», αναφέρουν.
Τέλος, σε σχέση με το ψηφιακό ευρώ, το χαρακτηρίζουν ως «καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη ενός ανταγωνιστικού και ανθεκτικού ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών, τη συμβολή στην οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης και την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας