Όλα είναι μπίζνες για τον Αμερικανό πρόεδρο και αυτό το αποδεικνύει με την κάθε ευκαιρία. Έτσι και τώρα, όπως αποκαλύπτεται, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρά ανταλλάγματα για περαιτέρω βοήθεια και σε αυτά συγκαταλέγονται ουκρανικοί σταθμοί πυρηνικής ενέργειας.
Εκτίμησε δε ότι μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε «την καλύτερη προστασία και την καλύτερη δυνατή υποστήριξη».
Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους πραγματοποιήθηκε σε καλύτερο κλίμα, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδέχεται από την πλευρά του να σταματήσει και η Ουκρανία να επιτίθεται σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές.
«Ένα από τα πρώτα βήματα προς τον τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να είναι η αναστολή των πληγμάτων εναντίον των ενεργειακών υποδομών και άλλων μη στρατιωτικών υποδομών. Υποστήριξα το μέτρο αυτό και (…) είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε», έγραψε ο Ζελένσκι στο Χ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι στη συζήτηση με τον Τραμπ έγινε αναφορά μόνο σε έναν πυρηνικό σταθμό και αυτός δεν είναι άλλος από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στην νοτιοανατολική Ουκρανία. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις τις ελέγχει η Ρωσία και έχουν διεξαχθεί στο σημείο σφοδρότατες μάχες, οπότε παραμένει άγνωστο εάν μπορεί όντως ο Ζελένσκι να διαπραγματευτεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ έκανε, πάντως, λόγο για μια «φανταστική» τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα σε Τραμπ και Ζελένσκι, όμως στην επίσημη ενημέρωση δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για την αιφνιδιαστική πρόταση του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.
«Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (…) και ο πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε να συνεργαστεί μαζί του για να δούνε τι είναι διαθέσιμο, κυρίως στην Ευρώπη», πρόσθεσε η Λέβιτ.
Η ίδια εξήγησε ότι «η ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών για την άμυνα της Ουκρανίας» «θα συνεχιστεί».
Οι ΗΠΑ είχαν αναστείλει προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία και την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών μέχρι το Κίεβο να δεχθεί μια αμερικανική πρόταση για πλήρη εκεχειρία 30 ημερών, κάτι για το οποίο ο Τραμπ δεν κατάφερε να πείσει τον Πούτιν.
Πολλά ερωτήματα μένουν προς το παρόν αναπάντητα μετά τις συνομιλίες του Τραμπ με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, κυρίως σε ό,τι αφορά το μέλλον της δυτικής βοήθειας προς το Κίεβο, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος έχει ζητήσει την αναστολή της, και το ενδεχόμενο «να μοιραστούν» περιοχές, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος.
Τις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία. Στόχος είναι αρχικά να επεκταθεί η εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, στη συνέχεια να επιτευχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός, ενώ στο τελικό στάδιο να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, μια προοπτική που μοιάζει μακρινή.
Στο Λονδίνο οι επικεφαλής του στρατού περίπου 30 χωρών οι οποίες στηρίζουν την Ουκρανία θα συνεδριάσουν σήμερα για να συζητήσουν «την επιχειρησιακή φάση» του σχεδίου τους διατήρησης της ειρήνης σε περίπτωση εκεχειρίας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προσπαθεί μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να συστήσουν «έναν συνασπισμό προθύμων», έτοιμο να συμβάλει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτό το σχέδιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας